時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

劉利群劣跡班班受到社會廣泛批評是很正常的事。然而葉劉淑儀卻認為這是文革式批判。本人不以為然,並在FB發文回應如下:
……
葉太,一向敬重你,覺得你係特首人選之一。
可惜,呢次你真係錯得太緊要,一世英明一朝喪。
照年齡計,我比你大幾年,而且同是文學院的校友,算得上係你師兄,就進言幾句。
如果你撐一個有爭議的人,或者一些觀點,並無不可。有可能會有一半人同意你,另一半反對你。
但今天你係撐一個根本毫無爭議的劣官(不單止係庸官),而且還是很明顯的是反對國家的人。
(待續)

大宅

普京大帝 發表於 21-3-2 02:29
劉利群劣跡班班受到社會廣泛批評是很正常的事。然而葉劉淑儀卻認為這是文革式批判。本人不以為然,並在FB發 ...

如果你接地氣一點,或者在發文之前咨詢一下你嘅愛徒,例如李梓敬(我經常收看他的視頻),他們也許會告訴你,民眾對於劉利群是何等憎惡,覺得她簡直是十惡不赦,唔單止縱容流膿牆和法輪功,還特別痛恨國家,要秒速清理國旗。
如果連絕大部份的市民痛恨劉利群的事實你完全唔知道,你太離地了!
他和陳肇始都是極庸劣的官員。
還有,他丈夫蔡海偉是社聯總裁,黑暴期間安排暴徒休息。單係呢點,已經證明唔係黃絲咁簡單,可能還是從犯,有犯罪嫌疑。劉利群的行為,與他丈夫非常配合,所以唔係升唔升職咁簡單。我希望中央最後會問責,並予追究!
(待續)

大宅

普京大帝 發表於 21-3-2 02:30
如果你接地氣一點,或者在發文之前咨詢一下你嘅愛徒,例如李梓敬(我經常收看他的視頻),他們也許會告訴你 ...

另一方面,你用“文革”式批斗呢個詞語,係100%錯的。它是指攻擊意識形態不同的人而向他們亂扣帽子。而劉的失職,證據明顯。你用文革這個詞,係侮辱了所有以事實並客觀地指出劉利群失職的人。

希望這只是由於你對中文的水平遠不如你的英語水平所導致的用詞不當!
更更更希望成段文唔係你所寫的,只是被黑客侵入!!!

可能你和劉利群有私交,加以援手。但無論如何深交,都不應是非不分,尤其是在處理暴徒文宣和危害國安的大是大非面前。
(待續)

大宅

普京大帝 發表於 21-3-2 02:32
另一方面,你用“文革”式批斗呢個詞語,係100%錯的。它是指攻擊意識形態不同的人而向他們亂扣帽子。而劉 ...

太可惜了,你是我支持當特首的其中一位。但你這篇文章,最少溜走了一半的支持者了。
原因?劉利群實在太可憎可恨了!!!

冷靜地重新檢視你的看法,與眾矢之的的劉利群劃清界缐,似乎係你唯一的辦法。
每個人都會有錯和失去理智和分折能力的時候。知錯能改,更能獲得別人的尊重。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

回覆樓主:

一直都好buy葉劉,唯獨今次唔認同佢,又一食政府反政府嘅高官,有骨氣就要好似傷港電台嗰個總監咁辭職啦

水晶宮

2024勳章

如果民眾、媒體認為D官做得唔好,點解唔可以批評?CY、林鄭、3司司長、陳肇始、楊潤雄⋯⋯都成日有人批,呢D又係唔係批鬥?或者黃官有特權,唔可以批?
批鬥和批評,一字之差,予人感覺大為不同,葉太要小心用字

happylife28    發表於 21-3-2 23:36

子爵府

czl115 發表於 21-3-2 09:00
如果民眾、媒體認為D官做得唔好,點解唔可以批評?CY、林鄭、3司司長、陳肇始、楊潤雄⋯⋯都成日有人批,呢 ...

同意,我哋只是批評,沒有好像犯民和黑暴使用批鬥

伯爵府

葉劉露底,非特首人選。

慶幸這時發現,等正常人及中央看清。

經歷貪曾、林鄭媽媽兩人執政,夠嘞! 唔好再用AO掌大權。

JojoFung0304    發表於 21-3-2 15:24

水晶宮

2024勳章

kamkong 發表於 21-3-2 09:03
同意,我哋只是批評,沒有好像犯民和黑暴使用批鬥

係呀,唔明同樣係批,點解黃人批就可以叫「批評」,藍人批就係叫「批鬥」?大細超?雙重標準?

伯爵府

czl115 發表於 21-3-2 09:00
如果民眾、媒體認為D官做得唔好,點解唔可以批評?CY、林鄭、3司司長、陳肇始、楊潤雄⋯⋯都成日有人批,呢 ...

今次對葉劉咁護食環條友真係幾失望, 扣晒分

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

希望佢今次只係一時糊塗

珍珠宮

Lilyforest 發表於 21-3-2 09:55
今次對葉劉咁護食環條友真係幾失望, 扣晒分
炒左佢就啱啦,根本食环最廢,2019前都係周街垃圾,食环乜都唔做,失職。。黑暴垃圾牆又唔清唔理。。而家仲厚顏

伯爵府

牛年勳章

今次對葉太好失望

男爵府

完全同意樓主上述所言. 我都信錯了葉劉, 以為她是當特首的人選. 現在看來, 真的不要再委任公務員出身的做特首了.

伯爵府

擔任政府決策高層,國際慣例都必需通過政治審查,何止高官本人,俗啲講係查你三代,劉利群罷明撐黑暴,仲有個大黃絲老公蔡海偉,如此反中份子擔任政府高層,接觸政府機密,直如冇掩雞籠,匪夷所思。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

攪咩呀葉太。 。。。。堅失望!!

男爵府

今次真係對葉太好失望, 從此不想再看她的視頻.

子爵府

我一向都有投票比葉劉。但從今之後,一票不投葉劉及新民黨⋯⋯
反中亂港AO 黨,其實一直都有,陳四萬至今仍有很多AO綫眼在政府, 已經係公開嘅秘密!根本中央係冇辦法肅清呢班反中份子,勢力太大了!

子爵府

puzzledmama 發表於 21-3-2 20:57
我一向都有投票比葉劉。但從今之後,一票不投葉劉及新民黨⋯⋯
反中亂港AO 黨,其實一直都有,陳四萬至今仍 ...

呢班AO黨就算唔炒得,都唔應該升職

男爵府

TingTing 發表於 21-3-2 11:19
炒左佢就啱啦,根本食环最廢,2019前都係周街垃圾,食环乜都唔做,失職。。黑暴垃圾牆又唔清唔理。。而家仲 ...

應該加派食環人員去巡查食肆, 睇下安心出行或填紙仔等防疫措施係咪到位.

首頁

尾頁

跳至