自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://tw.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E9%81%AD4%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E5%9C%8D%E6%AF%86-%E7%97%85%E6%AF%92-%E6%BB%BE%E5%87%BA%E5%8E%BB-093028390.html
國際中心/黃韻璇報導
華人在歐美國家容易遇到「種族歧視」的情況,尤其2020年底武漢肺炎肆虐全球後,中國人在歐美國家被歧視的事件更是層出不窮,近日就有一位37歲在英國當講師的中國人,外出慢跑時遭4名英國人圍毆,還被嗆「中國病毒,滾出這個國家」。
據《BBC》報導,這名37歲中國男子王鵬是英國南安普敦大學(University of Southampton)的講師,日前他在英格蘭東南部南安普敦的郊區伍爾斯頓(Woolston)慢跑時,無緣無故遭到4名陌生人毆打,當時王鵬整個人被踹倒在地,臉部嚴重受傷,鼻子、嘴巴血流不止。

王鵬是英國南安普敦大學(University of Southampton)的講師。(圖/翻攝自南安普敦大學官網)
3月1日王鵬受訪時還原當情況,表示4名男子對著他說了很多不好聽的話,且其中夾雜著很多種族歧視的字眼,包含「中國病毒」、「滾出這個國家」等,肢體攻擊加上語言攻擊,讓王鵬直言「不再和之前一樣覺得這裡安全,我擔心如果事件發生時我和我的孩子在一起會是怎樣」。
王鵬是一名中國教師,於2014年到南安普敦大學當講師,專業是「財務管理」,對於學校講師遭到種族歧視攻擊,南安普敦大學表示「這是一次駭人聽聞的無端攻擊,學校將會和警方保持密切聯繫」。

伯爵府

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/593900/37%E6%AD%B2%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E6%95%99%E5%B8%AB%E5%9C%A8%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E9%81%AD%E5%9C%8D%E6%AF%86-%E8%A2%AB%E7%BD%B5-%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E7%97%85%E6%AF%92-%E8%88%87-%E6%BB%BE%E5%87%BA%E9%80%99%E5%80%8B%E5%9C%8B%E5%AE%B6

一名在英國任教的中國籍教師王鵬(譯名),在慢跑時遭4名身分不明的男子以言語挑釁,「中國病毒」、「滾出這個國家」。4名男子除言語攻擊外,還將王鵬踹倒在地圍毆,導致王鵬面部受傷,口鼻都滲出血液,緊急送醫處理。

《人民日報》報道,綜合英國廣播公司(BBC)、ITV news消息,這名37歲的中國男子名叫王鵬,是英國修咸頓大學(University of Southampton)的一名講師。他在英格蘭東南部修咸頓的郊區伍爾斯頓慢跑時,遭到4名男子毆打。王鵬被踢倒在地,面部受傷嚴重,鼻子和嘴巴流了很多血。

王鵬事後透露,4名男子用「中國病毒」、「滾出這個國家」等帶有種族歧視的言語以及髒話向他挑釁。對於這宗攻擊事件,王鵬表示:「不再和之前一樣覺得這裏安全,我擔心,如果事件發生時我和我的孩子在一起會是怎樣。」

據了解,王鵬於2014年前往修咸頓大學任教,成為財務管理系的講師。對於這宗攻擊事件,修咸頓校方稱,這是一次「駭人聽聞的無端攻擊」,將與警方保持密切聯繫以查明真相。

上埋01 英國佬唔會識分中國人、香港人、日本、韓國,去英國的香港人自己小心

水晶宮

小源 發表於 21-3-2 19:25
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/593900/37%E6%AD%B2%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E6%95 ...

中國人更加要爭氣,唔好只識做走狗

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小源 發表於 21-3-2 19:11
https://tw.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E9%81%AD4%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E5%9C%8D% ...

最近發生得好頻繁,真係要多得侵侵唔少

伯爵府

peaceaa1122 發表於 21-3-2 19:38
最近發生得好頻繁,真係要多得侵侵唔少
美國佬仲痴,好多華人老人家唔敢出街

水晶宮

小源 發表於 21-3-2 19:40
美國佬仲痴,好多華人老人家唔敢出街

吳彥祖上次有單夾錢輯兇,最後捉咗啦

大宅

回覆樓主:

之前睇到d新聞話中國係第2,3大移民輸出國,其實而家國內發展得咁好,外國又咁多岐視問題,真係唔明點解仲咁多移過去

珍珠宮

的確好多歧視,打人不嬲都有,而家直頭針對亞裔。無論白人定黑人,都歧視華人。

珍珠宮

https://tw.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E9%81%AD4%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E4%BA%BA%E5%9C%8D% ...

仲好意思報導,咪就係多得呢d腥港呆灣漢奸霉體,日日無看廢嫌無看廢嫌咁寫,不知所謂 。。呆霉真以為班低質外國人識分咩,只要你是黑髮黄膚就被歸類,在牠們眼中你班呆灣霉體都一樣是低等,一樣會被人打。

伯爵府

BK Milk勳章

那些叫**肺炎的,移到外國自己受返

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有時都好懷疑係咪只報導華人被歧視被打?台灣、香港、日本、韓國、泰國⋯⋯我自己都未必分到,個個外國人真係分到以上既人種?
如圖呢個王先生,你話佢係日本人或韓國人都似。

男爵府

LokYauYau 發表於 21-3-2 20:10
仲好意思報導,咪就係多得呢d腥港呆灣漢奸霉體,日日無看廢嫌無看廢嫌炎咁寫,不知所謂 。。呆霉 ...

係喎
自己人都係咁叫
一早就話累到係外國嘅華人啦

大宅

回覆樓主:

亞裔國家都唔團結,仲要夾埋鬼佬蝦中國,最終受嘅係自己嘅國民。

子爵府

2023年兔年勳章

yuyueng 發表於 21-3-2 20:17
有時都好懷疑係咪只報導華人被歧視被打?台灣、香港、日本、韓國、泰國⋯⋯我自己都未必分到,個個外國人真 ...

之前報導有新加坡留學生、香港留學生因疫情歧視喺外國被打,仲睇過有一單唔係大陸人但我唔記得係咩人

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我有朋友剛剛用bno過咗去southampton希望佢冇比人歧視啦

珍珠宮

20162016 發表於 21-3-2 19:49
吳彥祖上次有單夾錢輯兇,最後捉咗啦

太好了,不過只是冰山一角。

翡翠宮

回覆樓主:

屢見不鮮

琥珀宮

cindy123 發表於 21-3-2 20:32
之前報導有新加坡留學生、香港留學生因疫情歧視喺外國被打,仲睇過有一單唔係大陸人但我唔記得係咩人
...

美國有個泰國阿伯俾人推倒在地。

琥珀宮

baby_jkk 發表於 21-3-2 20:41
我有朋友剛剛用bno過咗去southampton希望佢冇比人歧視啦

傻啦!白人一定歧視黃種人,問題係會唔會放上面,與有冇品之分,有品收藏於心內,唔會流露。

伯爵府

班BNO 話英國好文明㗎

首頁

尾頁

跳至