想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同我老公2016年尾結婚,結婚果陣我都係27 8歲度,我一向經期都好唔準3x-5x日,而我老公婚前檢查report就話精子 活動能力低,不過檢查完都冇特別理會,可能始終覺得自己唔算年紀大,不過好彩我同老公婚後即時造人,冇浪費到時間,我地試左幾個月後 已即時有共識,如試左1年都唔成功 就去試iui or ivf.
咁試左自然一年 當然冇成功過,經過1年既失望,我搵左董曉芳醫生做iui先,原因比ivf平啲 同覺得自己會係幸運兒會經iui中獎 第一次食藥打針 ,時間 金錢 身體既承受 已覺得呢條路唔易行,而我係董醫生最後做左2次iui 都係失敗,決定放棄iui,轉ivf。。。

大宅

回覆樓主:

我係瑪麗排ivf,記得好似要我試半年食排卵藥 再試6次iui 先會同我做ivf,所以我決定邊排政府 邊去台灣試ivf,我搵左王家瑋做,搞搞下已經2019年5月,終於去左初診,經過打針 食藥 好快可以係5月尾抽卵,啲藥真係勁好多,我iui時啲卵打極針都唔大 所以以為自己啲卵唔識大 經歷左抽卵後既痛 同便秘左7日,開心係台灣抽左33粒卵,12粒授精 結果有6粒day3 1粒day5 1粒day6。係6月第一次植入左1粒day5,滿懷希望等結果,係失敗左的,之後休息一個週期 係8月再戰第二次植入 ,呢次覺得原來ivf都唔易中,所以放左3粒day3,覺得一定中,點知都係失敗。。。。。

大宅

回覆樓主:

醫生話呢2次啲胚胎都好靚,成功率應該好高的 但王醫生冇太比其他方案我去搵失敗原因,只係覺得運氣問題,所以我決定自己搵原因,係台灣聯合驗血+搵左翁醫生睇下會唔會係免疫問題,發現DD指數高,比左2個月免疫藥我食 同植前植後打肝素針,之後到11月再植入第三次 3粒day3,今次終於成功了 雖然唔知係咪真係打左肝素而成功,但我當係,所以懷孕後都有keep住每日1針,產檢照到1個BB,好感動。直到第9週時 有一晚 突然肚痛,又想嘔,我去左那打素睇醫生,等左4個鐘,照左肚超 見到BB冇事,只係開左止痛藥比我食,就走了

大宅

回覆樓主:

返屋企途中愈來愈痛 唔止肚痛,痛到上心口,開始呼吸唔到,個人有少少移動 就五臟六腑好痛,之後去左屋企附近醫院,呢個醫生細心好多,發現我個肚入面 有好多液體,之後白車 車左我去瑪嘉烈,係車度 一郁就痛 果刻痛到想死左算,又擔心BB,好無助。去到醫院 入左婦產拜 愈來愈呼吸困難,血壓好低,老公話我最後休克左,醫生幫我照肚超陰超,話懷疑我仲有第2個BB宮外孕,導致爆左輸卵管,要馬上做手術,我好擔心 好驚 醫生話唔2個鐘內做 我會死,我又驚全麻對BB唔好,最後即時做左手術,切左1邊,真係爆左輸卵管 體內流左2公升血,輸卵管內BB當然冇左,慶幸係陪我做手術既子宮內BB平安

大宅

回覆樓主:

因為醫生手術前話有流產風險,始終懷孕時做手術好危險。手術後醫生話會提高早產風險,又好擔心,係醫院住左幾日就出院 請左假係屋企休息,老公呢段時間好照顧我。。之後既懷孕過程都好順利了,BB冇早產,最後39週5出世 7磅幾。。。。BB 6個月了,感謝寶貝女 陪住我過困難日子

最後我想各位放胎後都要留意下 會唔會仲有其他胎著床左係其他地方,因為9週前 我都照過2 3 次,冇醫生發現有問題,不過可能見到子宮已有bb..醫生又唔會特別去睇輸卵管

大家加油 多謝大家睇哂我篇咁混亂既文章

大宅

回覆樓主:

題外話
我打破卵針時 只係打左水入肚,唔記得溝藥粉
嚇鬼死

別墅

Ngamanyau 發表於 21-3-1 07:03
醫生話呢2次啲胚胎都好靚,成功率應該好高的 但王醫生冇太比其他方案我去搵失敗原因,只係覺得 ...

Jm我同你都好似 ,去左王家瑋植入2次都失敗。返來香港做檢驗先搵到問題再瑪麗做就成功左:)
ads

男爵府

2個鐘內會死真係好驚險呀...好彩最後樓主同BB都平安

大宅

shumchiho 發表於 21-3-1 14:08
Jm我同你都好似 ,去左王家瑋植入2次都失敗。返來香港做檢驗先搵到問題再瑪麗做就成功左:)
...

你返香港做檢驗係喺邊度做㗎?要check d乜?thank you

別墅

bbb108 發表於 21-3-3 13:27
你返香港做檢驗係喺邊度做㗎?要check d乜?thank you

宮腔鏡檢查/輸銀管做影(有文獻話做完會大大增加懷孕著床機會),可以check埋免疫
ads

複式洋房

Ngamanyau 發表於 21-3-1 07:27
因為醫生手術前話有流產風險,始終懷孕時做手術好危險。手術後醫生話會提高早產風險,又好擔心,係醫院住左 ...

(emoji)睇到喊左 樓主你真好辛苦 經過鬼門關(emoji)
我準備係東區做IUI, 本身都係想去台灣,但因為疫情delay左,就試左香港先

大宅

candyyeung321 發表於 21-3-7 11:20
(emoji)睇到喊左 樓主你真好辛苦 經過鬼門關(emoji)
我準備係東區做IUI, 本身都係想去台灣,但因為疫情del ...

加油,有經歷 有經過 會更加珍惜所有。
雖然而家有阻礙,但你一定會成功的

大宅

布甸小狗 發表於 21-3-1 14:39
2個鐘內會死真係好驚險呀...好彩最後樓主同BB都平安

係,真係萬幸

洋房

shumchiho 發表於 21-3-1 14:08
...

我都去過王家瑋ivf 抽左7粒 得2粒day3
植入失敗

別墅

cherry2741 發表於 21-3-9 12:34
我都去過王家瑋ivf 抽左7粒 得2粒day3
植入失敗

其實我覺得香港qm 仲好,用自然周期,藥溫和。台灣一味用強藥
ads

別墅

好驚險呀!好彩平安

首頁

尾頁

跳至