自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

我ftm 一打二, (3、6歲)
每日凈係zoom 已經玩謝我,加油做埋老師,真係冇命,完全冇4大幫手,但都好多閒話聽,話佢阿媽以前都係一打二wor

水晶宮

好媽媽勳章

雯豬 發表於 21-3-1 18:40
其實不知幾多野做,湊仔,做家務都可以塞到一日滿左,冇咩私人時間,都唔明點解d人會覺得ftm成日冇野做 :zo ...

無,但我確實成日都好得閒
我無工人,湊自己2個再幫人湊,最高紀錄屋企有5個小朋友
每日都係 1日煮2餐,洗衫晾衫吸塵抹地
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

ChaBean 發表於 21-3-2 13:52
如果初生bb乖係超得閒,識行之後搞搞陣又多要求先煩

我囡係好乖的,超好湊
而家諗返都覺老公幾攪笑,放大假自己湊囡,無將佢踢比99

男爵府

YKU_123 發表於 21-3-1 20:22
有 ! 如果子女中學大學就好得閒 ! 2個小朋友2歲3歲,好忙好煩,又唔聽你講,24小時困身先最辛苦 , 跌親睇醫 ...

你完完全全講出我的心聲。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

之前ftm有工人,比人話是閒人
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ChaBean 發表於 21-3-2 13:52
如果初生bb乖係超得閒,識行之後搞搞陣又多要求先煩
我個女BB果陣都算乖, 但我都覺得好忙,
一日8 餐奶, 埋身, BUMP 奶, 餵奶, 換片, 食固, 流N次口水, 氹訓教,
2-3個鐘有一半時間以上做呢D, 想出街都無時間, 搞掂完佢, 執埋野出門,
又下一輪了...
我連買送煮飯都無時間, 仲要自己搞掂洗衫野
之後有工搵我我立即IN+接受offer
返工先覺得得閒少少

子爵府

牛年勳章

試過,真係好嬲

男爵府

Joeyyin 發表於 21-3-2 14:02
我ftm 一打二, (3、6歲)
每日凈係zoom 已經玩謝我,加油做埋老師,真係冇命,完全冇4大幫手,但都好多閒 ...

好明白,我都係1湊2,成日鬧仔,人都癲

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

crystallooo 發表於 21-3-2 17:09
回覆 heidys 的帖子

我覺得有好多人都唔了解湊小朋友都係全職工作

唔知代價是心火盛
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

禁止訪問

子爵府

有工人就得閒,冇工人好忙

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 21-3-1 18:41
其實我有工人
自己返pt
有時返好少

我以前有工人下做part time,囝囝正常幼稚園半日,嗰半日又真係幾得閒。
現在冇工人姐姐下做part time,仲要online learning... 我忙到痴線

珍珠宮

moma1023 發表於 21-3-2 17:53

我以前有工人下做part time,囝囝正常幼稚園半日,嗰半日又 ...

我有2件
之後諗住唔要姐姐
希望姐姐時
可以返到半日學
如果唔係 應該pt都返唔到

侯爵府

一屋四人,Ftm 根本係做唔切屋企嘅嘢,煮晒三餐更加

公爵府

有呀, 去小學交表, 佢話人地咁早去o個d係無所事事o既師奶.

最好笑係, 佢老公都無返工, 我心諗: 你係咪見到自己老公終日無所事事, 以為全部ftm都係咁呀?
即係咁, 人有好多種, 就算返工, 都有人好盡力, 有人hea住等出糧, ftm亦然. 我好想同o個位媽媽講, 我ftm, 仔女無補習, 自己教的, 你好清楚我女年年考頭三, 如果你仔考得叻過我女, 你先好話人啦.

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 21-3-2 17:57
我有2件
之後諗住唔要姐姐
希望姐姐時

係呀,你有兩個更加冇得諗
如果唔係我本身有份工肯比我停薪留職+wfh,我諗我都冇得諗⋯⋯
希望疫情快啲過去啦,個個媽媽其實都好辛苦⋯⋯

男爵府

littlefunpig 發表於 21-3-2 15:57
我個女BB果陣都算乖, 但我都覺得好忙,
一日8 餐奶, 埋身, BUMP 奶, 餵奶, 換片, 食固, 流N次口水, 氹訓教, ...

以前我湊大仔餵奶粉+佛系泵奶(feel到谷先泵),佢食飽就訓,幾乎冇抱過訓覺,滿月介夜奶,半夜又好少喊,午睡訓2~3個鐘要搖醒佢,因為第一胎,我覺得好悶,曾經以為全世界bb都咁好湊

首頁
34567...8

尾頁

跳至