自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

2021勳章

櫺囹桼 發表於 21-3-3 19:29
Youtube上流傳一段剪輯的視頻,內容為臺灣政治大學校長郭明政的發言。他稱,臺灣父母“把小孩送到北京大學 ...

台灣人同d黃人一樣,係井底之蛙,而且講大話唔眨眼,最鍾意散播謠言~

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

之前睇最強大腦,d勁人好多都係北京同清華大學畢業,台灣人真係井底蛙到連呢兩間都唔識,好打有限

別墅

tong831 發表於 21-3-3 20:34
無知一問,北大清華的確勁,點解大陸人唔去讀,要嚟香港讀?

香港好多人眼中,港大、中大、科大都好勁㗎,咁點解香港人唔去讀要去美如英澳讀呢?

侯爵府

2021勳章 精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teresayan07 發表於 21-3-3 22:21
所以香港人真係要多啲增值自己..
唔好固步自封..
將來連外國人都識睇簡體字講普通話..

香港講普通話隨時被圍毆,討論區打簡體字會被叫死返大陸

侯爵府

2021勳章 精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tong831 發表於 21-3-3 20:34
無知一問,北大清華的確勁,點解大陸人唔去讀,要嚟香港讀?

乜北大,清華有學位空缺?大陸咁多精英,入唔到唔可以去其他學校?

別墅

SaSally 發表於 21-3-3 22:48
你D咩資訊 , 香港人讀大學都無得免費, 大陸人黎讀就免費? 除非佢考到獎學金作別論
...
有啲人(阿八三一)又係知啲唔知啲,所謂免費係講無論本地人或國際生夠叻夠勁就可以攞全费/半費獎學金就讀,攻讀博士學位基本上收得嗰批就有埋生活津貼添,全世界嘅大學都係咁吸引叻人㗎。

男爵府

2021勳章

tong831 發表於 21-3-3 21:01
我諗仲有一個原因,大陸人來港讀書,係免費,前幾年新聞有講

你啲資料係邊度睇返嚟?
我公司係上市公司,每年都請好多MT, 部分係內地生係香港讀大學,佢哋係香港讀大學要俾全額!比本地香港人貴
但有部分係尖子,大學邀請佢嚟香港讀先俾scholarship! 佢哋多數都係復旦、清華畢業!
唔好乜都以偏概全,多了解下個世界

goldpiglet    發表於 21-3-4 02:00

男爵府

2021勳章

Lilyforest 發表於 21-3-4 00:00
有啲人(阿八三一)又係知啲唔知啲,所謂免費係講無論本地人或國際生夠叻夠勁就可以攞全费/半費獎學金就讀, ...

佢坐喺個井底度,點會知外面個世界係點
講真,接觸過這些尖子,真係會自卑!
佢哋講嘢好有內涵,做嘢亦都好拼搏,唔好仲停留喺廿年前啦!香港仲有班大學生不知進取,笑人哋

大宅

都唔易入㗎

伯爵府

2021勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

櫺囹桼 發表於 21-3-3 19:29
Youtube上流傳一段剪輯的視頻,內容為臺灣政治大學校長郭明政的發言。他稱,臺灣父母“把小孩送到北京大學 ...
見到台灣嘅校長、年青人係咁,放心了!中國收返台灣指日可待,而且難度低!

男爵府

2021勳章 好媽媽勳章

北大清華復旦早十年前都開始發威啦,個校長唔係呢十年仲住喺個井底度睇天空呀

公爵府

2021勳章

weekychan 發表於 21-3-3 19:36
回覆 櫺囹桼 的帖子

其實好多外國人都覺得現在的中國好落後, 甚至乎有部分香港人都同一樣咁井底之蛙~:ig ...

絕對是。

大宅

回覆 櫺囹桼 的帖子

如果他真是政大校長,就真係有病...作為一間大學校長,竟然有那麼狹窄的視野,如何帶領一間大學向前進?他能成為一所大學的校長是他幸運,是該大學學生的不幸。相信以他的質素,連清華,北大的大門也進不了。

複式洋房

moonlight9198 發表於 21-3-3 19:56
北京大學,清華大學,幾多人想去讀都入唔到。

北大同清華,係收幾億人口裏面最頂尖嗰批,再加埋世界各地嘅尖子,有幸入到去讀,下一步就係向世界出發,呆灣嗰班死開啦

男爵府

2021勳章

teresayan07 發表於 21-3-3 22:21
所以香港人真係要多啲增值自己..
唔好固步自封..
將來連外國人都識睇簡體字講普通話..

佢應該特登架,睇佢名同d留言就知唔洗咁認真覆

複式洋房

MerryMe 發表於 21-3-4 00:15
佢坐喺個井底度,點會知外面個世界係點
講真,接觸過這些尖子,真係會自卑!
佢哋講嘢好有內涵,做嘢亦都 ...

Exactly, 北大清華嘅學生,有天資加勤力先入到去,全部為自己理想奮鬥,香港嗰班,最多係掛住畢業後揾份咩工有糧出。

侯爵府

2021勳章

稱「北大、清華」為落後,內文已不用看,無知害c佢孩子。

侯爵府

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢知唔知自己講緊乜

大宅

2021勳章

估吾到連做校長都甘井底蛙

複式洋房

Lilyforest 發表於 21-3-3 23:48
香港好多人眼中,港大、中大、科大都好勁㗎,咁點解香港人唔去讀要去美如英澳讀呢?
...

我睇升學無疆界,訪問幾個好有遠見嘅香港尖子,佢哋都係香港神科(商業飛機工程法律)有offer都唔要,揀咗上清華北大。
商科嗰男仔好有遠見,佢話響HKU畢業,發展局限香港,響北大畢業,發展嘅世界性,單單人脈方面已經響讀書時期已經建立好。本來響香港有飛機工程offer嗰位就變咗北上讀航天科技。另有一個女仔北上讀法律,打算將來中港發展。

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊