自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直係FTM。生活過得去。
但疫情下,老公工作旅遊業相關,收入大減,跌至萬幾二萬元。已經遲續一年了,未來都唔見會有起色。
又要供樓,又有兩個細。
好想出黎做野幫輕下。
最近睇完(警隊有心唔怕遲系列)
同老公分享,可否俾我讀毅進。
跟住俾老公笑,
年紀又大,讀書又唔掂,體能又差,恆心又冇。你出左去D細又教唔好。
俾佢講中灑,好灰,突然覺得自己好廢。
我仲可以做D乜。

水晶宮

law_rainbow 發表於 21-3-3 09:13
但疫情下,老公工作旅遊業相關,收入大減,跌至萬幾二萬元。已經遲續一年了,未 ...

呻完之後,就好努力增值啦,否則都係冇咩用,jm加油啦

男爵府

我自己讀書差 , 細膽 , 醜樣 , 貪心 , 仲係單身

我應該差過你好多 , 我只求過有意義生活 , 不勉強

子爵府

回覆樓主:

自己認清方向,覺得對就前進啦!當年我話轉工老公都唔支持,話我做唔嚟!唔好嘥時間去interview。但結果in得成不特止,入職後仲handle得唔錯,仲為屋企帶來穩定的收入,所以只要自己覺得對,身邊人講咩都好,最後決定權響你度。加油!

珍珠宮

但疫情下,老公工作旅遊業相關,收入大減,跌至萬幾二萬元。已經遲續一年了,未 ...

.

男爵府

既然等錢用,會唔會搵份工搵錢好啲,讀書等經濟好啲先

水晶宮

回覆樓主:

屋執d好,細路教得好,餸煮得好,衫洗得香,唔1定用錢衡量得野先有價值

大宅

20162016 發表於 21-3-3 09:18
呻完之後,就好努力增值啦,否則都係冇咩用,jm加油啦
我好想努力,但唔知去邊方面努力,冇方向。
每次好似有新方向都俾人打沉。
老公話,我一出去讀書,就影響佢原有生活。
我俾足家用你,都冇影響你,你唔應該影響我休息時間。

洋房

請問你幾歲?好似有個師奶40歲都入到警隊。加油!

大宅

shirley784 發表於 21-3-3 09:20
我自己讀書差 , 細膽 , 醜樣 , 貪心 , 仲係單身

我應該差過你好多 , 我只求過有意義生活 , 不勉強 ...
唔好咁講啦,你至少係單身,冇老公,冇仔女,冇親情責任綁架你。
但你可以想做乜就做乜。

珍珠宮

去搵自己想做既工作, 讀有關既課程, 路係要人行出黎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

yipkc1 發表於 21-3-3 10:06
請問你幾歲?好似有個師奶40歲都入到警隊。加油!
係呀,就係尼個故事,激勵左我。
我讀得毅進,畢完業,應該差不多。
但老公話,佢係警嫂。
你係乜!??你乜都唔係!

男爵府

講真,如果你係為工作,我 勸你唔好讀,因為讀完, 佢哋揀人會睇年紀,有冇一路工作等......

大宅

柳飄飄 發表於 21-3-3 09:25
既然等錢用,會唔會搵份工搵錢好啲,讀書等經濟好啲先
經濟好D,諗增值的動力就冇,可能只會諗旅行同洗錢。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

讀毅進就咪啦,讀下其他呀,髮型,化妝,插花咁

可以就做短期part time, 即係promotor個啲 ,我覺得做下野 幾好

大宅

小馮 發表於 21-3-3 10:18
講真,如果你係為工作,我 勸你唔好讀,因為讀完, 佢哋揀人會睇年紀,有冇一路工作等......
...
就係一直都係錢大於理想。
更怕付出冇收獲(學歷同體能都冇),所以連提都冇提。

只係,最近想出黎做野,又諗唔知做乜好,又睇完警隊有心唔怕遲系列,勾起童年時的小小夢想。

男爵府

law_rainbow 發表於 21-3-3 10:36
就係一直都係錢大於理想。
更怕付出冇收獲(學歷同體能都冇),所以連提都冇提。

我想我同你兒時也有這夢想 ,但人大了, 就應該接受現實, 如果有個三十多歲的, 佢哋會揀你定係佢? 我怕你讀完, 錢又用完, 時間更加唔好講, 到最後,連工也冇得見( 拍電視當然拍最好的, 比你以為真)

水晶宮

畀面勳章

其實教好d細已經係對大家丶對社會的貢獻
佢哋第日生性丶做個好人丶甚或有成就,對社會係好事

無你在家主持大局,C6過往可以放心出去打拚?佢唔識欣賞你,其實係佢問題。個老婆話出去搏殺,仲要潑冷水

別墅

如果家庭經濟差仲去讀書只會令屋企百上加斤,唔計你年齡,你都仲有2個細既要照顧,現階段應該照顧好家庭,量入為出,同意學嘢,但唔係讀書,而係去學實務嘢反而仲有用。

睇個電視節目就燃起追夢的心,好老實我唔睇好你的持久力。何況你要入既係行業好睇體能,去到咁上下年紀,你應該明白,選擇比努力重要,如果重投職場,首要評估一下自己的能力同現況,再選擇實務行業較為可取

男爵府

回覆 law_rainbow 的帖子

加油。有心唔怕遲c6可能講反話、激勵你呢

呢個時期,旅遊業仲出2萬糧,真係好好

首頁

尾頁

跳至