論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章 2021勳章

未完約工人跳工,要求以錢代機票,但佢不是要先回鄉咩?

侯爵府

2021勳章

godsaveme 發表於 21-3-1 16:24

完約係可以直接去新僱主度,唔洗即時回鄉……新約起一年內出境就得,但疫情下好多都不斷申請延期

大宅

牛年勳章 2021勳章

ming1020 發表於 21-3-1 21:23
完約係可以直接去新僱主度,唔洗即時回鄉……新約起一年內出境就得,但疫情下好多都不斷申請延期
...

未完約,只做咗一年,直接話搵到新工,所以唔做,仲要求以錢代機票。係未可以報入境處佢跳槽?

複式洋房

ming1020 發表於 21-3-1 21:23
...

外傭咁做是否違法?

複式洋房

godsaveme 發表於 21-3-2 08:45
未完約,只做咗一年,直接話搵到新工,所以唔做,仲要求以錢代機票。係未可以報入境處佢跳槽?
...

同問
未完約,是否可以簽新僱主及叫新僱主幫佢申請working visa 延期?

複式洋房

Cacameister 發表於 21-3-2 13:50
外傭咁做是否違法?

我講得唔清楚,我想問未完約而簽新僱主是否違法?

侯爵府

2021勳章

godsaveme 發表於 21-3-2 08:45
...

咁樣係斷約,要其他jm答你,我唔熟

侯爵府

2021勳章

Cacameister 發表於 21-3-2 13:53

應該唔算違法,但斷約好似處理係唔同

複式洋房

ming1020 發表於 21-3-2 14:08
應該唔算違法,但斷約好似處理係唔同

我都想知要點做,我媽工人做三個月已想轉工,佢應該隨時唔做。

另合約好似只話要包工人回程機票同水腳。我媽前工人約滿唔續約,話佢自已買機票,我就俾現金佢,算係好來好去。但現工人只做咗幾個月,如果佢唔做,我一定唔會俾現金,買張最平機票佢,益航空公司好過益佢。(上一個工人我俾現金都有參考當時機票市價)
工人跳工,僱主要俾多幾萬請過個,損失慘重。

侯爵府

2021勳章

CookieCat4me 發表於 21-3-2 15:00
我都想知要點做,我媽工人做三個月已想轉工,佢應該隨時唔做。

另合約好似只話要包工人回程機票同水腳。 ...

其實係好傷架,每個約要包一張來回機票,如果你已經比左一程,佢走時你只要比單程就夠,如果係斷約我都唔會比錢代機票

別墅

2021勳章

Cacameister 發表於 21-3-2 13:53

Not illegal

別墅

2021勳章

Cacameister 發表於 21-3-2 13:52
同問
未完約,是否可以簽新僱主及叫新僱主幫佢申請working visa 延期?

Yes. Can stay in HK for a year more.

複式洋房

w_lilian 發表於 21-3-2 17:13
Yes. Can stay in HK for a year more.

真的可以?程序係點樣?
因為我工人working visa已到期,但佢話冇所謂,同一僱主入境處好易批,完全唔心急要延期,我哋懷疑佢簽左新僱主,已經有人幫佢visa延期,但唔知手續是否可以做到而唔違法?

別墅

2021勳章

Cacameister 發表於 21-3-2 22:16
真的可以?程序係點樣?
因為我工人working visa已到期,但佢話冇所謂,同一僱主入境處好易批,完全唔心急 ...

你同佢簽嘅Visa幾時到期?
我估佢係覺得自己新嘅Visa會喺舊visa 到期前release
佢可以同新僱主簽兩年約,但要係一年之內離開香港一次,除非疫情仍然嚴峻。

複式洋房

w_lilian 發表於 21-3-2 22:30
你同佢簽嘅Visa幾時到期?
我估佢係覺得自己新嘅Visa會喺舊visa 到期前release
佢可以同新僱主簽兩年約, ...

1/3/2021
但我未完約,咁新僱主可以幫佢visa延到期?點做到?
定佢真心懵?我好想信佢,但成件事好古怪,好難唔懷疑佢跳工

別墅

2021勳章

Cacameister 發表於 21-3-2 22:43
1/3/2021
但我未完約,咁新僱主可以幫佢visa延到期?點做到?
定佢真心懵?我好想信佢,但成件事好古怪, ...

Oh if she hasn’t resigned yet I think she can’t apply for a new visa.

伯爵府

2021勳章

你最好打去勞工處問, 新例好似吾比跳工, 斷约後要離開香港

子爵府

2021勳章

新措施遏止外傭跳槽斷約2周內要離港 
政府宣布,提早終止僱傭合約的外傭將不得申請以訪客身分延長在港的逗留期限。有關外傭須按現行政策於完成僱傭合約後離開香港,或於終止僱傭合約後兩周內離港,兩者以較早的日期為準。

伯爵府

牛年勳章 2021勳章 BK Milk勳章

honglong 發表於 21-3-4 19:22
新措施遏止外傭跳槽斷約2周內要離港 
政府宣布,提早終止僱傭合約的外傭將不得申請以訪客身分延長在港的逗 ...
工人唔可以迫僱主用錢代機票。

斷約工人, 買一張單程open ticket (non refundable), 都唔會過錢俾佢。

記得,係來你家包一張機票,走人包一張單程,唔係一次過俾哂1套來回。

大宅

godsaveme 發表於 21-3-1 16:24

之前因為疫情,大部分工人斷約的都申請到延期並在港找到新水魚,經多人投訴後,入境處又改了話唔會咁易比工人跳工。你的情況最好清楚講比你工人知,佢跳工的話,你一定會投訴到入境處知令佢無新簽證,14日內返鄉下,同埋你只比機票唔比現金。叫佢記得比足1個月通知期你或者1個月現金。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊