自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 21-3-3 10:55
係輝瑞有份研究的復必泰

嘩!即係復必泰都出事。
不過,沒有一種疫苗是百分百安全,自己身體都要自己小心,有長期病就要小心。
日日是好日

琥珀宮

chriswongbaby 發表於 21-3-3 10:12
科興根本好安全, 有哂數據證明

一名63歲男子上周五接種科興新冠疫苗後,星期日出現急性呼吸困難,自行到醫 ...

咁又病痛應該要屆煙

男爵府

mln 發表於 21-3-3 10:47
啱啱聽何醫生講解2只疫苗都係安全的,佢自己都幫佢家人預約打必復泰。
下,,咁點解唔係打科興??

男爵府

回覆樓主:

d人唔會信,尋晚一出新聞即刻周圍send。
今日有人send段新聞出黎話唔關疫苗事,d人又話專家係受壓力先話唔關事

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chriswongbaby 發表於 21-3-3 10:12

一名63歲男子上周五接種科興新冠疫苗後,星期日出現急性呼吸困難,自行到醫 ...

唔好打,大家繼續留港消費

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

0q.cathy 發表於 21-3-3 10:51
係,好多人踢踢下波都死,咁係因為踢波死嗎? 當然不是,係心臟病呀!
...

踢波會死㗎,所以我唔踢

大宅

wendyaupooh 發表於 21-3-3 10:39
回覆 chriswongbaby 的帖子

打唔打自己決定啦。我家有長期病患長者﹐唔好意思我叫佢唔好打住的 (比人鬧都 ...

無錯,家中長者問打唔打好,我send晒d資料比佢睇,叫佢自己決定,我叫埋佢決定前,一定要問下醫生先。

子爵府

wendyaupooh 發表於 21-3-3 10:39

打唔打自己決定啦。我家有長期病患長者﹐唔好意思我叫佢唔好打住的 (比人鬧都 ...

要有七成人打先可以達致群體免疫,個個就覺得自己可以係剩低嗰三成人,其他人打晒就可以保護到佢。其實嗰三成人應該就係呢啲長期病患、老人家、小朋友。我哋呢啲身壯力健、健健康康嘅人,好應該去打疫苗。

呢啲係我自己嘅諗法,唔啱聽可以skip咗佢。

象牙宮

回覆樓主:

嚴重糖尿病,根本唔好去打針啦!都唔知仔女係咪專登咁做

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 s0650993 的帖子

話人前先睇清楚人地講咩先啦。我只係叫大家打唔打自己決定。我無話過自己唔打。只係叫我家長期病患長者唔好打者。(再話個醫生自己大人大者都唔打)

珍珠宮

chriswongbaby 發表於 21-3-3 11:00
下,,咁點解唔係打科興??

因為科興的數據係50%起到保護作用,但副作用就好輕微,而必復泰保護作用係高,當然各種副作用就會高了。

睇完2只疫苗的對比,如果係我會覺得老人家打科興好些,針後出現不適的副作用相對好小。

而必復泰的副作用數據真係比科興高好多,只談針口位都比較痛,同佢出現的副作用種類都比科興多。副作用雖然多但有高保護,年輕的人可能崖得到,年長同身體本身有毛病的就未必崖得到了。

我自己見解而已

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 21-3-3 11:13
嚴重糖尿病,根本唔好去打針啦!都唔知仔女係咪專登咁做

陰謀論咁講, 可能專登想去拎舊錢

大宅

全世界咁多人打,又點會得香港有事吖。只可以話香港政府真係黑仔到爆。

大宅

回覆 s0650993 的帖子

第一次聽到呢個論點,但覺得都好有意思。

男爵府

大陸都唔建議比60歲以上打啦,點解香港一開始就推一大班長者先打?

珍珠宮

幸福花海 發表於 21-3-3 10:21
好多人唔會咁理性,打針後所有事都會赖落支針到

其實全球每日嘅死亡人口中,絕大部份死之前48小時內都有食過嘢(除非生在饑荒之地或已昏迷中),咁我地可唔可以話餐飯令到死者身亡呢?

我今朝打開fb已見排山倒海嘅帖話科興打死人啦,科興會唔會打死人我就唔知,但香港咁多人失智,香港前途一定係咁先呢點我就肯定知!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

esmehouse 發表於 21-3-3 10:41
d 人唔會信架

由佢啦。
通關,佢冇打針北上要隔離,佢可以選擇唔返。
當全世界都有咁嘅要求,佢都可以選擇下半世只活喺香港,或者去旅行自費隔離囉

大宅

回覆樓主:

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-55705393

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 21-3-3 10:59
回覆 crazypaper 的帖子

就係政府醫生暗示叫佢打 (老人家邊會睇私家呀)﹐但個位政府醫生自己都唔打 ...

你又知人唔打?定未輪到佢詐?我今日剛收到一個護士朋友wts,佢3月18先有得打第一針,我家4大長老星期主已經打咗喇!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好奇嗰男人幾種長期病竟然走去打疫苗!玩嘢咩!

首頁
12345...6

尾頁

跳至