夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下供樓個part係咪之前佢省省埋埋先可以咁快供完?如果係咁又真係應該比佢輕鬆下。
佢依家都肯比$1k la, 慢慢黎,出街叫佢比錢,過一排先叫佢比多一千幾百,佢會冇咁hard feeling嘅。

子爵府

HOPEFORBB 發表於 21-3-3 17:00
回覆 happy-dayday 的帖子

我就唔覺得你好計較或貪錢,如果係計較,就唔會大家要停工或失業時你一個獨自負 ...

好認同你所講,有時我自己都諗,如果我另一半有病,我係咪可以毫無條件成副身家比晒佢,又或者我有病對方會唔會義不容辭咁照顧我呢?

反而自己一個人,食幾多着幾多都係自己,甚至病嘅都係自己俾錢自己醫自己,起碼唔會對對方有期望嘅時候,但最後結果出嚟唔同,會令到自己好失望,就好似樓主咁。我知我咁諗係太悲觀,事情未發生就諗定最壞嘅一面,但係如果當事情發生嘅時候先去諗先,覺得唔開心,覺得自己嘅真心錯付,到頭來好似令自己仲唔開心。

茶類愛好者    發表於 21-3-6 01:58

男爵府

happy-dayday 發表於 21-3-3 12:56
大家好! 我是第一次發問, 想大家給一下意見, 我跟老公結婚11 年, 婚前有共識大家不要小朋友, 8年前買了一 ...

你老公唔明白「家用」既意義。
你地又冇講清楚筆保險金既用途。
其實要攤出黎講清楚呢兩點,而唔係個數字...

大宅

8年前買樓,6年時間供完,月供7000,咁首期應該俾咗至少200萬,right?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

你C6真係好自私,既然供完樓咪比3幾千生活費

男爵府

happy-dayday 發表於 21-3-3 14:52
回覆 kwhkwh 的帖子

就係因為佢一直都無比, 我想佢對頭家負反小小責任, 平時所有家務都完全唔會做, 幾年前 ...

之前搵開3~4萬,而家先搵1.5萬,而家你也有工返,就冇計較個一仟幾百了,到佢搵多啲才叫佢加返

洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

都係架!如果係甘。倒不如一個人生活更好,奈何我已經同佢給左婚,如果離婚住屋會係我最大的問題!所以暫,呢一刻我只有忍

茶類愛好者    發表於 21-3-6 01:59

洋房

KuromiKuromi_FB 發表於 21-3-3 19:48
想問下供樓個part係咪之前佢省省埋埋先可以咁快供完?如果係咁又真係應該比佢輕鬆下。
佢依家都肯比$1k la, ...
佢不嬲都唔會亂花錢的!但我見到樓都供完,佢而家又有工做,想佢比反小小家用我,點之就出事!!

洋房

wholemilk 發表於 21-3-3 21:17
8年前買樓,6年時間供完,月供7000,咁首期應該俾咗至少200萬,right?
又唔洗,我地係唐樓,八年前樓價又無甘高

洋房

多謝大家既意見,我同佢講左個一千家用唔洗比我了,屋企啲什費我會繼續出,佢確實好自私,這次嘈交佢既說話真的得傷盡我心!我唔想再同佢為錢唔而影響自已心情!所以我唔洗佢比了!

子爵府

你唔使佢俾家用,平時使費都要叫佢出下,呢個係對屋企負責任嘅表現

複式洋房

happy-dayday 發表於 21-3-4 08:37
多謝大家既意見,我同佢講左個一千家用唔洗比我了,屋企啲什費我會繼續出,佢確實好自私,這次嘈交佢既說話 ...

其實見到一段婚姻入面個男人咁計較真係會好心寒
婚姻本應係互相扶持大家一齊努力,應該係因為愛對方而唔想對方咁辛苦,
而唔係諗點盡量去渣乾對方

樓主你都係努力工作儲多個錢旁身, 亦唔好比你老公知你有幾多錢
最好保險都唔好比佢知你有買
唔係我怕第日你有咩病要醫要補身你老公一蚊都唔肯出既時候,你都叫有個錢旁下身

茶類愛好者    發表於 21-3-6 02:00

子爵府

咁即係間屋冇你名?

洋房

cherrylai999 發表於 21-3-4 10:19
其實見到一段婚姻入面個男人咁計較真係會好心寒
婚姻本應係互相扶持大家一齊努力,應該係因為愛對方而唔想 ...

係! 我自己都好痛心點解最親近既人會咁對我! 同我講D 咁既說話, 而呢刻我會努力工作, 工作現在是好重要, 努力儲點錢.

洋房

Wongbuddy 發表於 21-3-4 10:38

咁即係間屋冇你名?

間屋係有我名, 佢現在同我講因為樓係佢供, 一係我出反一半供樓錢, 一係取消我個名, 佢話既然我無出錢供樓, 點解要落我個名. 聽到佢咁講之後我真係好痛心.

子爵府

話之佢吖 都已經落左你名 你唔要佢家用 但都要佢負責返一半日常生活費用

複式洋房

happy-dayday 發表於 21-3-4 10:54
間屋係有我名, 佢現在同我講因為樓係佢供, 一係我出反一半供樓錢, 一係取消我個名, 佢話既然我無出錢供樓, ...

哇 愈聽愈嬲
點解你當初會嫁,佢拍拖果陣唔計較架?

洋房

cherrylai999 發表於 21-3-4 11:11
哇 愈聽愈嬲
點解你當初會嫁,佢拍拖果陣唔計較架?

就係當初自己麻木囉! 拍拖個時因為佢搵得唔多, 所以好多時都是AA 制的.
現在回想來都覺得自己蠢. 不過現在行到呢一步都無辦法, 因為如果我離婚我真係無地方住
而家中亦養了猫猫, 我都唔捨得猫猫的, 我亦唔想棄養佢地

別墅

如果男人太計較金錢,真係要諗清楚先好生小朋友。

複式洋房

happy-dayday 發表於 21-3-4 11:25
就係當初自己麻木囉! 拍拖個時因為佢搵得唔多, 所以好多時都是AA 制的.
現在回想來都覺得自己蠢. 不過現 ...

其實可唔可以租住出面先?
離婚可以分左層樓,到時再拎住舊錢就下換細d既樓或出面租又得唔得?
同埋如果要離婚, 都唔一定係你搬出去, 可以係c6搬
什至大家都唔搬等到賣左層樓再換地方住?

不過如果你選擇唔離婚
你就千祈唔好比番1半錢或拎番個名出黎
屋企你有份付出, 付出唔係只係講錢, 重有付出時間同心血
如果照你c6既logic, 唔通ftm因為從來無收入比過錢屋企, 離婚既話要淨身出戶兼訓街?!
既然你有離婚既念頭,只係因為現實問題走唔到, 你就要精蓄銳儲錢等自己有能力離開佢

首頁

尾頁

跳至