自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bybewong 發表於 21-3-1 23:42
宜家經濟唔好,佢都搵唔到比之前收入高既工作。政府免稅都好正常,人地有做嘢又鬧,拎綜援又鬧。。。交個 ...

其實我都覺佢地好努力, 係天氣不似預期啫
佢地又冇拎綜援, 唔明點解話人咸濕.. 佢老公究竟做左乜野 咁咸濕? 係唔係我MISS 左D野?
點解講D野又可以咁涼薄

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

princesssarah 發表於 21-3-2 00:42
我都覺得佢哋應該得到應有嘅尊重,佢哋一家吾係政府養,嗰阿媽亦有努力揾工,各有都有各人嘅難處,何須這 ...

佢阿媽都搵工幫補, 唔明點解要鬧得咁狠
佢地點都好過早幾年又攞綜援 又成家人坐係度喊 比人影搏人同情果D

伯爵府

testher 發表於 21-3-2 08:30
樓主剛開post 有講,佢後尾轉口風啫。
其實佢哋講自己生活啫,唔多覺有講申訴喎, 起碼我真係聽晒段片得 ...
我邊隻字叫窮人唔好生仔呀?我係話窮人要知自己身處咩環境,有無本事先去生,呢樣我已經講過好多次,呢條片個男人無本事生咁多係事實,佢自己唔想講咁多,叫個女人做場戲你睇唔出?施小姐幫得既個案同佢地講過D乜,根據以往經驗好多扮到窮到地底泥引起市民/政府同情,獲得優待。

茶類愛好者    發表於 21-3-2 15:55
茶類愛好者    發表於 21-3-2 15:55

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-3-2 09:45
佢地又冇拎綜援, 唔明點解話人咸濕.. 佢老公究竟做左乜野 咁咸濕 ...
唔咸濕點解要北上娶後生女生咁多呀?拎完政府津貼扮到政府無援助咁又點解呀?

茶類愛好者    發表於 21-3-2 16:31

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-3-2 09:45
佢地又冇拎綜援, 唔明點解話人咸濕.. 佢老公究竟做左乜野 咁咸濕 ...

做錯咩?完全唔誠實,有書簿津貼用舊書?有學生車船津貼計劃要慳幾蚊車錢?行20MINS叫累?

大宅

小源 發表於 21-3-2 10:08
我邊隻字叫窮人唔好生仔呀?我係話窮人要知自己身處咩環境,有無本事先去生,呢樣我已經講過好多次,呢條片 ...

咁應該咩人先好生仔?住私樓?男人年紀大又唔好生?住劏房嗰啲最好就唔好生?人哋又唔係攤大手板問政府攞綜援,起碼個老公一直返工養頭家,,女人永遠都為難女人呢句真係真

茶類愛好者    發表於 21-3-2 16:31
selinako^^    發表於 21-3-2 10:27

翡翠宮

小源 發表於 21-3-2 10:12
唔咸濕點解要北上娶後生女生咁多呀?拎完政府津貼扮到政府無援助咁又點解呀?
...
唔咸濕點解要北上娶後生女生咁多呀?---唔明? 即係北上娶後生女就係咸濕?
我又唔見佢係度喊苦喊忽話政府冇乜冇物冇支援, 我淨係見佢老公人工少左, 佢又打算搵野做幫補..每日都要慳住洗, 咁都要鬧到咁涼薄?
我反宜覺得佢地好正面

翡翠宮

小源 發表於 21-3-2 10:20
做錯咩?完全唔誠實,有書簿津貼用舊書?有學生車船津貼計劃要慳幾蚊車錢?行20MINS叫累?
我係問佢老公做錯乜野比人話佢咸濕?
唔好話我知因為佢唔誠實攞津貼, 所以好咸濕

伯爵府

唔凖笑 發表於 21-3-2 10:21
咁應該咩人先好生仔?住私樓?男人年紀大又唔好生?住劏房嗰啲最好就唔好生?人哋又唔係攤大手板問政府攞 ...
你俾唔到"正常"成長環境所需要既"資源"俾小朋友,以個男人做保安咁既條件下最多生一個好,佢生兩個已經叫多,叫得施小姐幫,隨時又生多個快D上公屋,唔係叫你唔好生,量力而為OK?

茶類愛好者    發表於 21-3-2 16:32

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-3-2 10:23
唔咸濕點解要北上娶後生女生咁多呀?---唔明? 即係北上娶後生女就係咸濕?
我又唔見佢係度喊苦喊忽話政府冇 ...
慳住洗?慳住洗呢條片無講以下津貼 你點知真係慳住洗?

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-3-2 10:26
我係問佢老公做錯乜野比人話佢咸濕?
唔好話我知因為佢唔誠實攞津貼, 所以好咸濕
...

男人咩原因要幾十歲北上搵後生女呀?唔咸濕貪圖女色?有時D野唔洗講到咁明下嘩,點解唔娶個香港中年女人,一齊工作減少政府負擔呀?咪又係貪後生女生得又排緊公屋需要"仔女"囉,你仲唔明?

翡翠宮

小源 發表於 21-3-2 10:30
慳住洗?慳住洗呢條片無講以下津貼 你點知真係慳住洗?
以我角度, 佢慳住洗, 或者以你角度.. 佢係豪洗, 仲豪過你
每人家境唔同

翡翠宮

小源 發表於 21-3-2 10:39
男人咩原因要幾十歲北上搵後生女呀?唔咸濕貪圖女色?有時D野唔洗講到咁明下嘩,點解唔娶個香港中年女人,一齊 ...
係呀! 我仲唔明呀!
我C6條村好多男人上晒年紀 未結婚, 佢話香港女人難頂喎!
有D厚多士鄰居就做媒 介紹佢上大陸娶老婆, C6條村 由老人村 突然多左好多細路走黎走去, 有生氣左好多

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-3-2 10:41
以我角度, 佢慳住洗, 或者以你角度.. 佢係豪洗, 仲豪過你
每人家境唔同
大佬呀 你唔誠實在先有人鬧,你就幫人護航,我俾埋圖你啦, 拎咁多津貼又唔講,幫佢地條友係施小姐呀,點會無錢?人地大陸有樓收租又同你講?慳乜野啫

伯爵府

講多次,相信有做過社褔機構既JM,亦知道有好多貧窮中老年男人北上娶完年輕女人後,會為追個仔、為快上公屋會逼老婆係咁生,完全無人生規劃並且重男輕女,點解呢到咁多人憎就係咁解,仲有呢類中老年男人要返工係"應份",生得出你就要養,至於窮有窮養受苦嘅咪又係小朋友。

茶類愛好者    發表於 21-3-2 16:41

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-2 00:11
咁你錯了,你覺得我地妒忌?唔係啊嘛?
我地鬧係因為佢地既要白拎福利,又嫌少啊!仲要上埋電視申訴啊!! ...

其實呢個家庭唔選擇攞綜援,好大機會係因為而家拎到嘅福利比起申請綜援多,個男人唔好講到自己咁偉大,唔想拎綜援,攞條數計返出嚟就知道邊度着數

小源    發表於 21-3-2 11:12

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

高達媽媽 發表於 21-3-2 10:59
其實呢個家庭唔選擇攞綜援,好大機會係因為而家拎到嘅福利比起申請綜援,個男人唔好講到自己咁偉大,唔想 ...

明眼人﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

其實呢個家庭唔選擇攞綜援,好大機會係因為而家拎到嘅福利 ...

拎綜援錢少過hea 做啦。
拎佐綜援就拎唔到N無人士果份;個個月有多14k洗喔,仲有其他津貼呢。
邊個都識計數。佢呢個年紀,大把朋友做地盤,不過做地盤肯定會超入息,所有津貼都達唔到要求或者僅僅超入息少少。

伯爵府

其實呢個家庭唔選擇攞綜援,好大機會係因為而家拎到嘅福利比起申請綜援,個男人唔好講到自己咁偉大,唔想 ...
講得好

伯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-2 11:07
拎綜援錢少過hea 做啦。
拎佐綜援就拎唔到N無人士果份;個個月有多14蚊洗喔,仲有其他津貼呢。
邊個都識計 ...
條片youtube CM ,大陸人亦講出事實

首頁

尾頁

跳至