自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我仔在隔離房打機中, 我敲門問佢外賣想食乜, 佢都嬲.
佢忙緊衝鋒陷陣升le或一斷線可能害“死成team人”, 以後冇人同佢玩war game.
反叛期打機中係咁癲架, 你下次whatsapp佢, 唔覆就唔買佢個份.

回家唔好找佢亦唔好鬧佢, 令佢激動. 少年脾氣, 仲未學識控制. 你自己食先.

佢肚餓會來找你, 到時和氣地解釋, 唔准你打電話,佢又不回whatsapp.佢餐飯要自己顧自己, 你米心軟幫佢淥碗麵.

別墅

以前我細佬又係好臭脾氣, 呢d時候我媽會寫手寫信放喺佢檯面, 等佢放學之後入房自己睇. 入面寫咩我唔知啦, 不過細佬睇完之後, d態度係會改善返少少.

侯爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 18:22
單親 , 呢半年嚟我都同佢冇乜兩句,盡量忍佢啲差態度, 今日返到屋企樓下諗住問佢食乜嘢,打畀佢,佢話我 ...

報警啦!最緊要仔安全先

男爵府

回覆樓主:

報警!
之後 會轉介比社工跟進

男爵府

(Samantha) 發表於 21-3-2 18:38
依家點?

阿公嚟到屋企,入咗佢房同佢傾緊計, 希望可以舒緩到佢情緒。
我真係好辛苦,個仔當我仇人咁。

子爵府

虎到金來勳章

唔好鬧佢啦

男爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 18:29
而家就係等阿公過嚟我屋企,諗住叫阿公同佢傾下。

攞住把刀仲叫阿公傾乜,報警先啦

男爵府

Moti 發表於 21-3-2 18:42
冇乜兩句即係關係已經好差,仲要鬧交,咁樣嘅關係一齊住,大家都痛苦,管教問題自己無能為力就要請教吓專業 ...

我已經搵過學校社工同出面社區嘅社工都傾過曬,佢哋都冇乜能力幫到我, 最主要係我個仔唔會出去見佢哋, 睇咗半年社工,我覺得我同個仔嘅關係都冇乜進展。

水晶宮

畀面勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 18:53
阿公嚟到屋企,入咗佢房同佢傾緊計, 希望可以舒緩到佢情緒。
我真係好辛苦,個仔當我仇人咁。
...

平安就好

呢個年紀係咁上下架, 我個仔嗰時blacklist咗我個電話,我直頭打唔到俾佢,咁咪 whatsapp 囉,

子爵府

虎到金來勳章

單親辛苦 d !

象牙宮

而家d年青人不太駡得.
拎刀又真係驚驚地.怕一時衝動做儍事.吾好同佢硬碰.小心激發到佢d情緒.佢情緒好似不太穩定應該搵醫生睇睇問問意見

男爵府

canies 發表於 21-3-2 18:44
我明呀,成日驚佢冇嘢食打畀佢,成日唔聽電話就係因為打緊機。 如果佢唔係瘦到冇營養就算吧啦, 擺低錢畀佢 ...

之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點知佢就話我打畀佢令到佢斷線打唔到機,叫我whatsapp佢問,我話我有whatsapp佢問,但係佢一路都唔覆我,唔通我企係條街一路等佢覆咩。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

快報警!等警察黎同提佢傾!嚇下佢,等佢唔好亂黎都好!

公爵府

回覆樓主:

要報警,送院見下社工和精神科醫生!
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

pretty_cat 發表於 21-3-2 18:47
佢同阿公fd d?

報警最好既,反正都係話你衰架啦,保護大家重要d

细公阿公湊佢幾年, 佢對阿公講嘢客氣啲, 佢知阿公錫佢。

公爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:02
之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...

快啲報警啦,唔好上BK 上網喇,處理咗阿仔先啦
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...

咪唔好等,打機重要定食飯重要,佢自己決定

珍珠宮

16歲呢個年紀真係……打機斷線可以好癲,想當初我16歲,呀媽未講野,見佢準備講都覺得煩日日同佢最多ge對話內容就係:你好煩呀

子爵府

虎到金來勳章

明白呀,我都试过,咁我自己揸主意,買一个佢以前食过果d 囉 !

男爵府

961123 發表於 21-3-2 19:01
而家d年青人不太駡得.
拎刀又真係驚驚地.怕一時衝動做儍事.吾好同佢硬碰.小心激發到佢d情緒.佢情緒好似不太 ...

我想好想帶佢睇醫生。 有乜辦法可以令到佢自己肯跟我去睇,係冇可能。

首頁
12345...14

尾頁

跳至