自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

下次報警,等警察帶佢去醫院.睇醫生.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 18:22
單親 , 呢半年嚟我都同佢冇乜兩句,盡量忍佢啲差態度, 今日返到屋企樓下諗住問佢食乜嘢,打畀佢,佢話我 ...

我頭先都係,今年年尾16歲,同我嘈,我都大喊,我話係好後悔生咗佢,唔識教,唔識做亞媽,頭先整我隻手,本身已傷,我直頭打電話報警,佢㩒住,唔比我打

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 18:25
我應該報警嗎?我都唔識得點樣同佢相處?真係好辛苦, 我問佢點解你要咁樣對媽咪,佢話總之見到我就好憎, ...

我仔都係咁同我講,我好激氣,佢仲整爛咗個搖控,佢掉野

用戶要求終止服務

仲上黎問?拎咗刀喎!

子爵府

16歲,即將成年了
你要當佢大人咁對待。

暫時稍為同佢冷戰下,只講必要嘅嘢,多啲都唔講嘞

然後比佢管理佢自己。
等佢唔打機時傾下日常大家點安排(比如食飯一唔一齊?比低錢佢自己處理定點?之類)

之後,靜靜地等佢成長。。。。。

做媽媽不易

珍珠宮

fanny2014 發表於 21-3-2 19:07
我想好想帶佢睇醫生。 有乜辦法可以令到佢自己肯跟我去睇,係冇可能。
...

我覺得你同佢之間積怨咁,愈積愈深,你唔瞭解佢之餘,佢亦唔體諒你,日積月纍,到時想挽救為時已晚。靠鬧冇用的,鬧吓就生性嘅,全世界個個都生性啦。尊重!理解!包容!兒子要學,母親都要學。試吓俾佢一個擁抱吧。兒子係你帶嚟呢個世界嘅,又係你最親嘅人,連你同佢嘅關係都咁,佢都唔好受。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ilovematthew 發表於 21-3-2 19:40

我頭先都係,今年年尾16歲,同我嘈:cr ...

年青人性格火爆, 力大無窮, 不要跟他們硬碰, 否則大家可能一時衝動發生肢體衝突, 任何一個有損傷都唔好, 非常時期唯有隻眼開隻眼閉, 唔好激親自己

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

因咩事阿仔唔鍾意你?因為單親原因?

男爵府

TAKTAKB 發表於 21-3-2 19:19
其實有冇唸過,如果佢仲肯聽阿公話,不如比佢同阿公住一排,等阿公同佢傾多D,舒緩下2母子感情
...

阿公啱啱走咗,佢話佢喺房度一路只係得阿公自己講,佢冇反應畀阿公, 阿公話呢啲情況,一係佢覺得自己做錯嘢冇嘢可以講,一係就完全拒絕溝通。 阿公話叫佢去阿公屋企住一兩日,佢又係冇反應。 我真係唔識得教。

男爵府

hellokitty111 發表於 21-3-2 19:21
佢依家冷靜下來未?擔心阿公走咗之後,佢又嚟料!

不過咁,你罵一兩句就算啦,睇你段嘢,罵完又駡咁,你哋 ...

你講得啱,阿公走咗之後,佢係間房入面並並嘭嘭, 我都唔明佢咁不滿我,阿公問佢有乜嘢不滿講出嚟,佢又唔肯講。

子爵府

ilovematthew 發表於 21-3-2 19:40

我頭先都係,今年年尾16歲,同我嘈:cr ...

咁大個仔,論體力做阿媽已唔夠佢嚟,所以千萬唔好令雙方去到衝突層次,見佢脾氣上嚟阿媽就收聲講少句(我哋係成人,控制脾氣比佢強),否則萬一逼到佢動手,大家落唔到台。

珍珠宮

fanny2014 發表於 21-3-2 18:25
我應該報警嗎?我都唔識得點樣同佢相處?真係好辛苦, 我問佢點解你要咁樣對媽咪,佢話總之見到我就好憎, ...

佢細時你地咩關係?幾時變成咁?

子爵府

虎到金來勳章

食咗飯未 ? 問佢想食咩,唔好再問佢不滿咩,佢未必知 !

公爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:59
你講得啱,阿公走咗之後,佢係間房入面並並嘭嘭, 我都唔明佢咁不滿我,阿公問佢有乜嘢不滿講出嚟,佢又唔 ...

單親?

找社工

男爵府

回覆樓主:

你真係唔好哦佢喇,封口先,佢現在應該好憎你,盡量少D接触先。

伯爵府

fanny2014 發表於 21-3-2 19:02
之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...

會唔會之前太縱佢,而家收唔番,幫佢買野食仲要問聲佢

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

依d 年紀,係要你代入佢世界,唔好只覺得佢有問題,你自己呢?明白父母永遠想仔女聽教聽話,但自己果個未做到都無辦法
如果今次大家冷靜落嚟,最好大家協議下,問清楚下次究竟係同佢決定買d 咩?定叫佢早些通知?咁又阻唔到佢打機,大家唔洗嘈
一步一步嚟,佢見你讓步,可能佢又會無過份,大家建立返好d 嘅關係
我仔反叛期時都係咁,我果時都要改變自己,試過先同佢道歉再傾再講,咁佢就好受落,到而家大家都好尊重對方,佢都算好肯同我講嘢傾偈
加油呀媽媽,真係嘗試改變下自己先

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 19:59
你講得啱,阿公走咗之後,佢係間房入面並並嘭嘭, 我都唔明佢咁不滿我,阿公問佢有乜嘢不滿講出嚟,佢又唔 ...
唉, 難為阿媽!!!

公爵府

2024勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 19:55
阿公啱啱走咗,佢話佢喺房度一路只係得阿公自己講,佢冇反應畀阿公, 阿公話呢啲情況,一係佢覺得自己做錯 ...

呢個情況不如你狠心一次, 自己去亞公屋企住一排, 由得佢, 比佢知道冇亞媽冇人理既感覺

男爵府

開不了口 發表於 21-3-2 19:31
其實有無了解過點解佢會見到你就真嘅原因

我都好想知道,我問過佢n咁多次,佢都淨係話總之見到我就好憎我,咁你見到我憎我都一定有理由㗎,佢話冇理由。

首頁
34567...14

尾頁

跳至