懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Novemberboy 發表於 22-3-20 05:33
我今胎都係第三胎啊,大家加油,可以訓練定老公簡單照顧先
你會喺邊個city 落腳?
...

我去oxford 呀,你係邊個city?

大宅

estheryeeyee 發表於 22-3-20 09:15
我去oxford 呀,你係邊個city?

我住London呀,Oxford 以前有住過,環境好舒服

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Ksyve 發表於 22-2-24 19:08
我依家38週, 剩係去NHS, 無睇私家。返工好忙我覺得NHS已經好足,而且appointment到夠密。

包晒基本定期驗 ...

想問下你第幾周第一次見midwife ar?

我gp話要12周佢先會聯絡我
但第12周suppose要照第一次啦喎

複式洋房

麥肯斯 發表於 22-2-22 06:47
請問生左未?可以分享下,交流下嗎?謝謝

2月底生咗喇(emoji)so far 好順利,有咩想知我會盡量回覆(emoji)

別墅

siulut 發表於 22-4-10 18:07
想問下你第幾周第一次見midwife ar?

我gp話要12周佢先會聯絡我

我7月30號用驗孕棒測到有咗, 即日上網做self-referral 。MW 8月4號就上門約見登記抽血,驗尿同開file 比個本pregnancy notes 我, 上門面談咗一個鐘左右。當時大概10週

複式洋房

jessica2022 發表於 22-4-21 04:59
2月底生咗喇(emoji)so far 好順利,有咩想知我會盡量回覆(emoji)

恭喜哂!!

大宅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

siubibu 發表於 22-4-28 07:59
我都第3胎ar , BC2 , 有家人系UK , 本打算2-3年後去,想了解多d , 有冇whatsapp gp交流?上胎都系開刀生,N ...

冇complications既話NHS係唔會同你開刀架。我一直都想順產所以冇乜所謂。

大宅

jessica2022 發表於 22-5-2 02:29
冇complications既話NHS係唔會同你開刀架。我一直都想順產所以冇乜所謂。

之前兩胎都系開刀,呢個原因比吾比開刀呢?

複式洋房

siubibu 發表於 22-5-2 12:11
之前兩胎都系開刀,呢個原因比吾比開刀呢?

我唔清楚呀,呢度好支持順產,可能要問返midwife 喇。

複式洋房

你地好呀,我而家岩岩3個月,我自己係BC二代,,準備去英國生,請問申請NHS需要咩文件?需唔需要遞交租約證明?有好多問題想問,唔好意思,請多多指教

複式洋房

Hello, 我都係BC2,依家岩岩有左6週,原本已經訂左機票下個月頭去英國咁岩最近發現有左。想問到步後登記nhs 步驟係點?thank you in advance (emoji)

民房

我都係發現6週 要九月先過到去 有冇啲咩資料要係香港準備

別墅

唔易,工程巨大,辛苦

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

SIM32SIM 發表於 22-7-7 11:36
我都係發現6週 要九月先過到去 有冇啲咩資料要係香港準備

同你一模一樣!
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

別墅

回覆 hilaganna 的帖子

你要係住嗰區揾個GP登記,亦可以搵區內nhs醫院(你想生仔嗰間) 婦產科登記有咗 (self-referral), 無nhs number都得。你第一次receive nhs service時,會assign 個number 畀你。
P.S. 我本身有nhs number, 但懷孕生仔期間醫院係用hospital number。

別墅

睇翻D posts先知一路無提到我個女3月17號出咗世。以下係整個過程:

原本預產期係10號, 第一胎預佢遲所以返工返到7號先放產假, NHS到40+5先引產, 我因為高齡所以同醫生講唔想過40週(小產機率增高), 呢度D醫生同助產士有自己既定諗法, 不過如果你堅持, 佢哋都會尊重你意願。

安排39+5引產(15號),提早兩日去掃羊膜(sweep), 但係子宮完全閉合,做唔到。15號當日早上要先打電話, 醫院話好忙未必有床位, 叫我等電話同有心理準備未必可以入院。下午3點收到電話入得院叫我5點check in。

去到助產士解釋兩個引產方法: 藥物(人造荷爾蒙)同物理。子宮閉合(半度都冇)所以物理做唔到。5點半塞藥, 一個鐘後開始子宮收縮,7、8點開始痛,零晨痛到死, 其間助產士枕著check BB心跳, 成日同我講BB好冷靜, 痛係好正常。問我10分鐘娠痛幾多次, 我話無停過, 痛到死叫助産士睇吓有冇開到但冇人理我, 好彩零晨個巡房女醫生好好人肯彩我。一check部機發現收縮過密, 再check下面完全無開, 知道唔對路就安排打針calm個子宮, 兩個鐘後無料到要打等二針。好咗小小, 不過無計唔可以打等三針驚影響生產。

第二日,我痛咗成晚得個吉,所以同助產士講要想開刀, 佢嚇我要返屋企等排期, 勸我試第二隻人造荷爾蒙引產。我話我痛緊點返? 佢話呢個產房係專為引產。我堅持,咁佢叫我自己同早更巡房醫生講。個醫生又係勸我繼續引產, 我話就算我嗰女肯出嚟我都冇力推。

我企到硬, 佢哋冇辦法。同埋原來你入咗院生產過程就開始咗, 根本佢係唔可以叫你返屋企。嗰助産士講大話我勁嬲。

16號全日繼續痛, 問攞止痛藥D人忙到理唔到你。17日早上9:30安排開刀, 全程30分鐘唔駛, 手術室好大Team人,人人都好nice 好cheerful。同你有講有笑, 半身麻醉所以完全清醒, 仲幫我哋同BB影咗好多相,包括由肚度攞出嚟嗰一刻。

手術後去開完刀嘅專屬產房, D人都忙但nice好多。原本開完刀24小時就要返屋企, 但我手術6小時後,麻醉藥退晒都小唔到便要留院到小到為止, 所以留多咗一晚至19號先返屋企。

我無坐月,返屋企就沖涼洗頭, 一開始就乜都要一腳踢,傷口康復得好快。係餵人奶一開始有波折(another story), 但而家okay啦,BB都就快四個月。

祝各位生產順利,有問題我答到會盡量解答。

大宅

Ksyve 發表於 22-7-10 07:14
睇翻D posts先知一路無提到我個女3月17號出咗世。以下係整個過程:

原本預產期係10號, 第一胎預佢遲所以返 ...

想問開刀的話老公係咪可以入去陪產?

別墅

回覆 Happyhome1 的帖子

係呀!老公可陪同。

首頁

尾頁

跳至