0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

!!!! 發表於 21-3-3 22:07
我覺得係公司泵都冇咩問題,但要睇老細俾唔俾囉,但一定冇係屋企泵咁舒服,我自己就覺得食奶粉都冇咩野所以 ...

泵都係一日3-4次啫,
當lunch一次計,其實都係3次啫,
政府都支持母乳餵哺啦,都要大家跟先有用,如果bb唔可以餵人奶不如考慮下停薪留職照顧好bb先,錢無左可以再搵,但頭半年黃金時間無咗就無咗啦,抗體都差好遠

禁止訪問

大宅

我都建議泵,媽媽之前果D抗體只會留係個B身體入面半年,所以有餵人奶BB會無咁易病

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我餵咗個半月,之後慢慢轉奶粉
依家3個月大訓得好好,唔使飲得咁密,
我覺得佢精神都好啲,啲肉仲好實淨添

我老公見我塞奶又硬哂噤,又唔夠訓,所以叫我轉奶粉,佢又可以幫手餵,之後就真係輕鬆好多,

不過真係會有啲遺憾嘅感覺,覺得好可惜,但係要打理屋企所有家頭細務再湊埋BB真係唔容易,所以都要搵一個舒服嘅方法

禁止訪問

複式洋房

個人覺得都無所謂嘅衣加好多jm都全奶粉啦,好睇個人
反而係返工,可能會因為壓力大左,驚影響到奶量同質量
但係又想堅持餵人奶,其實用奶粉補都得
我自己就一定唔會係公司泵啦,始終間間公司文化唔同,可能會有壓力
所以我都係用neuropro補返夠
no stress

禁止訪問

洋房

ireleu 發表於 21-3-1 12:06
囡囡而家都係兩個月大, 都要開始返工,所以想幫佢戒人奶但又怕囡囡唔適應,咁點算好呢? 我見d jm話要餵到一歲 ...

泵奶好正常,我都會返工個時入廁所泵奶
不過後來我比我個b食皇家美素後就慢慢減少咗好多
因為隻奶粉好似人奶,由人奶轉奶粉無問題,唔洗泵到1歲

大宅

餵到就餵啦,平常心對待,唔好俾咁大壓力自己呀,我都係過來人,食咗兩個月就慢慢參皇家美素,一切正常

洋房

囡囡而家都係兩個月大, 都要開始返工,所以想幫佢戒人奶但又怕囡囡唔適應,咁點算好呢? 我見d jm話要餵到一歲 ...

又唔一定餵人奶嘅,而家有好多奶粉都好安全,揀返隻似母乳成份就得,好似我仔食緊隻皇家美素都有人奶有既SN-2,會吸收好多

禁止訪問

別墅

al_ex_al 發表於 21-4-9 23:57
冇一定答案嘅...我又冇刻意幫佢轉奶粉, 係開始返工之後泵少左就幫仔仔補奶粉...不過個時都仲係諗住泵到幾多 ...
係! 我一個同月份谷同一個地區谷都係好多人補呢隻,加上我見佢有講可以幫BB提升免疫力,所以我女都係補佢呢隻,補到全奶粉,仲少病過全母乳嘅表姐

別墅

um…政府有講最好頭半年都係人奶, 不過我覺得要睇返自己環境...
環境同埋人(同事們支持好重要), 如果都ok最好咪餵得幾耐得幾耐囉...
我本身一路都餵唔足, 不過我同自己講當補品俾佢都好吖, 後尾返工之後同事教我飲雅培嘅媽媽奶, 佢話呢隻係全港唯一臨床實證, 幫到維持6個月純母乳餵哺, 而且仲會上奶, 我一日一杯當tea飲, 之後慢慢真係可以全人奶

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

作為媽媽餵人奶係一件自然不過的事 點解要覺得尷尬?你係公司見到有女同事餵人奶 你會用奇異嘅眼光望?

首頁

尾頁

跳至