自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

再過一百年,再睇而家咁既情況,可能變得好普通好平常喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

自私, 只為滿足一己之私慾

珍珠宮

揾代母生,好過呃個女人結婚生仔

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

如果嗰個地方係接受同性婚姻,兩個男人搵代母生小朋友佢地個社區都會接受到架!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

my005 發表於 21-3-2 09:41
再過一百年,再睇而家咁既情況,可能變得好普通好平常喇。
到時只要有錢, 就可以買個BB仔黎養, 那怕你單身
而家都唔少人係咁
咁有D 好有錢又搵唔到個岩心水既另一半,
寧願俾錢搵代母, 好過搵個外形合心水但0身家既人
結婚就係俾人合法地白白平分家產
將來應該只會越來越多
唔結婚, 搵代母生
或者搵精子銀行自己生

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 21-3-2 09:52
而家都唔少人係咁
咁有D 好有錢又搵唔到個岩心水既另一半, ...

都有可能,甚至班有錢既,可以揀最好既基因黎生添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

點解唔去領養?

水晶宮

am136 發表於 21-3-2 08:52
台灣天后張惠妹的經理人陳鎮川去年跟拍拖9年、33歲男友Darren拉埋天窗,昨晚陳鎮川於社交平台Post了一張初 ...

我覺得冇問題。BB 的 wellbeing 係取決於家長是否愛錫同是否有心教養 。只要呢度各位話驚BB大個被人歧視嘅 唔好自己歧視人就OK啦。我都有同自己小朋友講,有啲家庭有一個爸爸冇媽媽,有啲有一個媽媽冇爸爸,亦有啲有兩個爸爸/媽媽。只要家庭成員相親相愛、互相支持就係溫暖家庭。

唯一問題係 我覺得請代母/做人工花好多錢好浪費 。如果係我(無論我是直夫婦還是同性伴侶)生唔到的話我會情願領養,將啲錢花落個小朋友度。

珊瑚宮

littlefunpig 發表於 21-3-2 09:52
而家都唔少人係咁
咁有D 好有錢又搵唔到個岩心水既另一半, ...

又或者精子、卵子第二日可以自由買賣,連所謂「結婚」都無埋。

男爵府

回覆樓主:

我小朋友嘅同學, 有啲係有兩個媽媽,或者兩個爸爸,佢哋可能代孕或者領養,佢地嘅選擇,我絕對尊重,好過吸毒爛賭嘅父母

珍珠宮

我始終無法接受同性當爸媽呢個舉動。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

接受唔到影響下一代

珍珠宮

呕心。。。個B會好惨

公爵府

回覆樓主:

覺得唔好,但小朋友係佢地既,外人只可食花生。同埋個名好難聽。

伯爵府

回覆樓主:

用誰的精子?
兩個都姓陳
特登做個謎⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我反而擔心第時一定要認同,佢地越來越扭曲好多野,自己唔正常要逼人地認同。

男爵府

睛靈勳章

澳門媽媽 發表於 21-3-2 09:08
我反對同性婚姻下生小朋友!點解要逆天而行??明明唔可能生小朋友夾硬嚟生,人類倫常點算?佢有冇諗過外 ...

好一句「逆天而行」,人類任性妄為,真的表露無遺。
*我冇意見同性戀。

男爵府

子宫商業化. OK 嗎?
我住種花家

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

my005 發表於 21-3-2 09:56
都有可能,甚至班有錢既,可以揀最好既基因黎生添。
而家都有
有D會揀白人, 想生個mix 出黎

my005    發表於 21-3-2 11:49

翡翠宮

CassandraYoung 發表於 21-3-2 10:05
我小朋友嘅同學, 有啲係有兩個媽媽,或者兩個爸爸,佢哋可能代孕或者領養,佢地嘅選擇,我絕對尊重,好過 ...
除左好過吸毒爛賭父, 仲有好過窮既老年男人去搵個後生大陸女人生黎拎福利, 好過D 父母生完完全唔理, 掉俾長老湊又唔負責任, 仲有虐待性侵小朋友既父母, 而家仲歧視D 單身父母, 父父/母母, 其實思維真係好落後。
小朋友幸唔幸福, 從來都唔係單單一男一女做父母就叫幸福

首頁
12345...6

尾頁

跳至