6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hello, BB今日健康院打針先知過重,6個月人仔9.072磅...是我衰,之前信了陪月講一日不能食過max 960ml, 那見她食得、訓得、呵得,便由她呢2個月每餐食180ml (6安),有時210(7安),但有時食唔哂由她,就是咁~唔過960...而家過重問返陪月條formula,她話要睇生長線過75% 要注意...她話講過我知,但我同老公無印象她講過lol~anyway, 太信人,自己唔岩~而家想補救,想睇下點食返好!

而家醫生話減餐,因為我又要加固,又轉2號奶粉,想睇下有無媽媽有類似經驗教我份量點食返好?謝謝大家指教(emoji)(emoji)

洋房

回覆 msconniehk 的帖子

是9磅或9KG?

別墅

yipkc1 發表於 21-3-3 10:46
回覆 msconniehk 的帖子

是9磅或9KG?

Sorry 9kg

大宅

msconniehk 發表於 21-3-1 22:11
Hello, BB今日健康院打針先知過重,6個月人仔9.072磅...是我衰,之前信了陪月講一日不能食過max 960ml, 那 ...

6,7安其實都唔係話太多,我仔4個月個陣都飲緊180-210一餐可能係bb太吸收5個月個陣都8.28kg,但姑娘都無講d 乜。依家加固就會食4餐奶,1餐固,然後比1-1安半水,都轉緊2號奶粉,一餐1號1餐2號咁轉,試咗1星期,無乜特別就開始3餐2號,1餐1號 , 再ok就全部2號奶粉

別墅

wykk92 發表於 21-3-5 11:39
6,7安其實都唔係話太多,我仔4個月個陣都飲緊180-210一餐可能係bb太吸收5個月個陣都8.28kg ...

Thanks ya, 請問你一餐固呢係幾多嘅糊仔粉?或者話開左出嚟是成人碗一半定大半碗左右?謝謝你!

別墅

wykk92 發表於 21-3-5 11:39
6,7安其實都唔係話太多,我仔4個月個陣都飲緊180-210一餐可能係bb太吸收5個月個陣都8.28kg ...

同埋四餐奶食幾多安?謝謝!

大宅

msconniehk 發表於 21-3-5 11:41
Thanks ya, 請問你一餐固呢係幾多嘅糊仔粉?或者話開左出嚟是成人碗一半定大半碗左右?謝謝你!
...

我係bb碗既大半碗,然後奶奶都係7安一餐

別墅

wykk92 發表於 21-3-5 12:14
我係bb碗既大半碗,然後奶奶都係7安一餐

謝謝你,我會參考一下,你bb而家多大?(emoji)

男爵府

msconniehk 發表於 21-3-5 14:08

其實唔使太擔心,我個女生長線97%,醫生話一切正常。小朋友識行識走,病下就會瘦下來。

別墅

Mooskha 發表於 21-3-5 19:27
其實唔使太擔心,我個女生長線97%,醫生話一切正常。小朋友識行識走,病下就會瘦下來。
...

好,謝謝你

大宅

msconniehk 發表於 21-3-5 14:08

6個半月

別墅

wykk92 發表於 21-3-6 00:33
6個半月

Icic, 那麼而家幾多磅? 謝謝你回答,令我安心不少不少

大宅

msconniehk 發表於 21-3-6 05:41
Icic, 那麼而家幾多磅? 謝謝你回答,令我安心不少不少

依家有9kg 到

別墅

wykk92 發表於 21-3-7 00:13
依家有9kg 到

謝謝,咁真係同我BB好似condition ~ ;)

大宅

其實又唔駛太擔心,遲下佢長高望落就瘦架啦。加固既話,一開始我都係俾BB食一餐糊仔,再補4餐aptamil白金,2號可以等BB加固一排之後再轉都冇問題

別墅

shumwaisin 發表於 21-3-8 15:01
其實又唔駛太擔心,遲下佢長高望落就瘦架啦。加固既話,一開始我都係俾BB食一餐糊仔,再補4餐aptamil白金, ...

謝謝你,我而家試咗加固一餐過多星期,暫時OK,會看着她體重增長,謝謝大家回覆

大宅

shumwaisin 發表於 21-3-8 15:01
其實又唔駛太擔心,遲下佢長高望落就瘦架啦。加固既話,一開始我都係俾BB食一餐糊仔,再補4餐aptamil白金, ...

我B仔都係飲緊白金,都追到生長線,而且日日便便都去得好好。

男爵府

人地講過重
係度回覆「追到生長線」
係好嘢喎

洋房

msconniehk 發表於 21-3-1 22:11
Hello, BB今日健康院打針先知過重,6個月人仔9.072磅...是我衰,之前信了陪月講一日不能食過max 960ml, 那 ...

我仔半歲去健康院都有9kg,當時醫生都話可能超磅,嚇到我三魂唔見七魄,後來度埋身高(71cm)計翻個比例又話無問題哦,話我個係大隻B,可能遺存左我家族的高大基因(emoji)
但5個月去健康院的時候我仔已經有8kg,當時我已經好擔心距會超磅,但醫生又話我全母乳餵養就算超磅都無問題,如果係配方奶粉就要注意下,仲不停讚我湊得好,叫我放心繼續……
所以我覺得唔同醫生有唔同講法,我依家的心態係:啊仔想食就由距食啦,只要BB健健康康,食得訓得屙得,就無問題。

別墅

LieAnnie 發表於 21-3-13 08:19
我仔半歲去健康院都有9kg,當時醫生都話可能超磅,嚇到我三魂唔見七魄,後來度埋身高(71cm)計翻個比例又 ...

謝謝你呀!好的,我沒咁擔心了,食得訓得健康最緊要,注意少少,明白!

首頁

尾頁

跳至