自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

63歲有長期病患的老翁,在佐敦官涌市政大廈社區疫苗接種中心打科興疫苗兩日後死亡,消息引起社會關注。該疫苗接種中心醫務總監郭寶賢醫生今日(3日)回應事件時承認,或受事故影響,今日有約200名市民取消預約,而到場打針的市民明顯減少2至3成,估計有預約後「甩底」情況。

有空位啦
jm們快d 補上啦

珍珠宮

2021勳章

咁都正常, 會驚,

都有風險.

別墅

2021勳章

CatgirlBB 發表於 21-3-3 14:20
63歲有長期病患的老翁,在佐敦官涌市政大廈社區疫苗接種中心打科興疫苗兩日後死亡,消息引起社會關注。該疫 ...

頭先上網頁睇過啦,都係好full, 應該係d 人無取消預約,臨時no show, 但復必泰就好多位

男爵府

2021勳章

政府經過尼次,應該出條例

有長期病患係唔可以打

侯爵府

2021勳章

復必泰咪一樣大把空位, 傳媒又唔講下

子爵府

牛年勳章 2021勳章

未夠60無得book!
我想打啊

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Book 咗星期六 , 亞仔叫我唔好打 , 因我有高血壓 , 但不算嚴重 , 而家 15/16

珍珠宮

2021勳章

Rainy 發表於 21-3-3 14:33
未夠60無得book!
我想打啊

我都想打科興,唔明班疫苗專家點解唔跟大陸 比18-59歲人士打先

珍珠宮

2021勳章

CatgirlBB 發表於 21-3-3 14:20
63歲有長期病患的老翁,在佐敦官涌市政大廈社區疫苗接種中心打科興疫苗兩日後死亡,消息引起社會關注。該疫 ...

復必泰都大把空位,你book咗未?

伯爵府

ddkaka 發表於 21-3-3 14:49
我都想打科興,唔明班疫苗專家點解唔跟大陸 比18-59歲人士打先

會唔會係分工合作呢?

國內俾60歲以下打,

香港俾60歲以上優先打,

兩個加埋,

數據咪足夠囉。

別墅

2021勳章

回覆樓主:

我身邊幾個老人家都去咗屋企附近私家診所打疫苗所以取消政府booking,樓下診所即刻打,又近又唔使等咁多日,我相信取消既人當中不少人有同樣情況

珍珠宮

2021勳章

疫情穩定地區: 就後生先打 (e.g. 大陸/澳門)
疫情唔穩定地區: 就高危群組先打

珍珠宮

2021勳章

nicole_iloveyou 發表於 21-3-3 14:55
我身邊幾個老人家都去咗屋企附近私家診所打疫苗所以取消政府booking,樓下診所即刻打,又近又唔使等咁多日 ...

我媽就係,book到私家診所明天就有得打,所以可以取消政府嗰個

侯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

ddkaka 發表於 21-3-3 14:59
我媽就係,book到私家診所明天就有得打,所以可以取消政府嗰個

喺診所打要唔要比診金?

男爵府

2021勳章

回覆 simple430 的帖子

唔好博

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 21-3-3 14:59

一樣, 尋日診所打黎話有得打, 不過時間夾唔到, 要再約, 約好就會取消政府booking

琥珀宮

2021勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

長期病患真係要問清楚跟開嘅醫生,睇清自己病情適唔適合!仲有當天狀態都好緊要!有冇瞓好、作病?

相對,Bion副作用仲嚴重!長期病患者更加要小心!問清楚醫生意見!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

既然咁多人甩底, 應該比果班做食肆員工入去高危群組打針

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

我而家係中央圖書館打完針休息中,好多人喎,都幾多係好似我咁陪老人家來打。不過頭先坐我前面果三位老人家,其中一個老人家佢冇打到,聽佢講話喺入邊見完醫生評估覺得唔好打住,原來疫苗中心係有醫生註場,有需要市民係可以喺打針之前入去見一見架。

珍珠宮

2021勳章

Mrs周 發表於 21-3-3 15:00
喺診所打要唔要比診金?

亞媽冇問,應該唔駛掛,明天打完如果要再話你知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊