想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

ymeaen1028 發表於 21-3-4 00:04
我明你感受
2019-2020年真係好痛心

一系走 一系留,留低的要更有勇氣,

男爵府

2021勳章

YKAM 發表於 21-3-4 01:57
一系走 一系留,留低的要更有勇氣,

其實幾時可以confirm 到間屋?又真係整好曬間屋先生小朋友會安樂d, 有小朋友再整會辛苦d

別墅

YKAM 發表於 21-3-3 13:58
剛剛2020系計劃生小朋友,但社會太多事發生,加上經濟不明朗,各方面壓力,有念過五生,但先生就好想要,距 ...

我個case 同你好似
自己係好多考慮既人,亦抽中左居屋,亦打算生小朋友,老公亦頭腦簡單

有時男人既心態係打到黎先算,打到黎就會處理到
我前排小產左,我發現左我老公另一面,平時成個低能兒童咁,但有事發生,佢會變番一個男人

所以好多事情冇得plan, 屋企人當時安慰我地 "可能Bb 怕你地辛苦,同一時間處理唔到買樓,裝修,Bb.... 咁多野樣" 但我老公反而話 "要辛苦就一次過辛苦晒佢,生得出就養得到"

我自己就plan 左生完自己湊,老公都支持,我地唔係咩有錢人,兩個普通打工仔,計過條數,其實可能到時都會 入不敷支,但好多野都見步行步,計劃唔到咁多
加油

洋房

我細你兩年,結左婚都有幾年時間,
我個人好易焦慮,之前我都好似你咁諗,
初初覺得生仔好痛,唔敢生,
後來又覺得會養唔掂,責任好大,
自己工作上又唔係話好順利/搵到定位,
而老公由拍拖個時已經知佢好鍾意小朋友,
直至呢一年,身邊不停有親戚/朋友/同學生bb,
開始反思自己過往諗既野,發覺好多事都係掌握唔到,
真係計劃趕不上變化,
除非你決定唔生,否則你比勇氣踏出呢一步!
加油!

洋房

philofung 發表於 21-3-4 07:42
我個case 同你好似
自己係好多考慮既人,亦抽中左居屋,亦打算生小朋友,老公亦頭腦簡單

真系好似,雖然我老公都話生出來就養到,好似好大信心甘,系我比較無信心,我地都講好系自己湊,同時都會念到距會比較吃力,有時念五生所有問題都五洗煩(emoji)

洋房

山邊一隻羊 發表於 21-3-4 11:11
我細你兩年,結左婚都有幾年時間,
我個人好易焦慮,之前我都好似你咁諗,
初初覺得生仔好痛,唔敢生,

所以 你已經踏出左?會五會系我覺得身邊人靠五住所以五敢生,系咪所有男人都要指示先識得做?做距身邊果位會好攰,

洋房

lovelypowerpuff 發表於 21-3-4 07:05
其實幾時可以confirm 到間屋?又真係整好曬間屋先生小朋友會安樂d, 有小朋友再整會辛苦d
...

今年5/6月選樓,只系申報左資產,未收入樓紙,都未定選樓手續各樣野,但其實又想今年懷,明年生虎,其實做人系咪逼得自己太緊(emoji)(emoji)

洋房

李露眉 發表於 21-3-3 14:31
疫情係短暫,
社會問題都媛和左好多,

有時傾掂數實際做出來都五一樣,就系怕,錯誤選擇,好似儲BB基金甘,疫情發生,基金會就停左幾個月,我問老公系咪BB可以過幾個月先飲奶?呢啲就系我擔憂既事

洋房

YKAM 發表於 21-3-4 11:25
所以 你已經踏出左?會五會系我覺得身邊人靠五住所以五敢生,系咪所有男人都要指示先識得做?做距身邊果位 ...

係呀,但其實我都用左好長時間去踏出呢步,
我上年年頭已經買葉酸備孕,(建議話最好有b前3個月食),但其實我個時只係想打發我老公,唔想佢煩我生仔既事,因為我真係好多野擔憂。

後來有一日又見到朋友bb出世,唔知點解好似叮一聲咁諗通左「計劃趕不上變化」呢樣野,遲早都要做既事,不如而家就做。

家家唔同情況,
不過你地結得婚,即係佢都有你愛既地方,
無人完美,有時我老公既壞習慣都會搞到我發嬲,
但我自己都會有唔好既地方,多d欣賞下對方既好,
大家多d傾下計,都會對感情有幫助。
你可以從傾計中了解下點解佢會有指示先做,
可能呢個係女性諗太多既錯覺都話唔埋

大宅

係架
要教要養
其實幾時都係難同大責任

洋房

山邊一隻羊 發表於 21-3-4 11:39
係呀,但其實我都用左好長時間去踏出呢步,
我上年年頭已經買葉酸備孕,(建議話最好有b前3個月食),但其 ...

可能我地既事情比生小朋友更需要處理,環境五安穩,好難放下心.甘意外懷孕咪無食葉酸?有咩問題?

別墅

YKAM 發表於 21-3-4 11:21
真系好似,雖然我老公都話生出來就養到,好似好大信心甘,系我比較無信心,我地都講好系自己湊,同時都會 ...

你地心水係邊個屋苑?
如果鑽石山同馬鞍山,仲有兩年幾樓花
可以生b 再供樓,亦可以繼續比心機存錢

我就心水買現樓 不過都順其自然,bb 要黎都唔會抗拒
我有時都會好似你咁諗 幾時陀Bb Bb 就幾時出世 會唔會做左細B 各樣

不過,經歷左小產,只要係健康既Bb 其他所有野 都係小問題

洋房

philofung 發表於 21-3-4 18:33
你地心水係邊個屋苑?
如果鑽石山同馬鞍山,仲有兩年幾樓花
可以生b 再供樓,亦可以繼續比心機存錢

我地心水馬鞍山/鑽石山都可以,我地依家就同奶奶住啦,就五想奶奶湊,距未湊過,甘一系工人一系自湊,但2個都五識湊,我五番工,我奶奶又覺得如果我地供樓老公搞五掂(emoji)(emoji)‍♀️自己生仔要念埋奶奶.
有時經歷一啲野會睇化左,take care,最緊要有機會

別墅

YKAM 發表於 21-3-4 20:13
我地心水馬鞍山/鑽石山都可以,我地依家就同奶奶住啦,就五想奶奶湊,距未湊過,甘一系工人一系自湊,但2 ...

如果真係揀到馬鞍山/鑽石山
咁仲有兩年可以搵錢,或者順其自然啦
最緊要同另一半溝通好 大家有共識

洋房

YKAM 發表於 21-3-4 16:52
可能我地既事情比生小朋友更需要處理,環境五安穩,好難放下心.甘意外懷孕咪無食葉酸?有咩問題?
...

葉酸係降低早產風險/預防神經管缺陷之類,
詳情可以上網睇睇。

唔食都應該無咩野掛,唔太清楚。
不過聽朋友講佢剛懷孕時,醫生有建議佢食。

洋房

山邊一隻羊 發表於 21-3-5 12:24
葉酸係降低早產風險/預防神經管缺陷之類,
詳情可以上網睇睇。

我見人地都系知道有左先食。

洋房

YKAM 發表於 21-3-5 12:54
我見人地都系知道有左先食。

我諗無咩所謂既(emoji)

洋房

山邊一隻羊 發表於 21-3-6 14:48
我諗無咩所謂既(emoji)

救命,平時放工番屋企就煮飯,折衫,日日如是,已夠忙,究竟點樣兼顧小朋友,有無人夜深人靜既時候會系度念 為咩(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

2021勳章

YKAM 發表於 21-3-7 01:48
救命,平時放工番屋企就煮飯,折衫,日日如是,已夠忙,究竟點樣兼顧小朋友,有無人夜深人靜既時候會系度 ...

咁樣太辛苦,可以請姐姐幫手嗎?

洋房

lovelypowerpuff 發表於 21-3-7 12:10
咁樣太辛苦,可以請姐姐幫手嗎?

如果part-time工作再請姐姐,會五會太過份?大家覺得...我part-time工作4天

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊