自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

上善若水 發表於 21-3-1 20:59
你認為23條緊要過國安法,同你信50年不變呢様嘢,我已經無嘢好同你講。
...

我冇話立第23條緊要過立國安法,
我係話23條仲辣過國安法.

黑布後, 原本中央已可引用基本法立即變做一國一制,出動解放軍, 香港再冇司法獨立. 國内法令會取代香港現有法律.

現在中央冇出過解放軍、冇變一國一制、冇立23條, 你班“be water"仲未知足. 立國安法已嘈到拆天.

你地再搞搞震, 就累街坊,
是否逼到中央行一國一制先安樂?

be water:
晨早你已無野同我講架啦
道不同不相為謀

侯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-1 20:34
一定黑面啦,我都覺得佢兩個女好反感。返學俾同學笑,真係會自卑㗎

大女個樣打左格仔

珍珠宮

好媽媽勳章

白玫瑰 發表於 21-3-1 15:12
起碼佢地靠自己先。好過D食亞公又I phone最新款 又養3隻貓先

我都係咁話, 佢地肯工作, 個女人去搵工巳經算好!

男爵府

banbanmm 發表於 21-3-1 16:06
個爸爸有份正當職業冇攞綜援, 個媽媽亦搵緊兼職,只不過經濟差, 家庭收入不如以前。
佢哋住緊劏房,冇佔 ...

係,佢哋已經好過果啲咩都唔做有手有腳,攞綜援住公屋仲要彈唔夠果班喇, 樓主太mean 了。

selinako^^    發表於 21-3-2 09:40

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

bybewong 發表於 21-3-1 23:42
宜家經濟唔好,佢都搵唔到比之前收入高既工作。政府免稅都好正常,人地有做嘢又鬧,拎綜援又鬧。。。交個 ...

咁你錯了,你覺得我地妒忌?唔係啊嘛?
我地鬧係因為佢地既要白拎福利,又嫌少啊!仲要上埋電視申訴啊!!你覺得我地呢班人鬧,妒忌,其實你係咪同佢地一樣啊,所以你特別明白佢地?係我地唔明白佢地。
我啱啱睇關愛基金個廣告,四人家庭可以拎13k幾,呢個係for 非公屋非綜援住戶;當佢老公搵12000+13000(關愛基金)+低津(唔知幾多千)+小朋友讀書津貼+小朋友車船津貼+iPad +膳食津貼= 幾多
你覺得夠唔夠洗呢?
我可以講,除非無公主命,但有公主病,否則係絕對夠洗囉,仲洗唔洗上電視申訴香港政府對窮人支援不足啊?

妒忌!我真係妒忌唔起了
做人應該懷住感恩既心,而唔係得一想二。

珍珠宮

nancy29 發表於 21-3-1 19:41
呢對父母淨係諗住au著數,冇諗過咁樣上電視對個女嘅影響,睇到個女黑晒面,我細個時,有朋友屋企環境好差 ...

就係!其實對小朋友價值觀,心理好大影響。佢覺得原來無錢,上電視吵一吵就有了。屋又可以上快d,好似捷徑咁。屋企經濟環境唔好,但阿爸咁後生又唔係老到阿伯咁,唔搵份高人工既地盤工,做份1萬蚊一個月既保安!阿媽明明平時煮多兩味,今日為左上電視,特登煮得咁cheap,呢一切細路女看在眼裡。返到學校又俾同學問,俾同學笑,下一代更加自卑

子爵府

testher 發表於 21-3-1 22:47
係,佢哋已經好過果啲咩都唔做有手有腳,攞綜援住公屋仲要彈唔夠果班喇, 樓主太mean 了。

我都覺得佢哋應該得到應有嘅尊重,佢哋一家吾係政府養,嗰阿媽亦有努力揾工,各有都有各人嘅難處,何須這樣說他們的不是

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-2 00:25
就係!其實對小朋友價值觀,心理好大影響。佢覺得原來無錢,上電視吵一吵就有了。屋又可以上快d,好似捷徑 ...

成日聽人講地盤唔係個個人可以做,都要考牌,而且都唔係個個人日日有工開。
如果佢哋係做戲想呃多啲咁佢哋係唔啱,我好明白啲人唔鍾意人呃福利好正常(因為我都好憎呢啲人) 但影片中呢家人我唔覺有咁黑人憎。

果2個妹妹係唔太捱得苦,但佢阿爸無偷無搶,唔明點解會俾樓主講到咸濕又生2個唔養咁(即係又係果種道德標準? 窮人唔俾生仔?)
個阿媽我唔識分係咪大陸女人啦,不過佢都無唔理啲女吖, 又有試搵PT (雖然唔知係咪扮吖) 但其實呢家人有咩唔啱呢? 佢哋已經好過好多住公屋,有人有腳,仲要攞綜援唔做野果班了、所以我都唔明呢度咁多人話佢哋?

selinako^^    發表於 21-3-2 09:50

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-2 00:11
咁你錯了,你覺得我地妒忌?唔係啊嘛?
我地鬧係因為佢地既要白拎福利,又嫌少啊!仲要上埋電視申訴啊!! ...
對牛彈琴啦JM,佢連呢到點解咁多人鬧仲未知主因,呢類家庭往往最悲劇係小朋友,個男人退休,隨時兩個女中學未畢業,到時邊個養?咪又係問政府囉

伯爵府

testher 發表於 21-3-2 00:51
成日聽人講地盤唔係個個人可以做,都要考牌,而且都唔係個個人日日有工開。
如果佢哋係做戲想呃多啲咁佢哋 ...
窮人生一個咪夠囉,你唔係唔知自己咩環境架?做保安夠錢夠資源養幾個咩?識唔少專業人士亦唔敢生咁多啦,同你講,施小姐接觸既個案大多愈生愈多,因為佢會講明以現行公屋計分制人數多有著數,而且重點佢地排緊公屋,唔係點解要上電視呀?最令人想鬧主因係佢地扮到政府無援助咁,N無人士津貼唔講、書簿津貼又唔講,跟你地嗰個係施小姐wo,呢類福利點會無呢?仲有條片太多扮窮技兩,好多JM講了我唔再講囉。

伯爵府

相信有做過社褔機構既JM,亦知道有好多貧窮中老年男人北上娶完年輕女人後,會為追個仔、為快上公屋會逼老婆係咁生,完全無人生規劃並且重男輕女,點解呢到咁多人憎就係咁解,仲有呢類中老年男人要返工係"應份",生得出你就要養,至於窮有窮養受苦嘅咪又係小朋友。

大宅

小源 發表於 21-3-2 02:35
窮人生一個咪夠囉,你唔係唔知自己咩環境架?做保安夠錢夠資源養幾個咩?識唔少專業人士亦唔敢生咁多啦,同你 ...
<公屋計分制人數多有著數>所以我都唔明政府搞咩, 眼見好多中產人士都係生一個就算, 咁搞法新一代人好多讀完書就結婚再生兩件等公屋再R盡著數,呢啲可能係新一代嘅人生規劃。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白玫瑰 發表於 21-3-1 01:12
起碼佢地靠自己先。好過D食亞公又I phone最新款 又養3隻貓先

同意,呢家人令我唔算反感,佢地都冇話真係好埋怨又或者聲嘶力竭鬧政府,而且個男人聽聲似五十幾,佢女大約十歲八歲,即係約40娶妻生女,話係廢老又不至於吧,大把六十開外的先來生小朋友咪重過份?

不過佢地都係唔好近咁多施麗珊啦,跟得佢多真係咩都識鬧人永遠自己冇問題

selinako^^    發表於 21-3-2 09:52

珍珠宮

地盤靠果d所謂牌,同保安牌有咩分別,除非技術性啦。否則800-900一工果d,根本無牌都做到(坐一日上課就拎得)
我親戚都做地盤㗎(女人黎㗎)

珍珠宮

小源 發表於 21-3-2 02:02
對牛彈琴啦JM,佢連呢到點解咁多人鬧仲未知主因,呢類家庭往往最悲劇係小朋友,個男人退休,隨時兩個女中學 ...

我都覺得係,真係講極都唔明!算數!
講到我地妒忌添!真係無言仲話我地交果少少稅大曬 十分無言!!
做人係應該有愛心,但唔係是非不分。人地上睇電視咩目的,大家心知肚明。唔再講了,曬氣!

珍珠宮

小源 發表於 21-3-2 02:35
窮人生一個咪夠囉,你唔係唔知自己咩環境架?做保安夠錢夠資源養幾個咩?識唔少專業人士亦唔敢生咁多啦,同你 ...

D人以為佢地真係靠佢老公果份糧過活,養1家4口,死都唔拎綜援咁有骨氣。其實係咪應該公平d講下拎佐幾多津貼,等大家香港市民了解下係咪真係唔夠呢?
本來我都唔係好知窮人有咩津貼㗎,但後來幫人申請搵資料,就略知一二。

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-2 07:26
我都覺得係,真係講極都唔明!算數!
講到我地妒忌添!真係無言仲話我地交果少少稅大曬 ...

不好勞氣啦!我們做左本分沒拖累政府,已經好好。有時對呢類人都看不過眼,累下一代。

我覺得長遠福利只係越嚟越少,越嚟越難申請。

珍珠宮

窮人可以生仔,邊個話唔得。但生得唔該靠自己養,而唔係申訴政府給予更多津貼你養。

首頁
45678...11

尾頁

跳至