自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽,佢以前打流感針都發高燒,試過兩年都係咁,依家所有疫苗都唔敢打。

男爵府

Gigi1127 發表於 21-3-1 18:56
問下都可以吧,這裡是自由廣場

我覺得你個po完全無問題,唔明啲人點解要質疑,畢竟做重大決定前都會想睇下其他人嘅睇法,至少比起講電視劇情同明星八卦有意義100倍

newuser    發表於 21-3-2 10:35
bidbid20052005    發表於 21-3-2 07:46

大宅

回覆樓主:

屋企人話要觀望下先

男爵府

Gigi1127 發表於 21-3-1 12:30
我想父母接種,但佢地想睇定d先。
我自己就預約咗接種。

我99,姑仔唔俾佢打,話驚死

子爵府

我自己就預約咗接種。

我父母睇定d先

大宅

我媽媽想打,但她已過85歲以上, 反而我地幾個仔女叫她睇定D先

侯爵府

幸福花海 發表於 21-3-1 13:46
有啲唔明,有啲健康既人話驚打針,其實中新冠幾會率大過有疫苗嚴重副作用好多好多倍,中咗新冠都可以嚴重甚 ...

係呀,其實長者更加需要打

侯爵府

回覆樓主:

估唔到我屋企長老好踴躍即刻去book,一個book咗帶埋我哋兩個,一個想等國藥疫苗,我諗因為佢哋中國嘅朋友好多已經打咗疫苗,而且過緊正常生活,佢哋兩個都好活躍,所以可能想快啲回復正常

男爵府

我自己就預約咗接種。

老人家年紀大,工人是密切接觸者,要出外買送,星期日又會和同鄉聚集,
所以幫她們預約一起打疫苗,降低風險。

公爵府

立夏 發表於 21-3-2 07:21
我覺得你個po完全無問題,唔明啲人點解要質疑,畢竟做重大決定前都會想睇下其他人嘅睇法,至少比起講電視 ...

呢度有啲人係咁,即係打針就開得po,唔想打針就唔開得。。。因為你唔支持,因為你無公民責任!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我自己就預約咗接種。

我媽咪打算睇定d, 同應該好難爭,讓比人打左先。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BabySquishy 發表於 21-3-2 08:42
我媽媽想打,但她已過85歲以上, 反而我地幾個仔女叫她睇定D先

我婆好乖, 佢90+都想打, 我媽叫佢唔好, 因有時高壓好鬼高!

我媽會打, 所以我有得痴佢打, 老豆話唔急, 比人打先, 佢好宅, 所以都ok
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Shellyxlk 發表於 21-3-2 09:05
估唔到我屋企長老好踴躍即刻去book,一個book咗帶埋我哋兩個,不過想等國藥疫苗,我諗因為佢哋中國嘅朋友好 ...

除非az唔訂, 否則應該無國葯喇
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 21-3-2 11:09
除非az唔訂, 否則應該無國葯喇

係呀,搞科興疫苗都咁耐,國藥未必落到黎,唔排除有人阻攔,同埋如果香港都訂足夠疫苗,就應該比其他國家都有疫苗分配到,唔應該囤積太多疫苗

男爵府

小華子 發表於 21-3-2 10:47
呢度有啲人係咁,即係打針就開得po,唔想打針就唔開得。。。因為你唔支持,因為你無公民責任!
...

我預約咗打,爸媽就睇定d,我都會尊重佢地,始終佢地年紀大有擔憂都正常

男爵府

回覆樓主:

四大都話要打,仲帶埋我地。自己決定打唔打啦,無得逼。

子爵府

Gigi1127 發表於 21-3-3 13:16
我預約咗打,爸媽就睇定d,我都會尊重佢地,始終佢地年紀大有擔憂都正常
...

出咗單新聞,我自己有些擔心,因為我爸長期吸煙、糖尿、血壓, 全部輕微要食藥。 今朝佢改咗喺樓下私家診所約打針, 我都覺得安全啲,因為有醫生評估情況加睇埋抽血報告再決定打唔打。

子爵府

唔打住,比有需要既人先

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fitceo 發表於 21-3-1 19:10
睇下染疫死者歲數,上左年紀更加要打疫苗先,唔係政府點解呢個歲數係優先接種。
...

但科興喺內地都唔建議60歲以上打喎,係香港咁得意,反而極力推60歲以上打先

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我奶奶身體好健康,冇血壓糖尿呢啲咁樣嘅病,所以一陣間2:30我哋就會去打針呀。我媽媽都預約咗17號,但佢有啲糖尿病,所以由今日開始,我哋每日會幫佢量兩次血壓記錄,同埋血糖記錄,如果未來呢14日佢都冇大波動,係穩定嘅我哋就會同佢打,若果當中figure唔靚仔,我哋可能決定取消,都係小心駛得萬年船。 

首頁

尾頁

跳至