自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

1XX - 2XXX 呎都有人住喇!

但若果兩公婆都做野…我諗4XX-6XX 叫正常SIZE 掛!

侯爵府

回覆樓主:

一家四口加兩姐姐共6人,住650呎。
即一人100呎左右。

大宅

野原美冴 發表於 21-3-3 12:04
對, 試過旅行租複式3層的別墅一星期, 成日要走上走落好辛苦。如我有錢都揀單層大面積。
...

喺呀,以前細個好羨慕人地間屋有樓梯,宜家年紀大左咪搞,行兩行膝頭痛

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

一家三口+姐姐住500尺左右

水晶宮

回覆樓主:

4人,700呎

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

coldmilktea 發表於 21-3-3 09:27
細個一家四口住公屋,應該3xx呎,而家香港人多左、樓又細間左,咁而家一般一家四口住幾多呎?
...

公屋一家三口而家派都係300尺咁上下,我覺得一家4口已碼要500尺...而家d樓越起越細,買既話一定起碼400尺起,300幾尺逼到死

禁止訪問

男爵府

我覺得最細都要500呎,小朋友細都仲可以,去到小學點都要有自己一間房,最細600,請工人既話再多一間房。呢個呎數其實冇乜空間比小朋友玩

男爵府

2024年龍年勳章

細個一家5口住百幾尺秀茂坪舊區公屋,現兩人住700尺

象牙宮

細個一家四口住公屋,應該3xx呎,而家香港人多左、樓又細間左,咁而家一般一家四口住幾多呎?
...

四人家庭只獲配三至四人的單位,面積約30 平方米。公屋。==>上下層床架必需的。
家庭四人房(家庭客房 )面積為36至43平方米....
按照國際人均居住面積最低標準,200平方呎。
美國平均居住面積約為150平方呎、日本約為199平方呎及台灣約141平方呎。這些只是最低標準。

懲教署監獄囚犯倉的人均標準空間50方呎。
香港劏房人均居住面積只有40 平方呎。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

回覆樓主:

最理想當然五百呎以上,4人住起碼要有3房

複式洋房

...

兩公婆加一仔一女,450左右都OK

珍珠宮

回覆樓主:

一家四口加工人姐姐 890尺

男爵府

細個一家6口住500尺 兩房公屋
依家自己一家3口就住500呎兩房

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

親戚一家四口, 住600呎3房.

珍珠宮

回覆樓主:

細個一家五口800呎

結婚後搬左一家五口近500呎

水晶宮

講緊嘅尺係建築面積定實用面積?

EstrellaDamm    發表於 21-3-3 18:10
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

其實屋企唔同間隔,同一尺數都有好大分別。

男爵府

新婚2人 - 300呎唔夠, 一直住到BB出世去到一歲, 搬左去460呎. 生多個都覺得好夠位

首頁

尾頁

跳至