自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tamama1206 發表於 21-3-3 22:35
你有每兩星期做檢查為社會盡點責任嗎?

你係做教師?我唔係,但係如果要家長學生每14天檢測一次,我都十分願意做。 。其實唔係只係教師,司機,飲食等都需要檢測。點解老師唔係為學童設想,而係選擇逃避。。仲要覺得自己無問題,不停搵藉口

男爵府

shoulder 發表於 21-3-4 10:49
減人工都公平喎,計埋黑暴,小朋友兩年番得幾個月學,人工收足兩年,檢測都唔肯做

班老師仲要多多藉口,難為班手停口停,唔做檢測連份工都無埋既人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

美好大世界2017勳章

回覆樓主:

想把訴求變成行動,大家如有建議請留言

男爵府

tambunyan 發表於 21-3-4 13:56

之前幾單學生診確個案,學生也有在學校逗留一段時間,相關師生也有檢測,從未發現有個案是由學校爆發,由此可見,學生復課風險是很低的。相對來說,長時間停課對學生和家長所造成的壓力等負面影響更困擾家長和學生。

公爵府

ntk_mami 發表於 21-3-4 10:42
回覆 pak_sang 的帖子

你講得好好, 你表達到我意思!

唔同意,班教師唔見得無辜囉!做個檢測有幾難?冇公民責任唔緊要,有返少少職業道德好冇?其他行業強制檢測都係照做,教師高貴啲或者因為唔會被炒所以可以堅持唔做?政府多餘又御膊,其他行業可以實行強檢,點解教師唔可以?咪又係驚俾人小爆唔敢做囉!

侯爵府

回覆 tambunyan 的帖子

我淨係諗到CY諗唔到其他人/團體
真係會有決心去處理呢一方家長嘅訴求/ 為我地發聲

而家復唔到課好明顯就係政治化嘅問題
連教育局都係黃人主導

珍珠宮

我send 咗教育局
葉劉
CY fb(唔知有無人睇)

真係有咩可能做

珍珠宮

ohmygosh 發表於 21-3-4 14:07
回覆 tambunyan 的帖子

我淨係諗到CY諗唔到其他人/團體

楊xx都黃啦
扮哂做下野炸嘛
好嬲!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 littledot 的帖子

由頭到尾都話﹐唔檢測唔比返學。一日唔返學一日無糧支﹐肯定即刻仆到去。(當你有係屋企開ZOOM教﹐咪只出1/3糧)﹐呢班人最怕無糧支者。

Manwah    發表於 21-3-4 14:40

侯爵府

回覆 namnamnamlolo 的帖子

最近轉折得悉我仔間中學比較黃我本想問下喺裏面教書嘅朋友
有冇機會全面復課
而家心裡一沉
知道問黎多餘

反而想知道邊間津中已經預備全面復課?我真係嬲到想將個仔轉校

珍珠宮

ohmygosh 發表於 21-3-4 14:20

最近轉折得悉我仔間中學比較黃我本想問下喺裏面教書嘅朋友

轉來轉去都係黃架啦
算啦
又的唔起心肝去大灣區讀
硬食啦
呢幾年香港都係亂
有排煩

侯爵府

有冇一兩間正常啲㗎?

珍珠宮

ohmygosh 發表於 21-3-4 14:23

有冇一兩間正常啲㗎?

轉咗
轉頭全面覆課咪好傻
就算肯全面覆課個d學校
都未必因為藍校而覆課架啦

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實成年,到底教育局想點,好多家長都好辛苦,學生又辛苦

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

要解決目前困局,

1) 換左目前好無用的教育局長(好似警隊一樣, 一換就差天共地)
2) 係推行國教,
3) 要所有官津學校教師要宣誓效忠特區政府, 反抗者就取消其教藉
4) 要所有學校提供防疫設備(如防沬膠板, 什麼光觸媒之類東西)
5) 以後, 盡管學校停課, 所有老師都需要返回學校以學校系統授課(費事養懶人, 點都要佢返工)
6) 立例, 以後無論任何疫情, 所有老師必需在前線主動抗疫, 自動每两星期去檢測
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

我覺得重點位係, 想復課, 個個都應該要做檢測, 老師學生都一樣要, 但唔好學生可以唔駛, 老師就一定要, 呢個係講唔通!老師肯做當然非常好, 學生肯做亦非常好, 但我地應該focus 係點解教育局一定要set一個咁既規定?! 任何人都有機會感染, 點解只係逼老師去做呢?? 唔做又入晒佢地數?! 然後教育局就可以處身事外?! 教育局係應該協助老師同學生, 處理全面復課既安排, 而唔係拋低一句交晒俾老師, 佢就大功告成走人, 由得班家長怨老師, 老師怨家長! 咁樣做野好似唔多全面掛?!!
而且, 依家確診數字都下降, 又有疫苗, 真係唔可以復課咩? 老師做唔做檢測都應該係時候復課吧! 我地上年9月尾時分階段復課都行得好work呀? 點解今次唔可以, 要咁強硬推落老師度??

如果下星期教育局唔駛老師檢測, 可以全面復課, 大家會復課嗎? 我相信大部份家長都好樂意復課, 咁即係本身就冇需要硬性規定老師檢測啦. 咁就返返去點解教育局一定要set一個咁既規定?!

珍珠宮

Manwah 發表於 21-3-4 14:39
要解決目前困局,

1) 換左目前好無用的教育局長(好似警隊一樣, 一換就差天共地)

歡迎大家e mail 比佢哋
乜都開淨係學校吾開,玩家長學生

子爵府

Manwah 發表於 21-3-4 14:39
要解決目前困局,

支持1、3、4、5

複式洋房

ntk_mami 發表於 21-3-4 14:49

我覺得重點位係, 想復課, 個個都應該要做檢測, 老師學生都一樣要, 但唔好學生可以 ...

講得好
教育局唔應該分化學校(老師) 和家長,大家都想為學生好。以現時確診情況,是應該全面復課。

首頁

尾頁

跳至