想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛2020系計劃生小朋友,但社會太多事發生,加上經濟不明朗,各方面壓力,有念過五生,但先生就好想要,距念得簡單啲,距覺得有工作支撐到我地生活就可以,但前提系甘岩居屋今年選樓,即系同時供樓同生小朋友,無論照顧時間同賺錢,都五系甘理想,在糾結中...屋企啲人成日都話生出來就養到..點解我覺得如此重大.

複式洋房

YKAM 發表於 21-3-3 13:58
剛剛2020系計劃生小朋友,但社會太多事發生,加上經濟不明朗,各方面壓力,有念過五生,但先生就好想要,距 ...

我諗係你「想要一個小朋友」嘅念頭唔夠深姐
如果真係好想要- 無嘢係客服唔到
世界每日都係度變,今日唔知聽日事. 幾時先至真係100% ready?

別墅

R18 發表於 21-3-3 14:12
我諗係你「想要一個小朋友」嘅念頭唔夠深姐
如果真係好想要- 無嘢係客服唔到
世界每日都係度變,今日唔知 ...

年少果時就真系覺得,生小朋友系件簡單事,人愈大反而顧慮愈多,加上覺得先生未夠成熟,雖然距愛小朋友,但處事始終五成熟,仲系要事事都問我同教距點做,系已經湊梗一個小朋友甘啊....

水晶宮

疫情係短暫,
社會問題都媛和左好多,

既然已有屋, 下一步計劃生BB 係好自然既事,
只要收入穩定, 計過供得掂層樓,
又解決到第時邊個湊,就OK~

只於養小朋友要幾錢, 咁你就要同先生大約傾好,
係點樣, 富樣同窮養係差好遠......

私校VS 津校
興趣班VS 無興趣班,
補習VS不補習。
小則, 奶粉尿片,都可以價錢差一截

計掂數就OK~

複式洋房

YKAM 發表於 21-3-3 14:28
年少果時就真系覺得,生小朋友系件簡單事,人愈大反而顧慮愈多,加上覺得先生未夠成熟,雖然距愛小朋友, ...

換個講法: 你覺得幾時先係ready? 供完樓?老公升職加人工?定係等你老公變成一個「成熟嘅男人」?
不過都係一個諗法姐,如果真係唔想就唔好勉強
如果唔係大家都唔會開心,仲會影響小朋友

別墅

李露眉 發表於 21-3-3 14:31
疫情係短暫,
社會問題都媛和左好多,

樓同小朋友只能擇其一,我系甘念,如果五系先生壓力太大,生小朋友五等得,選樓機會亦都五系甘容易有,種種問題...人老左系咪會甘,虐待自己,好似癡Q左線甘念呢啲問題...

男爵府

未成事嘅時候做Planning係會好困擾, 尤其係普通家庭,
我本身都係無樓公屋妹, 同男友拍拖時意外有咗第一胎,
無啦啦就走咗去結婚買樓, 然後一年後又意外有咗第二胎,
到依家幾年後又意外有咗第三胎, 全部都無planning,
但生到落嚟就會湊到係真嘅 (當然講緊唔係連基本生活兩餐都成問題嘅人)

如果你要我回帶返返去當初未結婚, plan好先做所有嘢,
我都肯定覺得自己唔會有可能行到今日依家呢個位置

所以放鬆d啦, 要嚟嘅就會嚟

別墅

pinkochang 發表於 21-3-3 15:05
未成事嘅時候做Planning係會好困擾, 尤其係普通家庭,
我本身都係無樓公屋妹, 同男友拍拖時意外有咗第一胎,
...

好認同無planning 系最好同最舒服既方式,但計劃無疑系最有安全感,好擔心無計劃生完之後,會更擔心。好想放低憂慮,始終甘樣狀態都好難成孕

別墅

R18 發表於 21-3-3 14:42
換個講法: 你覺得幾時先係ready? 供完樓?老公升職加人工?定係等你老公變成一個「成熟嘅男人」?
不過 ...

我好認同,如果你心情未ready系好影響各方面狀態,所以我系咪等一等,但我始終32yrs(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

R18 發表於 21-3-3 14:42
不過 ...

我好認同,如果你心情未ready系好影響各方面狀態,所以我系咪等一等,但我始終32yrs(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

回覆 YKAM 的帖子

我以前又好似你咁,乜都REALLY時,點都唔中,你自己諗下啦,小朋友....唔係你想要就一定有架~依家都不知幾後悔唔早的生

男爵府

剛剛2020系計劃生小朋友,但社會太多事發生,加上經濟不明朗,各方面壓力,有念過五生,但先生就好想要,距 ...

完全唔建議你等到「好ready」先試懷孕。因為好彩既就幾個月中,唔好彩既搞一年半載兩三年都有可能,當你冇晒其他方面既顧慮日日淨係諗點解仲未中嗰種壓力仲大過你而家...

別墅

mi 發表於 21-3-3 17:04
回覆 YKAM 的帖子

我以前又好似你咁,乜都REALLY時,點都唔中,你自己諗下啦,小朋友....唔係你想要就一定有架 ...

我依家準備想既時候已經念自己得五得,搞到自己好大壓力,人生真系多選擇題,你地講既我都明,但心情點都系未準備好,當然 最好想有時就有,但有時我都知五一定既,我見其它post懷孕前準備,睇完都已經覺得準備要需要甘多,五睇會五會好啲.

別墅

honeybid2 發表於 21-3-3 20:52
完全唔建議你等到「好ready」先試懷孕。因為好彩既就幾個月中,唔好彩既搞一年半載兩三年都有可能,當你冇 ...

依家已經念自己得五得,系咪過份憂慮?定系我要去做下檢查,更好預備?

別墅

honeybid2 發表於 21-3-3 20:52
完全唔建議你等到「好ready」先試懷孕。因為好彩既就幾個月中,唔好彩既搞一年半載兩三年都有可能,當你冇 ...

依家已經念自己得五得,系咪過份憂慮?定系我要去做下檢查,更好預備?

男爵府

YKAM 發表於 21-3-3 21:32
...

做檢查幾時都建議既,好正面既事,冇事咪好,有事及早知及早解決仲好。

大宅

mi 發表於 21-3-3 17:04
回覆 YKAM 的帖子

我以前又好似你咁,乜都REALLY時,點都唔中,你自己諗下啦,小朋友....唔係你想要就一定有架 ...

Yes

複式洋房

2024年龍年勳章

我明你感受
2019-2020年真係好痛心

今日唔知聽日事
好多將來事情都控制不了
咁就不如心口一個「勇」字,勇往直前吧!

大宅

生仔有限期㗎,時間唔等人。
我嗰陣都係生仔同買樓同時發生,去睇樓嘅時候都未知原來小b已經降臨我肚入面

別墅

bikat 發表於 21-3-4 00:44
生仔有限期㗎,時間唔等人。
我嗰陣都係生仔同買樓同時發生,去睇樓嘅時候都未知原來小b已經降臨我肚入面:h ...

其實有無預備有自己會五知?(emoji)應該無避孕

首頁

尾頁

跳至