懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

完成任務 生完個幾月 終於有時間可以分享一下我嘅經歷 希望可以幫助到同路人&開刀經歷。
2017年7月有第一個Bb囡(可以睇返我之前個post,最後因為第17條染色體有問題,最後24week引產)當時仍然係威爾斯醫院嘅鄭醫生親身上病房探我 支持我 我真係覺得好窩心。

2018年5月 我又有左BB 當時鄭醫生係尖沙咀開咗診所 我當然搵佢檢查 不幸嘅係我10week 小產。其實今次小產 我已經灰到落谷底 身邊啲迷信長老話我以後唔會再有BB 又話我結婚擇錯咗日子 屋企風水唔好等 自己心情已經好低落 加上呢啲說話 我簡直覺得我連累我老公冇下一代 我係咪要離開 ?我小產完之後做檢查 我亦有同鄭醫生閒談左幾句

別墅

mentcheng 發表於 21-3-3 01:04
完成任務 生完個幾月 終於有時間可以分享一下我嘅經歷 希望可以幫助到同路人&開刀經歷。
2017年7月有第一個 ...

當時鄭醫生用一個好堅定嘅眼神同我講 你一定可以生BB 你子宮好健康 我用醫生嘅角度 你真係冇問題 你可以再嘗試懷孕 。其實只不過係一二句鼓勵說話 我銘記於心

小產之後 我嘗試左一年 都冇消息

突然間我自己係度唸 之前冇左大囡又小產 補左一百日 自己肥左20磅 反正試左一年都冇消息 不如減肥啦 等自己健康啲 然後我就的起心肝一個星期跑兩日步(10k) & 做瑜伽 放鬆下心情 唔好再諗生BB .另外因為我經期30-35日 突然有一排40日 我去咗睇中醫調理。之後做婦科檢查嘅時候發現中左HPV51/52 更加令我決心做運動 增強抵抗力

如常 2個月後 我又有左BB啦.
今次 我好低調 只想一切平安

別墅

mentcheng 發表於 21-3-3 01:19
當時鄭醫生用一個好堅定嘅眼神同我講 你一定可以生BB 你子宮好健康 我用醫生嘅角度 你真係冇問題 你可以再 ...

每一次產檢 我都好驚 驚個胎心跳停 又驚染色體有問題 咩都驚 所以每次去診所啲血壓都有少少高 當然 鄭醫生 每一次都叫我唔好驚 佢發現唔到BB有問題 每一次都好仔細去檢查
因為我大女當時係個腎臟好細胎水好少而發現問題 所以鄭醫生每一次都同我度胎水照腎臟 每一次都同我講冇問題唔好驚唔好擔心 佢仲講笑話 日日見好多大肚媽媽 好多個成日會自己嚇自己

終於 去到生之前一晚 鄭醫生咁岩係醫院見一個client 佢就順路探一探我 我真係忍唔住 攬住咗醫生 同佢講多謝 多謝呢3年嘅支持 「冇佢 我真係唔會再想懷孕 亦都唔會有」

感恩 我Baby boy 係鄭醫生操刀下 平安出世

別墅

mentcheng 發表於 21-3-3 01:30
每一次產檢 我都好驚 驚個胎心跳停 又驚染色體有問題 咩都驚 所以每次去診所啲血壓都有少少高 當然 鄭醫生 ...

對於我經歷過失去嘅媽咪黎講 揾到個仁心仁術嘅醫生 我真係好感激 可能有人會唔應同 但係係我2次失去嘅時間入面 我經歷左產後抑鬱 冇人明白我 所以有一個醫生嘅支持同鼓勵 我真係好想好想多謝佢。人與人 好簡單 。

希望我嘅經歷 可以比一啲同路人打一支強心針 我用左差唔多三年半時間 先完成任務 。當然 我有做身體檢查 確保自己硬體上冇問題 而軟體 心靈上都有自己嘅信仰 。衷心希望大家成功 亦都可以遇上幫到自己嘅醫生

男爵府

mentcheng 發表於 21-3-3 01:42
對於我經歷過失去嘅媽咪黎講 揾到個仁心仁術嘅醫生 我真係好感激 可能有人會唔應同 但係係我2次失去嘅時間 ...

其實最要多謝唔關個醫生事,最要多謝自己努力做運動改善先陀到bb咁好,克服到產後抑鬱,年年搵醫生body check,做人要愛自己多d,醫生都係輔助,作為媽咪既你更要欣賞自己多d

大宅

遇到一個同自己夾既醫生好難得,恭喜樓主生左個可愛嘅男寶寶,有無打算在追多個呀?

別墅

bsg 發表於 21-3-3 01:50
其實最要多謝唔關個醫生事,最要多謝自己努力做運動改善先陀到bb咁好,克服到產後抑鬱,年年搵醫生body ch ...

但係冇佢嘅鼓勵 我真係放棄咗 因為個2年太可怕

別墅

S_S_Shan 發表於 21-3-3 01:58
遇到一個同自己夾既醫生好難得,恭喜樓主生左個可愛嘅男寶寶,有無打算在追多個呀?
...

遲啲先啦

別墅

恭喜你呀!睇到我都好感動!
我嚟緊都會搵鄭醫生接生呀!請問你開到傷口痛唔痛呀?有時間等你分享埋個過程!

別墅

Mrs.mi1129 發表於 21-3-3 02:12
恭喜你呀!睇到我都好感動!
我嚟緊都會搵鄭醫生接生呀!請問你開到傷口痛唔痛呀?有時間等你分享埋個過程 ...

好呀 其實未寫完 BB 起咗身餵奶 我有時間再寫 。其實係可以接受嘅痛 因為有止痛藥 最痛 第二日落床 同埋咳 我飲水濁親 傷口超級痛(emoji)所以盡量都唔好比自己咳

大宅

bsg 發表於 21-3-3 01:50
其實最要多謝唔關個醫生事,最要多謝自己努力做運動改善先陀到bb咁好,克服到產後抑鬱,年年搵醫生body ch ...

認同呀!自身努力,愛自己,比任何醫生都更重要!

有時唔明點解醫生邊年邊月出咗去開舖都知道,明明公立醫生唔會同 patient keep close contact,呢個醫生真係好到刷新視野!

珍珠宮

MonieCora 發表於 21-3-3 07:12

有時唔明點解醫生邊年邊月出咗去開舖都知道,明明公立 ...

係囉,其實我覺得最應該感激係自己同BB
試過小產都知道,如果BB係成長過程中有丁點問題,都神仙難救

同埋,我好奇你點知鄭醫生出去開診所?我都入過政府,想知醫生係叫咩名都難,莫講話佢幾時出去開舖做生意了

大宅

mentcheng 發表於 21-3-3 01:04
2017年7月有第一個 ...

我2015年第一次懷孕,照結構發現BB有問題,都係鄭醫生幫我抽羊水,引産完佢都有上嚟病房同我傾咗一陣,佢嘅說話真係會令你安心好多,喺公立醫院真係好少遇到咁有心嘅醫生,所以我同我先生都好印象深刻。
我2019年再懷孕,我都搵咗鄭醫生產檢,我自己經歷咗兩次引產,佢每次都好細心幫我檢查,照BB過程,每一部位都講清楚,佢嘅說話真係令到我安心好多,更加有信心,最後亦順利生咗仔仔,我好感恩可以遇到鄭醫生!
我都恭喜你呀,之後一切順順利利!

男爵府

MonieCora 發表於 21-3-3 07:12

有時唔明點解醫生邊年邊月出咗去開舖都知道,明明公立 ...

醫生點都係把口講句加油,陀係自己,生係自己,所以點計都多謝自己,愛自己先,醫生頂多叫保胎但bb自己發展一切唔到我哋控制,樓主2年又運動個d又抗抑鬱其實唔關醫生事,係自己努力嚟架,唔好睇到醫生太大抺殺左自己先最緊要,唔做運動無人迫到你架!

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-3 08:40
試過小產都知道,如果BB係成長過程中有丁點問題,都神仙難救 ...

我都係睇鄭醫生
佢有個page,同埋朋友間介紹,一傳十唔太難知啲醫生出咗嚟自己睇症。

大宅

試過小產都知道,如果BB係成長過程中有丁點問題,都神仙難救 ...

係囉係囉,要幾大既運氣先可以喺公立醫院有一個醫生對你「從一而終」,個人經驗係每次都唔同人,是我身體太好還是運氣太差?

大宅

calbeexcalbee 發表於 21-3-3 10:06
我都係睇鄭醫生
佢有個page,同埋朋友間介紹,一傳十唔太難知啲醫生出咗嚟自己睇症。
...

2017年開既page,得2000個like,真係要努力D傳喇!粉絲們加油!

大宅

MonieCora 發表於 21-3-3 10:32

係囉係囉,要幾大既運氣先可以喺公立醫院有一個醫生對你「 ...

因為大家都好彩冇乜大問題,唔係複雜case,唔需要特別跟進。
我自己經歷,小產兩次後發現有複雜嘅隱性遺傳病,威院中大遺傳科一路有一個醫生幫我跟進,我每次去複診都係見佢,佢仲打過幾次電話俾我幫我跟進返我嘅case嘅進度,所以你哋都應該開心冇需要一個特別醫生幫你跟進呀,其實公立醫院都有一啲好有心嘅醫生!

別墅

佢係公立醫院嘅時候 我因為覺得佢好好 我有問啲姑娘 另外因為我有讚好佢個Facebook page 所以知道佢自己開咗診所

別墅

MonieCora 發表於 21-3-3 10:32

係囉係囉,要幾大既運氣先可以喺公立醫院有一個醫生對你「 ...

其實 我因為個bb有問題 我咁啱遇到照結構同抽羊水都係鄭醫生跟進 當然當中解釋報告嘅係另外一位遺傳科醫生 。
我唔知你身體太好還是運氣差

首頁

尾頁

跳至