自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

每次見到訪問依 d 我都好憎

茶類愛好者    發表於 21-3-1 20:14
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

esmehouse 發表於 21-3-1 14:32
每次見到訪問依 d 我都好憎

me too
總有離別的時候

象牙宮

覺得婆婆要幫,其他睇下就算。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 21-3-1 13:25
同意,個婆婆隻藥政府唔包
呢啲真係需要幫
其他個案真係自己攞嚟

想當年, 我自己返中學,行路回校上落斜加樓梯, 行30分鐘, 拿埋書包、飯壳、波鞋袋( 冇locker)...

但不是因為慳錢,
係因我體弱,我當做下運動强身健體.

我老表們,父母為慳錢,要佢地行45分鐘.

宜家的細路太養尊處優了

伯爵府

Chowying 發表於 21-3-1 14:39
me too
呢種廢老,多數想生多個仔,害多一個人,我幫佢個女打格,女兒是無辜,被賤種大人利用

大宅

我個仔幼稚園時都要行20分鐘啦,無嘈過wo
搭車5分鐘,等車可能要10-15分鐘,咁不如行路。有時行到都未見到架巴士經過....

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 21-3-1 14:46

想當年, 我自己返中學,行路回校上落斜加樓梯, 行30分鐘 ...
我行去買個M記亦要20MINS啦

男爵府

小源 發表於 21-3-1 13:00
https://youtu.be/z1u3LWsXp-Y?t=333
閱後感想:

分析到位, 直接到肉又點出事實, 相信是大部份土生土長而須每天辛勤工作的香港人心聲! 唔係唔幫, 而係值唔值得幫, 而幫左人, D人多謝都無聲, 仲嫌三嫌四,咁至氣頂! 唯有自我安尉香港薪俸稅率唔算高, 心裡好過D!

子爵府

回覆樓主:

起碼佢地靠自己先。好過D食亞公又I phone最新款 又養3隻貓先

公爵府

2024年龍年勳章

小源 發表於 21-3-1 13:00
https://youtu.be/z1u3LWsXp-Y?t=333
閱後感想:

認同,低收入生一個算啦!

節目中糖尿上眼的婆婆,值得同情。

男爵府

這個節目我都有睇,第一個CASE, 我覺得佢無計劃, 無SAVING, 無在年青時為自己長遠住屋需要作出安排﹐佢自己都要負上責任。第二個CASE, 一邊講幾窮時, 我就諗, 其實有關愛基金﹐而佢地實係N無人士﹐有書簿津貼﹐有車船津貼﹐仲有一年一次每個學童2500﹐為什麼節目提都無提過﹐誤導好似百無咁。第三個CASE, 係個老人家慘D。

禁止訪問

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

港c奶 發表於 21-3-1 14:18
我見到佢兩母女食飯有三個餸,望落啲餸唔係太差姐,點解一個細路女會講得出:得呢啲餸咋?究竟佢哋平時係咪 ...

我都覺得好好餸....

午飯有三餸喎.....我以前係基層, 中學返屋企食午飯, 媽媽通常, 炒粉/麵, 或一個蒸餸再加烚菜....(我唔覺得有問題,而且三個餸都可以送飯).

仲有個女人如果係生, 何解唔諗吓返半職呢, 疫情之前好多收銀, 理貨員, 樓面都有半天工作...懶就係懶, 該個姓施的正一攪屎棍啦....
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

candycakee 發表於 21-3-1 14:05
應該係大陸政府想我地養部分內地窮人
有錢嘅根本唔會落黎
佢地啲屋呀裝修

好認同
土生土長香港人
兩公婆都要出去返工揾錢供樓
新港人家庭人人都有公屋住呀⋯⋯

講真在香港有公屋住,巳經減輕咗好大負擔

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 21-3-1 15:17
認同,低收入生一個算啦!

節目中糖尿上眼的婆婆,值得同情。

同意

伯爵府

bybewong 發表於 21-3-1 15:20
佢老公唔係有交稅咩?香港咁多全職太太,咁個d係咪又,“喂吖,你同你d小朋友冇交稅咖”咁?
我睇唔好點解 ...
保安養4個要交稅?仲有你係咪未GET到我講乜?條友明知自己咁既境況仲生兩個,害人害己,造就將來更多貧窮人口,佢地又講D唔講D,書薄律貼又唔講,扮到好慘咁呀,節目唱衰政府幫唔夠呀大佬

珊瑚宮

2024年龍年勳章

熊熊老婆 發表於 21-3-1 14:02
片中提到冇錢買書畀細路!
喺香港有經濟困難嘅學生,係可以攞到書簿津貼。今年9月,每個學生派咗2500蚊畀佢哋 ...

冇錯,窮讀書先乜都唔洗俾錢,飯又免費、書簿又免費、活動又免費

大宅

2024年龍年勳章

港c奶 發表於 21-3-1 14:18
我見到佢兩母女食飯有三個餸,望落啲餸唔係太差姐,點解一個細路女會講得出:得呢啲餸咋?究竟佢哋平時係咪 ...

似係啦,平時一定唔係呢 D

伯爵府

佢老公唔係有交稅咩?香港咁多全職太太,咁個d係咪又,“喂吖,你同你d小朋友冇交稅咖”咁?
我睇唔好點解 ...
你知唔知人地上節目唱衰政府為咩架?"香港"全職太太會唔會利用自己小朋友上節目講到有幾窮呀?批評佢地?你自己唔做得衰有得人批評?

大宅

2024年龍年勳章

我睇唔好點解 ...

咁都唔代表佢有問題?佢係有問題,佢仲要唔知/扮唔知自己有問題,幫佢果個姓施的女人都無指出佢的問題,只係想利用呢 D 人去 R 多 D 政府資源

首頁
12345...11

尾頁

跳至