自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2021勳章

d疫苗儲存可以幾耐。
咁多人臨時唔打,會唔會浪費左

男爵府

2021勳章

simple430 發表於 21-3-3 14:45
Book 咗星期六 , 亞仔叫我唔好打 , 因我有高血壓 , 但不算嚴重 , 而家 15/16
...

我都book佐同啊媽一齊打,我本身有敏感,啊媽又7x嵗,宜家都有少少15/16,老公就話唔怕

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fanny590 發表於 21-3-3 14:29
復必泰咪一樣大把空位, 傳媒又唔講下

見到相關新聞,咪話排緊隊唔心大心細。 BioNtech 都有一單。

日首現接種BioNTech疫苗後死亡 六旬婦死因待查

日本一名60多歲女性,在接種美國輝瑞同BioNTech的新冠疫苗後死亡,日本厚生勞動省正調查是否同接種疫苗有關。厚生勞動省表示,該女子死因為「蛛網膜下腔出血」,但是此情況是否與疫苗接種有因果關連,仍然未能證實。

據外電報道指,死者在2月26日接種輝瑞BioNTech新冠疫苗,在3月1日死亡,死者沒有潛在的疾病,自輝瑞BioNTech全球各地開展接種以來,未有出現過與蛛網膜下腔出血的不良反應報告。

珍珠宮

2021勳章

CatgirlBB 發表於 21-3-3 14:20
63歲有長期病患的老翁,在佐敦官涌市政大廈社區疫苗接種中心打科興疫苗兩日後死亡,消息引起社會關注。該疫 ...

復必泰大把位,你book左未呀?

珍珠宮

2021勳章

loved 發表於 21-3-3 19:21
我真心覺得呢個係好重要疑問,別國同國內都吾俾60歲以上打科興,香港搞乜 偏偏要安排老人家第一批打,夠景 ...

係咪應該問香港班磚家,一向唔跟大陸做法

大宅

2021勳章

CatgirlBB 發表於 21-3-3 14:20
63歲有長期病患的老翁,在佐敦官涌市政大廈社區疫苗接種中心打科興疫苗兩日後死亡,消息引起社會關注。該疫 ...

醫管局琴日下午開始俾職員預約在工作醫院打,相信已經預約啲職員會取消預約選返醫院打。

男爵府

2021勳章

ddkaka 發表於 21-3-3 14:49
我都想打科興,唔明班疫苗專家點解唔跟大陸 比18-59歲人士打先

係lor, 點解香港咁安排

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章

newuser 發表於 21-3-3 19:10
可以呀。
而家只是老人優先,遲啲開放比其他群組時,只不過可能難book少少。
不過政府訂了超額疫苗,一定 ...

Thx!

男爵府

2021勳章

我都叫屋企老人家唔打住,人之常情。

男爵府

2021勳章

loved 發表於 21-3-3 19:21
我真心覺得呢個係好重要疑問,別國同國內都吾俾60歲以上打科興,香港搞乜 偏偏要安排老人家第一批打,夠景 ...

我都覺得係,超過六十歲有基礎病嘅應該一早建議佢地問過家庭醫生先決定打唔打。依家有人取消預約都冇咩問題,不過希望即時開放俾六十歲以下有需要人士補上比較好,否則浪費咗時間同增加注射成本~

仲有內地好似新提交上市申請嘅陳薇院士研發同康希諾公司合作嗰款係含蓋六十歲以上嘅~~~老人家等等呢款比較好

不過,打疫苗的確都會有風險,南韓個流感疫苗,注射後死幾十個,未見有咩講法~

珍珠宮

2021勳章

ling426 發表於 21-3-3 20:16
我都book佐同啊媽一齊打,我本身有敏感,啊媽又7x嵗,宜家都有少少15/16,老公就話唔怕
...

我外公外婆八十幾歲。 同佢約左15號打。 但佢心急落樓下診所打左 [ 佢打完第2日問題。燒都無發。 原本約左同我一齊打。依家又要等下啦

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

口水包包 發表於 21-3-4 11:10
我外公外婆八十幾歲。 同佢約左15號打。 但佢心急落樓下診所打左 [ 佢 ...

哈哈, 佢地好可愛 今朝我都同亞媽打左, 佢仲以為要幾百蚊添 仲介紹埋看更打

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Happy_hk 發表於 21-3-4 11:01
我都覺得係,超過六十歲有基礎病嘅應該一早建議佢地問過家庭醫生先決定打唔打。依家有人取消預約都冇咩問 ...
覺得應該開放給60歲以下,有想打就可以打.
至於陳微院士疫苗,雖然只打一針,係好方便.但不是滅活技術,我有些保留.始終滅活技術成熟,信心大些.

大宅

畀面勳章

應該開放比啲可以Walk in即場去打針!

同埋應該開始比60歲以下嘅人士可預約,否則浪費咗時間及疫苗!

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

其實點解咁多預約咗政府,又走去診所打呢?其實咁樣真係唔係幾好。

洋房

都不知打定不打好

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

麟媽媽 發表於 21-3-4 11:24
其實點解咁多預約咗政府,又走去診所打呢?其實咁樣真係唔係幾好。

因為診所喺樓下, 政府中心要跨區, 所以confirm左診所之後即時取消返月尾booking

大宅

畀面勳章

最衰係啲人預約咗又唔出現,玩No Show!唔想打住唔緊要,最緊要去取消翻個預約!

琥珀宮

豬小B 發表於 21-3-4 11:23
應該開放比啲可以Walk in即場去打針!

同埋應該開始比60歲以下嘅人士可預約,否則浪費咗時間及疫苗! ...

我都覺得係, 尤其果班飲食業員工

男爵府

大陸都講到明60歲以上心臟有問題的人仕唔比打,都唔明香港呢位仁兄為何可以打

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊