自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

elderberry 發表於 21-3-3 21:22
生鐵鑊唔可以用洗潔精?唔係啩,我用左生鐵鑊1x年,日日用洗潔精洗,唔係會好油喎!
...

我之前用生鐵鑊都係用洗潔精洗,始終煮過不同餸菜,如果只用清水,好似洗唔乾淨咁。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珊瑚宮

黑金剛買時留意下表面平滑就0k
玩具萬歲!

大宅

回覆 missannali 的帖子

我反而覺得他想換鑊,是你扔出垃圾房?定他扔?他去賣比同鄕。

男爵府

missannali 發表於 21-3-3 09:41
用不銹鋼鑊,一係痴鑊多過上碟嘅量,一係碟碟油浸一樣。

轉用易潔鑊解決咗上面兩個問題,但就煮到甩coatin ...

不銹鋼鑊要燒到好熱先落油,d油都要燒到夠熱先落肉去炒或煎,一定唔黐,好耐用,我個鑊用咗超過20年,依家仲係閃令令。任你點大力剷,大力擦都無損。
我唔鍾意生鐵鑊油淋淋,黐笠笠既感覺。我用不銹鑊用好少油,冇野會甩,無黑鼆鼆鑊撈,而且洗完令立立感覺乾淨好多。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

missannali 發表於 21-3-3 09:41
用不銹鋼鑊,一係痴鑊多過上碟嘅量,一係碟碟油浸一樣。

轉用易潔鑊解決咗上面兩個問題,但就煮到甩coatin ...

點可以洗到馬桶同洗手盤花晒?

男爵府

卓楠媽媽 發表於 21-3-4 01:21

我反而覺得他想換鑊,是你扔出垃圾房?定他扔?他去賣比同鄕。 ...

唔係掛,花晒都有人要?

男爵府

jj7723 發表於 21-3-4 01:49
不銹鋼鑊要燒到好熱先落油,d油都要燒到夠熱先落肉去炒或煎,一定唔黐,好耐用,我個鑊用咗超過20年,依家 ...

教過佢,喺佢面前示範一次煎蛋都唔痴,可惜佢掌握唔到,不期然落好多油去炒,最後油浸一樣。

男爵府

bosch 發表於 21-3-4 05:31
點可以洗到馬桶同洗手盤花晒?

盲力
馬桶係花到現灰痕

子爵府

仲要乜都用百潔布,話左唔得,刷到乜都花哂,電飯煲我都換左平平地算

首頁

尾頁

跳至