0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 wongsingsing 的帖子

可能係厭奶期,可以試吓少少少少咁俾佢飲,又或者試吓轉其他奶粉等佢有啲新鮮感,可能有機會聽肯飲多啲,之前我個女都係咁,轉左美素佳兒就冇問題,肯飲返奶

別墅

wonglouise 發表於 21-3-3 14:57
甜既奶粉會熱氣同惹痰,仲有影響便便狀況,建議揀無添加蔗糖既奶粉
係呀, 甜既奶粉會熱氣同惹痰, 而且將來加固都可能會困難D, 簡飲擇食, 所以我簡左無添加蔗糖既A+ NEURO PRO 比BB飲,自己都試過味道淡淡地, 又唔會有陣人造既CREAMY 味, 所以先簡比BB試, 飲落見佢幾好, 便便又唔錯

大宅

回覆 小萌萌 的帖子

如果bb冇唔舒服 生長線又ok的話唔使太擔心 少食多餐 可以試下用匙羹喂 美素佳兒媽媽專頁都有好詳細的解釋同方法可以嘗試下https://www.friso.com.hk/digestion-hub/tips-for-new-mums/5-tips-to-handle-anaerobic-milk-period

男爵府

係咪奶嘴的奶洞太小,令BB吸得好攰?大約是一秒一滴就合適;另外,我唔建議轉隻甜啲嘅奶粉,盡量比BB食無添加蔗糖嘅奶粉,對牙齒及健康都會好啲,我小朋友飲美素金裝,好鍾意飲

大宅

我都覺得樓上媽媽講果隻奶粉對我小朋友既腸胃幾好 易吸收

別墅

I'll_be_Becky 發表於 21-3-3 18:29
係呀, 甜既奶粉會熱氣同惹痰, 而且將來加固都可能會困難D, 簡飲擇食, 所以我簡左無添加蔗糖既A+ NEURO PRO ...

好同意

如果一開始就飲甜既奶粉, BB可能會鍾意飲D, 但無益
而且一開始食慣有味, 將來只會越食越濃味

大宅

虎到金來勳章

可能真係厭奶期 我BB三個月嗰時都有少少呢個情況 後尾都係轉左美素金裝 佢又肯飲 Keep住一直飲到而家 我都係見佢口味比較淡先揀比BB So far佢便便情況又OK 生長線都係標準

禁止訪問

別墅

我頭幾個月係餵人奶,阿b都試過突然短暫厭奶,之後我就試咗隔餐比少少奶粉(人奶+金裝)佢試,見係無添加蔗糖,佢又食得唔錯,慢慢冇餵人奶就一直食到以家

大宅

厭奶可以試下少食多餐,囡囡之前食illumx都試過,見佢生長線都跟得足,過多一排就會變返正常奶量,唔洗太擔心

大宅

厭奶呀, 試吓飲醉奶吖, FING到佢就嚟瞓著就隊佢飲, 多數都成功

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Starky 發表於 21-3-5 16:12
如果轉奶樽奶咀都試過咁可能真係試下轉奶粉?我聽人講轉奶粉對厭奶係有幫助,不過我個仔由以前隻奶粉到宜家 ...
咁幾好呀, 幾肯食, 媽媽可以擔心少樣野

禁止訪問

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

千萬不要揀甜的奶粉,唔係佢飲慣左就唔肯食淡味的食物,如果轉奶咀都唔得,你可以試下用匙或者杯餵,睇下佢飲唔飲,同埋飲前同佢傾下計,等佢放鬆relax,睇下會不會好些,不過我小朋友飲開美素金裝就冇試過厭奶

大宅

可能厭奶期呀!佢開始睇得清楚身邊既野,會分心唔想食奶!試下係個安靜啲既環境餵,同埋唔好有人經過令佢分心!
如果佢無耐性可以試換大一號既奶樽咀,或者食到唔肯食就同佢玩一陣先繼續食埋支奶!
個人覺得唔關奶粉事。

禁止訪問

複式洋房

wongsingsing 發表於 21-3-3 14:18
咁轉隻甜d既係咪可以吸引佢食多d奶架?
千其唔好! 一黎易惹痰, 二黎個口味習慣左偏甜就好難改嫁!
我個小朋友以前都因為厭奶俾佢玩左好耐...由開歌仔俾佢聽住飲去到轉奶樽奶嘴到試埋唔同角落餵佢都冇用...睇住佢條生長線由80跌到落25, 最後見親戚個仔未試過厭奶咪跟左佢飲雅培, 又用chuchu奶樽同膠奶嘴, 佢又收貨喎, 仲即刻飲返多左! 加上我自己試過呢隻味道都偏淡易入口

男爵府

wongsingsing 發表於 21-3-3 09:16
bb 2個半月大,呢幾日飲奶飲得好少,一見到奶樽就喊,平時飲6餐,每餐大約飲120ml,而家一日加埋先飲得差唔 ...

120x6會唔會太多呀

首頁

尾頁

跳至