自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

內地社交平台近日瘋傳一段影片,一名有智力障礙的20歲女子,疑被迫嫁給55歲男子,新娘在農村婚禮上不斷哭泣,新郎則幫忙抺淚。新娘父母對婚事甚為滿意,母親更展露歡顏,稱「可以放心了」。
綜合內媒報導,事件發生在河南省駐馬店市泌陽縣高店鎮。從影片可見,一名中年男子與年輕女子並排而坐,兩人胸前分別掛着「新郎」及「新娘」的胸花。期間新娘不斷哭泣,新郎見狀為她擦淚,可是新娘抗拒與他接觸,用手肘推開他。

在旁親友見新娘不斷痛哭,予以安慰,正常人還沒有這種待遇呢!新郎官對你多好……別哭了,到新家了,別哭了。
及後當地媒體找到張姓新郎,他表示自己今年55歲,因家境貧窮未婚,通過媒人認識新娘父母,見面約一星期後便決定與其女兒結婚。舉辦婚禮之前,他與20歲女子並沒有見過面,指對方或因怕陌生而哭鬧不止。

新郎指自己原本想給女子父母一萬元禮金,可是對方不收,並指只要他對新娘好便可。目前新娘搬去與他同住,他指妻子生活不能自理,吃飯、如廁等全都需要由他協助。雖然如此,男子表示自己不會欺負對方,希望可以和她生一個孩子,因「父母年紀八十多,想要個孩子,等不起了」。

女子父母對婚事甚為滿意,母親更展露歡顏,稱「可以放心了,只要女兒餓不着就行」。

大宅

減齡達人勳章

符合國情

茶類愛好者    發表於 21-3-4 11:13
flower0885    發表於 21-3-3 17:19

男爵府

回覆樓主:

仲要想生細路仔,原因係父母想抱孫 驚佢地等唔到

伯爵府

2024勳章

日本成 發表於 21-3-3 14:44

但點養

珍珠宮

雖然自身條件吾好,但正常點會連見都未見過就娶?好明顯個男人結婚就係為生仔,是但係女人就得。

珍珠宮

可否告佢老強

伯爵府

Xmas吸收勳章

個男人結婚嘅目的其實都只不過當個女仔係生仔機器

侯爵府

kavenzou 發表於 21-3-3 14:58
雖然自身條件吾好,但正常點會連見都未見過就娶?好明顯個男人結婚就係為生仔,是但係女人就得。 ...
老婆有智障不怕生下來都有事嗎? 到時有事又會照顧埋個智障b嗎? 不敢相像

侯爵府

牛年勳章

水晶宮

anna59 發表於 21-3-3 15:00
可否告佢老強

正常、講人權、有完善法制嘅社會 應該可以。女方唔情願(就算結咗婚都可以唔情願,何況婚都唔想結),又冇足夠智力,迫佢結婚生仔,唔係强姦係咩嘢?

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

tung0409 發表於 21-3-3 15:04
老婆有智障不怕生下來都有事嗎? 到時有事又會照顧埋個智障b嗎? 不敢相像
...

唔關事, 係個女方父母想嫁出個獨生女, 有孫抱....

而個男又係要個女人生仔就配合得啱啱好.....

個女仔係因病所以失智, 但問題係個女仔仍然係一個大BB, 只係借佢子宮一用, 而個女仔完全無自理能力, 連吃飯上廁所都需要人照顧......

如果要怨都要怨個女方父母, 想送走個女兒.

OM123321    發表於 21-3-3 16:57
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

侯爵府

Manwah 發表於 21-3-3 15:08

可悲,生完個b,男方仲會肯照顧個女人咩,女方家人有冇咁天真

珍珠宮

tung0409 發表於 21-3-3 15:04
...

鄉下地區,好多人為生而生,唔會諗咁多,再者,女仔父母可能同佢講個女係細個發燒無錢去大醫院,所以後天燒壞腦

伯爵府

不知所謂 個女慘了

珍珠宮

女方父母只係想有人接收個女

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

印度果D未满18歲嫁幾兄弟果D咪仲慘,好明顯女既父母唔想亦覺得無能力一世照顧佢,希望個女生個孩子出黎第時有人照顧佢女,最慘系第時個B,身負重任。

珍珠宮

你無湊過智障, 激死人!

中年啊叔想要年青body 兩家唔一拍即合咩

智障舊街坊, 入左政府創x署,個個街坊替佢媽開心

哨到個口合唔埋, 無鼻樑

頭髮特厚, 手毛腳毛特長,猿猴咁

你話無歧視就假既!

你估咁易送走呀

伯爵府

2024勳章

yuyueng 發表於 21-3-3 15:18
印度果D未满18歲嫁幾兄弟果D咪仲慘,好明顯女既父母唔想亦覺得無能力一世照顧佢,希望個女生個孩子出黎第時 ...

一個女仔同幾個男人結婚?

珍珠宮

回覆樓主:

農村地方靠得是傳宗接種,無錢買老婆,唯有娶個智商有問題的當生仔機器。

城市人有能力唔想生,無錢的人又想生,所以中國見到這樣情況才放寬一胎政策。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

蛋花湯 發表於 21-3-3 14:32
內地社交平台近日瘋傳一段影片,一名有智力障礙的20歲女子,疑被迫嫁給55歲男子,新娘在農村婚禮上不斷哭泣 ...

其實點解放心,亞叔七十歲佢先至四十,仲分分鐘生幾件,阿叔七老八十又搵唔到食到時都唔知點算
新娘父母都係志在而家搵人甩咗手啫,唉

首頁

尾頁

跳至