自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 22:17
隔咗一輪之後, 情緒好似 緩和咗 ,佢出房門同我講話好肚餓,咁頭先我送阿公走時喺樓下買咗兜飯畀佢食,佢 ...
腸蛋面,正呀 ! 其實佢知你好錫佢架 !

男爵府

牛年勳章 2021勳章

隔咗一輪之後, 情緒好似 緩和咗 ,佢出房門同我講話好肚餓,咁頭先我送阿公走時喺樓下買咗兜飯畀佢食,佢 ...
其實你個仔下火算下得快, 畀我係佢咁嘅年紀, 幾日先睬返你!

同埋樓主唔好嬲, 你隔住房門同佢講果堆說話, 真係好煩好煩, 响果一刻, 全部係廢話 ! 人地仲發緊脾氣, 你就 leave him alone 啦!

公爵府

2021勳章 2018母親節勳章

俾d嘢佢做,幫輕吓你,例如買米、油、菜呀!等佢照顧吓你

你又多謝返佢

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

真係要學下高人同子女仔相處之道,過兩年我個仔如果咁樣對我,我都會好傷心。
唔好話講粗口, 旭手旭腳,我仔近排同我講大話我已經好嬲。

大宅

hellolo 發表於 21-3-2 20:19
佢好似係皇咁
比我鬧完佢問吓佢有咩不滿,咁唔鍾意呀媽以後自己搞掂,老實我忍不到,父母不是欠 ...

我小朋友重細個, 未明青春期有幾恐怖
但形象到好似無哂血性甘, 我都唔明點解要甘遷就佢, 佢唔覆咪唔買比佢食囉

子爵府

2021勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

你係咪唔太知佢喜好?佢覺得你唔夠關心佢,唔係哦學業=關心嘅,佢中意食咩你都唔知的話,真是認真落下功夫。
有時認下衰,話‘阿媽係唔夠關心你,了解你,你比個機會重建下關係啦’。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 19:07
我想好想帶佢睇醫生。 有乜辦法可以令到佢自己肯跟我去睇,係冇可能。
...

唔會肯
佢唔係有病 只係反叛期
之前睇過個研究節目
用唔同實驗證明左青少年成日發父母脾氣係腦內物質影響
尤其對父母講野語氣同咀臉好敏感
唔係佢有問題 亦唔係你做錯咩
呢個年紀真係咁
朋輩比父母更重要
朋友講一句勝過父母講10句

建議jm你都沉澱一下
諗清楚以後要咩心態對住個仔先
係適當程度上默默支持保護佢就好
俾多啲空間佢
同埋試下認識多啲年輕人既事物
係好難拿捏架
但大家習慣左 摸索到
到大個少少就好好多

公爵府

牛年勳章 2021勳章

tutik 發表於 21-3-2 23:43
真係要學下高人同子女仔相處之道,過兩年我個仔如果咁樣對我,我都會好傷心。
唔好話講粗口, 旭手旭腳,我 ...

青春期都唔一定好惡劣嘅,情緒嚟得快,退得急,佢激動嘅時候轉身行開、轉頭佢就會 say sorry,唔使硬碰,我就快捱完喇~阿仔今日情緒麻麻地,佢都有坦白講好攰唔想講嘢,咁咪比佢休息吓,唔好纏住佢。
未經許可,請勿轉載

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

加油啊jm
記住對呢個年紀既細路盡量唔好擺出一副高高在上既樣
佢地對父母語氣表情真係特別特別敏感
多嘗試係同阿仔同一level傾
大家都有年青過
雖然年代唔同 但代入少少應該唔難

珍珠宮

2021勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 20:11
我都好想知道,我問過佢n咁多次,佢都淨係話總之見到我就好憎我,咁你見到我憎我都一定有理由㗎,佢話冇理 ...

聽到個仔咁講真係鄧你心痛
會唔會因為單親所以佢唔開心 ? 會唔會掛住爸爸 ?
或者寫個whatsapp 比佢睇,你地2 個只有大家,唔係仇人

男爵府

好媽媽勳章

就咁睇其實佢一嬲嗰下就爆出嚟,情緒cool down咗又冇乜野,青春期係好麻煩,一嚟嗰下好似精神病發作咁,我地理解唔到,我有打開online game,我會明你打比佢令佢要quit game嗰下嘅情緒
睇曬你嘅回覆,或者暫時試吓當佢隱形,佢唔鐘意你煩佢,你咪唔好理佢一排,等佢心情好啲,有事要搵你你先同佢傾兩句囉,慢慢嚟,情況仲未去好最差,加油

大宅

2021勳章

最好有機會分開住一排,或者你同阿公商量吓你住開,阿公過來照應(不是同住)你仔係食住你,同我仔一樣。點解我地做阿媽要做得咁卑微,好多人教限住小朋友打機,其實,要人限住嘅青少年佢係限唔到,有自制能力嘅根本唔使限住,真係好睇佢自己。我日日都聽住我仔同朋友打機,一啲會打到咁上下同朋友講定打到幾點後要温書,講定下星期會考試會停打,一啲會打到阿媽回家就自動停,一啲就打到食飯一定會停,一啲等阿媽瞓了才打,起碼佢地會驚父母,係父母面前扮乖,我仔扮都唔扮吓,好似全天候都oncall打機,仲要我鬧緊佢收機時特登唔關咪,俾人聽晒。我地都排緊宿位希望有轉機。

男爵府

2021勳章

小朋友慢慢教啦,呢一代縱慣左

你個仔燥低,受軟唔受硬

伯爵府

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實依度個個都講仔仔
但我好想講我個女今個月夠16歲又係打機打到好沉迷,完全吾識節制
叫親佢做野,例如食飯,沖涼,幫手做D野永遠第一句答我都係(等陣先)
明知同佢講左就開飯啦都仲吾識預時間收機,
叫佢同我出去行下又話有箘又話有毒
特登吾理佢,佢一樣可以喱向房成日吾出嚟,肚餓自己煮杯面食
嬲嬲地,我等佢食埋依幾個杯面就吾再買番黎!
以前番學都無咁沈迷打機
家下一上完zoom就機不離手

珍珠宮

回覆樓主:

原來咁多同路人,媽咪加油
打機真係好影響青少年情緒
原來已經16歲
除非佢自己諗通
否則講少句家和萬事興
講多句會開大戰
最後只會傷感情
下次等佢心平氣和先同佢講刀唔可以攞入房
否則害人害己仲要俾警察拉無機打

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我諗住今日同阿仔講叫佢下次點樣發脾氣,都唔可以攞刀刀叉叉入房,咁樣係好危險,我驚佢整到自己, 講明 下一次再係咁嘅情況,我就一定會報警。
我驚我講得唔係咁好,你哋有冇咩意見,可以同阿仔講得佢明白啲。

大宅

2021勳章

fanny2014 發表於 21-3-3 06:38
我諗住今日同阿仔講叫佢下次點樣發脾氣,都唔可以攞刀刀叉叉入房,咁樣係好危險,我驚佢整到自己, 講明 下 ...

唔好今日講,遲一段時間講得唔得?
盡量精簡句子,唔好長篇大論。

佢主動同你講嘢時先順便講一兩句。

你冷一冷佢啦。

報警嗰兩個字,肯定又刺激佢。

公爵府

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我諗住今日同阿仔講叫佢下次點樣發脾氣,都唔可以攞刀刀叉叉入房,咁樣係好危險,我驚佢整到自己, 講明 下 ...

暫時冷處理, 等佢主動同你講嘢, 平常心準備晚飯就算, 過多幾日見他情緒穩定才講

水晶宮

係男人都中意同情弱小哩套,仔女大左亞媽要改變策略唔好再強勢,要扮冇用扮白痴,例如手機電腦嘢乜都叫佢幫手,扮打唔開瓶瓶樽樽叫佢幫手,趁機讚佢man讃佢醒叻過大人叫佢地做嘢唔好命令式,扮小女人氹佢⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

2021勳章

其實佢點會唔知危險,佢知道咁樣可以令你唔會再「鵝」佢,你咁講即係話俾佢知佢咁做係成功咗。佢唔會驚你報警,最多到時「括」出去。佢而家同你講嘢已經會「死死」聲,即係佢對你印象都好負面,如果你再「警告」佢「唔好咁咁咁,否則你會點點點...」,咁會令佢更唔開心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊