自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 law_rainbow 的帖子

讀政府有津貼課程又有錢又揾到工

男爵府

law_rainbow 發表於 21-3-3 10:15
係呀,就係尼個故事,激勵左我。
我讀得毅進,畢完業,應該差不多。
但老公話,佢係警嫂。

你老公好自私,我覺得要同佢認同講番,要尊重番你要有自己嘅人生,唔應該為怕會改變佢嘅生活就下下打擊你

我覺得佢有少少睇少你,做女人最怕老公睇死自己,好易會無咗自己,而且佢會覺得你走唔甩,對你唔好都唔驚

jm你趁你仲有自我時努力愛護自己,實現屬於自己嘅人生吧,再遲啲你年紀再大時,勇氣會磨光

而且你老公咁樣打擊你係一種精神剝削,日子耐咗你會有所謂“習得無助“嘅心理問題,到時就太遲

大宅

樓主, 唔係你冇用. 係你老公踩你, 令你覺得你冇用.

明明係你老公唔想改變生活, 唔想分擔家務, 可以用少少錢打發你, 少少錢就洗你做家務.

珍珠宮

law_rainbow 發表於 21-3-3 10:06
我好想努力,但唔知去邊方面努力,冇方向。
每次好似有新方向都俾人打沉。
老公話,我一出去讀書,就影響佢 ...

你老公好自私喎
言下之意同當你係工人冇分別
而且點解冇影響到?
你老公一直俾好少家用?
點解旅遊業咁受影響,都可以俾足家用?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我做衰人講事實
做得警察咁高人工正常係有要求,搵工要睇牌面搵good fit,尤其市唔好,供應多,多人等job開飯老闆就會吊高嚟賣,要求更高
試吓從普通pt sales, 收銀,補習社receptionist,初級文員等開始,$50-55個鐘左右,要求會少d
去parttime.hk或裝個Moovup app,努力吼吓機會

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

叫你老公咪玩啦,佢年紀好細?湊仔又好叻 咁勁去追香港小姐啦,娶我呢個廢人做咩啫。

子爵府

上網揾ERB課程,睇下邊啲有興趣的就試下讀!

唔知你小朋友有幾大?

珍珠宮

如果佢真係唔想你讀就算啦,你唔好再諗,你堅持讀,萬一影響家庭,就怕嘈交

大宅

yurijm 發表於 21-3-3 13:09
你老公好自私喎
言下之意同當你係工人冇分別
而且點解冇影響到?
佢的確一蚊家用都冇俾少。佢現在份糧剛夠供樓同家用,自己就食老本。所以我從唔覺得老公自私。
但尼個環境遲繼左一年多,老本就食足一年,股票又唔生性,冇左六位數字。
佢就覺得冇得變。
我就好多想法。佢覺得我好天真。每次都打沉了。

大宅

yeemeif 發表於 21-3-3 13:54
如果佢真係唔想你讀就算啦,你唔好再諗,你堅持讀,萬一影響家庭,就怕嘈交
...

尼個都係我打消諗頭的一個原因。
我有兩個細,都讀緊小學。
最多出去買餸,離開半小時至一個鐘。
真係好羨慕D人,可以又工作,又進修,又有小朋友。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-3-3 13:16
我做衰人講事實
做得警察咁高人工正常係有要求,搵工要睇牌面搵good fit,尤其市唔好,供應多,多人等job開 ...

老公大前提,不影響佢同有人照顧到小朋友,我做乜都唔會多理。之前都有返part time,小朋友返學果陣。

宜家個個係屋企,返屁咩
就係見c6差不多日日係屋企,叫佢幫手照顧下,我做下自己想做的事,佢就話家用冇出少,唔應該影響佢休息時間。

男爵府

有長老日頭幫下手既話就試下搵份part time 做下幫補家計。

男爵府

如果你c6真係講中哂你嘅問題,未來就好好改變吓自己,唔為生活都為小朋友做個好榜樣

侯爵府

似你老公驚多啲喎,驚你出咗去原來叻過佢

如果你安排好小朋友,又真係可以去增值自己就去啦,唔好睇小自己

男爵府

law_rainbow 發表於 21-3-3 09:13
我一直係FTM。生活過得去。
但疫情下,老公工作旅遊業相關,收入大減,跌至萬幾二萬元。已經遲續一年了,未 ...
我先覺得自己好無用, 以前家境唔好讀書少, 最初出黎做野只可做下售貨員, 後尾朋友介紹做到文職, 一直都係做文員仔搵唔多... 有時係呢度見到好多JM搵幾萬一個月, 會覺得自己好廢... BTW, 人比人比死人, 人人際遇唔同... 至少我靠自己搵錢唔係要人貼或咬老綜... 所以大家加油啦!
遲下經濟好返你先生既收入就會好返穩定返. 你想幫補下, 可以搵D PT做住先, 進修你睇睇再培訓局之類課程有無岩, 如有時間學多樣野都好既...

伯爵府

做PT

翡翠宮

但疫情下,老公工作旅遊業相關,收入大減,跌至萬幾二萬元。已經遲續一年了,未 ...

做家務助理,7仔pt,學校小食部幫手,保安等。

別墅

警隊要體能,唔係操開,好難過關。 不如諗下其他parttime實際啲

瑪瑙宮

我覺得你老公講得啱.

複式洋房

law_rainbow 發表於 21-3-3 15:23
老公大前提,不影響佢同有人照顧到小朋友,我做乜都唔會多理。之前都有返part time,小朋友返學果陣。

宜 ...

我覺得你好叻
喺逆境時會變通,有勇氣,唔係自怨自艾,對小朋友係好榜樣。
問題在你老公,佢唔想變,應該都大男人,只想老婆做家務照顧仔女,比足家用(影響唔到你) 來封住你把口。依個情況就睇你可唔可以說服你老公同意你去試下,如果佢堅持唔同意,睇黎都係遲啲再算,始終唔想家嘈屋閉。如果佢軟化,你咪去試下囉,但如果想入警隊應該難度高,會唔會輔警先

首頁

尾頁

跳至