夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

由認識結婚到生孩子已經37年頭,因教育政見價值觀問題,感情已是漸行漸遠,但真正令我感受至深是在醫院的9天。九天看透了一個同矜共枕的丈夫是一個何等無情無義的人。我先生對我不聞不問莫不關心已經有一段時間,甚至我離開香港20多天回來,他都沒有問任何事情,最近有病需要住公立醫院,我沒有通知任何人,結果在第3天晚上,我先生終於來電話問我在哪,我回答在醫院,他問在哪醫院,我沒有回答,因為我會爆喊,掛線後直到出院,只有兒子一個WHATSAPP信息而已!先生和女兒竟然是零信息零問病零問候。這樣冰冷的家令人不寒而栗,這刻在心底的痛,從來不敢向人傾訴。

大宅

回覆 山系女王 的帖子

姊妹想哭就哭.屈埋屈埋唔健康, 屈到病呀.

入院家人對你不聞不問,
但你入院都唔同家人講, 其實為什麼呢?
不要介懷他們不理你, 就當他們想你有充分休息.

家裡的事, 試著放下,
有些事沒有對錯的,
各人有各人的見解

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主入院, 先生, 兒子知, 冇提及女兒是否知。如果女不知道而又入埋女沒有問候數, 對女似乎有欠公允
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

JM 妳不孤單,活出自己的人生吧!

伯爵府

山系女王 發表於 21-3-3 20:09
由認識結婚到生孩子已經37年頭,因教育政見價值觀問題,感情已是漸行漸遠,但真正令我感受至深是在醫院的9 ...
你老公都有主動打電話畀你問你喺邊, 問你喺邊間醫院,你又唔答佢, 佢可能都嬲你唔通知佢,問你又唔答佢。 你哋之間應該溝通有問題。 感覺上你都是一個比較強勢的人。當然女強人都需要有柔弱的一面 ,需要人關心 ,需要人氹。 可能你的態度太強, 對方唔知你嘅需要, 亦怕抵觸你, 所以為有乜都唔做。 不如你嘗試下放下身段, 同你老公講心底話需要佢關心,需要佢呵護 , 做返一個小女人, 畀佢知道你在乎個家亦在乎佢。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

由認識結婚到生孩子已經37年頭,因教育政見價值觀問題,感情已是漸行漸遠,但真正令我感受至深是在醫院的9 ...

如果你是獨立獨行style,我是仔女不會著意追問你行踪架。以為你去左邊度玩/做野。
其實想人關心,首先要比人知你做緊乜,有咩問題,佢地唔係你肚條虫丫嘛。亦有人真是天生遲鈍/無乜心肝的。
Ps.祝早日康復

cathngai    發表於 21-3-3 23:57
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

cathngai 發表於 21-3-3 22:01
你老公都有主動打電話畀你問你喺邊, 問你喺邊間醫院,你又唔答佢, 佢可能都嬲你唔通知佢,問你又唔答佢。 ...

Agree

珍珠宮

女人有時不要太堅強,適當時候放下你的盔甲,會容易感受到溫暖

cathngai    發表於 21-3-4 02:14

別墅

老實講,如果我既另一半去邊度都唔講聲,打去問都唔肯講自己響邊既話,我都嬲嬲地,唔理佢。

cathngai    發表於 21-3-4 07:27

男爵府

Joan_Wong 發表於 21-3-4 03:02
老實講,如果我既另一半去邊度都唔講聲,打去問都唔肯講自己響邊既話,我都嬲嬲地,唔理佢。 ...

agree

伯爵府

回覆樓主:

人哋問你喺邊你又唔答,轉頭又話人唔關心你

別墅

我都明白你的感受,在生病期間特別需要別人的關心,我自己早前都做完手術,如果你仲珍惜個家,不如你試下同屋企人講吓自己的感受,等佢哋知道。

大宅

中間你地發生左咩事?37年,真係單身好過

男爵府

我諗喺好耐好耐之前樓主你已經認定丈夫唔關心你,於是你都封閉自己,樣樣唔出聲冷處理,偏偏佢又唔主動,跟住樓主你就更加我行我素,希望有一日佢會反省自覺,久而久之就好似陌生人咁,好多男人好衰,你唔睬佢佢唔會氹返你,慢慢佢就習慣咗樂得清靜,睇樓主你對仔女都有少少係咁處理,你想人關心但又唔識表達,偏偏佢哋又唔會發掘你嘅諗法,樓主應該係性格比較悲觀,出院之後搵返自己嘅生活,唔好搞到自己好似悲劇女主角咁,試下主動睇下佢哋會唔會好啲,佢哋真係冇回應你,你就搵自己嘅活動生活,其實而家網上有好多群組約踩單車行山甚至做義工乜都好識多啲人,快樂如果要等人哋提供,多數時間都會唔開心,年紀大咗,現實啲講冇乜價值,周圍嘅人未必會好重視你,自己要重視自己,好好愛自己

大宅

其實好奇怪, 當然你都冇可能講出37年有乜出現過, 因為, 你入了醫院, 係唔只你先生冇搵過你, 連你小朋友都冇, 不是很奇怪嗎?

子爵府

回覆樓主:

單睇事件c6又唔係不聞不問 係樓主無交帶 呢d扭屎忽花只限30歲前

子爵府

首先祝妳早日康復。但是羊毛出在羊身上,你地之前的關係本身係點?老公唔關心,但個女都系一樣不聞不問。真的很匪夷所思。你們本身的家庭關係已經有問題了。

男爵府

huilai88 發表於 21-3-4 13:59
首先祝妳早日康復。但是羊毛出在羊身上,你地之前的關係本身係點?老公唔關心,但個女都系一樣不聞不問。真 ...

樓主兒子同個女兒反差都好大,會唔會家庭模式由細到大都係咁所以慣晒唔理人呢?

民房

回覆 beebee67890 的帖子

你是講中曬嘅人,多謝你後段的鼓勵

beebee67890    發表於 21-3-5 00:51

男爵府

山系女王 發表於 21-3-4 22:01
回覆 beebee67890 的帖子

你是講中曬嘅人,多謝你後段的鼓勵

你小朋友好大個?

首頁

尾頁

跳至