自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hoho0728 發表於 21-3-3 14:27
今年都44啦,呢一年尿頻問題,又有尿滲問題,成日2個鐘就急,要即刻去廁所,唔係就滲尿,夜晚又要起2次身去 ...

去睇泌尿婦科,有方法可幫助呢個問題,
做個小型手術,可解決呢個問題,我都做左成10年。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

我之前都有類似問題

一急的時候就要立刻(係30秒內)要去廁所, 但份量又唔係多
好彩多數係夜晚, 否則日間在返工/在街時唔知點算

我睇中醫, 話什麼腎水不足, 又肝唔夠咩咁
依家好咗好多

同埋食瑪卡都有幫助

瑪瑙宮

chantings 發表於 21-3-3 20:20
我之前都有類似問題

玛卡龙?

伯爵府

wan_sosin 發表於 21-3-3 19:09
你有無留意自己有無腳腫?尤其晚上

冇。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-3-3 20:40
冇。

因為有機會日頭啲水係腳上唔返嚟,到瞓覺平躺,啲水容易上返去,就去得廁所多啲,但多數夜晚對腳會比上晝粗,啲水停係對腳度。如果唔係咁樣我就唔知啦

伯爵府

wan_sosin 發表於 21-3-3 21:07
因為有機會日頭啲水係腳上唔返嚟,到瞓覺平躺,啲水容易上返去,就去得廁所多啲,但多數夜晚對腳會比上晝 ...

咁我日間都有正常小便,大概3個鐘左右一次,我諗計返夜晚瞓覺時間又大概係咁上下,而且我健康方面又冇問題,我估應該冇問題卦,所以都冇特別去理佢。可能我夜晚比較醒瞓,有時一覺得急就一定要去左先可以繼續瞓,所以變左每晚都要去2、3次夜尿。

我唔知其他一覺瞓天光嘅人真係完全冇急尿定係有但忍住唔去繼續瞓。

侯爵府

2023年兔年勳章

睇泌尿科,抽小便檢查有冇尿道炎;
陰道肌肉鬆弛都有影響
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2023年兔年勳章

moonlight9198 發表於 21-3-3 20:06
去睇泌尿婦科,有方法可幫助呢個問題,
做個小型手術,可解決呢個問題,我都做左成10年。
...

借問聲是什麼小型手術?我娘7X要用成人尿片,想知詳情。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

翡翠宮

回覆樓主:

睇醫生

子爵府

creambb 發表於 21-3-3 19:03
請問睇咪睇專科好啲?

係呀直接睇泌尿科

瑪瑙宮

Strawberrys 發表於 21-3-3 22:40
借問聲是什麼小型手術?我娘7X要用成人尿片,想知詳情。

果時加條托帶入面,入手術室,托起膀胱,唔比膀胱下垂滲尿,都成10年前,而家好似用另一種,成個網咁網住的,你最好問番醫生,或者你上網search,做下盤底肌運動,可能有幫助,你上網search滲尿資料睇下,我果時響政府醫院做,唔使錢,但聽講而家要比錢。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

hoho0728 發表於 21-3-3 14:27
今年都44啦,呢一年尿頻問題,又有尿滲問題,成日2個鐘就急,要即刻去廁所,唔係就滲尿,夜晚又要起2次身去 ...

好多生完bb都有咁既情況 ,我果時都係。

瑪瑙宮

babe13E 發表於 21-3-3 21:27
咁我日間都有正常小便,大概3個鐘左右一次,我諗計返夜晚瞓覺時間又大概係咁上下,而且我健康方面又冇問題 ...

膀胱敏感都有影響,成日去廁所。

瑪瑙宮

tkop 發表於 21-3-3 20:36
玛卡龙?

碼卡,唔係碼卡龍,上網search

瑪瑙宮

creambb 發表於 21-3-3 19:03
請問睇咪睇專科好啲?

睇泌尿婦科,最好。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

VickiC 發表於 21-3-3 14:56
臨瞓前一粒鐘左右唔好飲水

至少三四小時前唔好飲水

侯爵府

哈比族 發表於 21-3-3 14:50
半夜去小解的頻率是幾多?其實每次去得多唔多?飲水量又多唔多?
其實我都好鍾意飲水,都係去得多的
...

我都係

公爵府

膀胱細,聽有個同事都係咁,照左話佢比人細,所以成日尿急。

子爵府

chantings 發表於 21-3-3 20:20
我之前都有類似問題

請問你睇邊個中醫?煲藥定飲藥粉?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇醫生

首頁

尾頁

跳至