想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有一歲個女,一直都想生多個仔
我當然明白仔女無得揀
不過唔生就一定無
由個女出世講到而家,我都明確表示想追仔
細聲講過,大聲講過,交也嘈過
我已是高齡,佢更大我十幾年
佢被我話得多 口裏說我話事
但事實上就唔配合

我真係好想要 明知係好辛苦
佢都知道我想要 但係佢唔想要係事實
因為佢同前妻己經有兩個仔

我唔開心係因為人只有一世
有D野錯過左會遺憾一生

我好後悔既係我沒有找到適合既人
也沒有找到真正愛我既人

複式洋房

回覆樓主:

即係你地已經有3個小朋友?咁佢唔想要都好易理解
佢唔想要唔代表唔愛你
始終養育一個小朋友花好多時間心機金錢

別墅

回覆樓主:

他兩個仔跟前妻,兩個都成年,讀完大學了!和我沒有任何聯繫。

我成日都覺得唔開心
因為我既要求或需要並沒有得到回應
我覺得好唔公平 佢自己有仔 但我就唔可以有

大宅

Alicefrogbb 發表於 21-3-1 15:41
我當然明白仔女無得揀
不過唔生就一定無

咁如果生女點算?

別墅

回覆樓主:

我想生牛仔,但如果再生都係女,甘我都好開心,她們兩個可以一起成長,互相扶持,也很好!

男爵府

我當然明白仔女無得揀
不過唔生就一定無

其實又唔係0,都有1個。
有2個係你想,但你老公唔想,可能俾佢揀佢揀0添。1個其實已經係佢既compromise...
我諗你真係要接受。

別墅

honeybid2 發表於 21-3-1 18:28
其實又唔係0,都有1個。
有2個係你想,但你老公唔想,可能俾佢揀佢揀0添。1個其實已經係佢既compromise... ...

其實都係既,平時放工後或者假期,都係我照顧個女,佢每日最多都係陪個女15-30分鐘(單獨)。星期六日假期,佢寧願周圍去都唔會湊女。我知我好傻,佢好明顯佢只係顧自己,點解我仲會想生多個,其實一個我都兼顧唔到。但係我生仔唔係為左佢,我唔想將來後悔。

男爵府

唔洗理距講咩,夜晚熄左燈你話事

男爵府

Alicefrogbb 發表於 21-3-1 18:45
其實都係既,平時放工後或者假期,都係我照顧個女,佢每日最多都係陪個女15-30分鐘(單獨)。星期六日假期 ...

你一個都唔係好兼顧到,何苦再生

男爵府

Alicefrogbb 發表於 21-3-1 18:45
其實都係既,平時放工後或者假期,都係我照顧個女,佢每日最多都係陪個女15-30分鐘(單獨)。星期六日假期 ...

你咁既情況,我覺得就算你真係生到個仔,你都唔會真係開心。

別墅

honeybid2 發表於 21-3-1 21:00
你咁既情況,我覺得就算你真係生到個仔,你都唔會真係開心。

好矛盾
明知佢唔會變
我只會越嚟越辛苦
但係我又真係好想好想有個仔
年紀越大又越難有
佢又係度拖拖拖

開心? 從來都唔屬於我 從來都無人對我好

別墅

我當然明白仔女無得揀
不過唔生就一定無

我都好明白你心情,想要多一個小朋友陪女女成長,我情況同你一樣,有一個女二歲,高齡,好想快快生多一個但我老公唔肯,每次一提就發哂脾氣,話咪同你生咗個女你重想點呀!

別墅

wowo113 發表於 21-3-1 23:41
我都好明白你心情,想要多一個小朋友陪女女成長,我情況同你一樣,有一個女二歲,高齡,好想快快生多一個 ...

做媽媽既要十月懷胎,又要生,又要湊,都選擇要生多個。但老公唔配合,又可以點呢.....真係好無奈

別墅

Alicefrogbb 發表於 21-3-1 23:51
做媽媽既要十月懷胎,又要生,又要湊,都選擇要生多個。但老公唔配合,又可以點呢.....真係好無奈
...

係囉!D老公唔明白懷胎十月有幾辛苦,生完生理,心理完全唔同哂,我覺得大多數男人唔想再要第二胎係因為唔想再增加壓力,附擔.

大宅

Alicefrogbb 發表於 21-3-1 22:48
好矛盾
明知佢唔會變
我只會越嚟越辛苦

唔好怪我直接,如果你諗嘢太負面嘅話(從你最後嗰句說話看出),其實佢做每一樣野都會令你唔開心⋯⋯最終係苦了你自己,呢啲心理嘅嘢,你可以搵啲專業人士傾吓,亦都有可能要叫埋老公一齊傾,社工或者社署嗰啲心理學家都會幫到手。希望你早日同老公解開呢個結:) 祝福你。

子爵府

回覆 Alicefrogbb 的帖子

其實不難理解佢點解會咁
你話你高齡,咁即已起碼35,佢大你十幾年,無三不成幾,咁佢應該都48,已有一件一歲,再整一件,到佢60嗰陣,啲小朋友先十二三歲,到大學畢業,佢都70,佢諗到呢度,真係無咩動力想要多個

複式洋房

回覆 Alicefrogbb 的帖子

完全明白你既感受...因為我都係有1個仔, 一直都好想生多個老公表明唔鐘意
但其實只要唔避孕, 你就有機會架啦!!
所以最終幾經辛苦, 我終於順利生多左個啦~
如果你都目標好明確, 唔會後悔既話, 加油呀!!!

大宅

回覆樓主:

其實呢個問題好多夫婦都存在緊,一個想要一個唔想要,我就覺得未必係因為佢同前妻有2個仔的原因,學jm話齋佢大你十幾年都4x歲,養一個小朋友真係唔係易事,再加上而家經濟環境咁差,何苦要佢人到中年仲要辛苦落去,佢本來已經養大左2個仔大學畢業可以放下重擔,而家同你整多個1歲女,其實對你都算有交代了

別墅

Nagomi 發表於 21-3-3 17:13
其實呢個問題好多夫婦都存在緊,一個想要一個唔想要,我就覺得未必係因為佢同前妻有2個仔的原因,學jm話齋 ...

聽左各位意見,心情平伏左不少!我一直以來都覺得佢對我唔夠好,係我自己無用,所以搵唔到個好D既老公。其實佢都已經好就我,如果唔係,我連個女都唔會有。心入面係好想有個仔,不過今次我唔敢再迫佢。

珍珠宮

生仔係兩個人既事。你老公咁唸都情有可原。你老公大你10年,你都高齡了,即係佢都起碼45歲-50歲。咁一下打回解放前?佢仲做到幾多年,幾時先可以真正退休呢?
我覺得既然有一個,好既一個就夠。不如專心養育好女女咪仲好,家和萬事興,唔好為呢樣嘢而吵架了。你當初結婚就應該考慮到呢個問題。既然選擇一個已經結過婚,又有兩個仔既男人,而且年紀又大你10年,就要考慮多D
或者唔小心有個意外,或者佢之後見你咁體貼,又妥協多一次呢。男人好多時受軟唔受硬既

首頁

尾頁

跳至