自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

redhot 發表於 21-3-3 21:18
本地勞工加假日我冇意見,外傭加假日我就覺得太過份,根本現行假日都已太多啦,仲加?!:an ...

無錯,工人乜都係僱主包晒,又保障唔到僱主

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pooh仔 發表於 21-3-4 14:41
公司送多你幾多日?

有啲公司跟大陸廠放, 香港寫字樓會提早返,約初七、八, 這裡都放多四日!

通常送4-5日

公爵府

leopak 發表於 21-3-3 21:36
如果本地工人睇齊,我覺得無問題,反正食住係佢哋自己僱員既事。

但如果是外傭就唔得,食、住,已經係僱主 ...

咪係囉!痴線!工人姐姐假期本身已經好多啦!

水晶宮

畀面勳章

Astra00 發表於 21-3-4 14:41
我全部紅日照比工人放,真係放不到就補錢。相差不是多,基本福利,會比佢放。
...

你是一個好僱主,比個讚你

子爵府

Astra00 發表於 21-3-4 14:39
我覺得沒所謂啦。大家都係人。最好全部打工畫一有晒17日紅日放。不分彼此。費事分化。相差極得個幾日。基 ...

同意大家都係人,不論本地/外地人都需要放假休息。我地用咩準則判斷本地人就需要放假而外傭就係太多假?一開始分勞工銀行假已經係錯。

我同意樓上有位jm建議政府可調動外傭假期,如聖誕俾佢地放兩日農曆新年放少啲。

tuenmunoasia    發表於 21-3-4 19:08

男爵府

世事無常 發表於 21-3-4 15:27
咪係囉!痴線!工人姐姐假期本身已經好多啦!

明明是紅假,但工人去放假享樂,僱主咪就係等於冇假放兼忙放平日返工囉。諷刺!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 21-3-4 15:05
通常送4-5日

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

同意,外傭唔應該跟勞工假, 中秋 清明D假好似都唔關佢地事

子爵府

20170101 發表於 21-3-4 15:53
明明是紅假,但工人去放假享樂,僱主咪就係等於冇假放兼忙放平日返工囉。諷刺!
...

引入外傭嘅被衷係要釋放婦女嘅勞動力,請咗外傭,婦女可外出工作,社會多了勞動力,GDP 可增長,放假時婦女不需外出工作,家務可自己做。這便是初衷,不要忘記初衷呀!

子爵府

將勞工假由 12 日增至 17 日,與銀行假看齊,先新增佛誕為勞工假,再新增聖誕節後第一個周日假期、復活節周一假期、耶穌受難節及耶穌受難節翌日。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2891834/%E5%8B%9E%E5%B7%A5%E5%81%87%E6%93%AC%E9%80%90%E6%AD%A5%E5%8A%A0%20%E6%94%BF%E5%BA%9C%EF%BC%9A%E9%9C%80%E5%B9%B3%E8%A1%A1%E6%95%B4%E9%AB%94%E5%88%A9%E7%9B%8A

如果改為:

將銀行假由 17 日減至 12 日,與勞工假看齊,相應將有薪年假由 7-14 日增至 12-19 日:

• 先減佛誕(有可能是星期六),有薪年假增加 1 日;

• 再減聖誕節後第一個周日假期(有可能是星期六),有薪年假再增加 1 日;

• 再減復活節周一假期(一定是星期一),有薪年假再增加 1 日;

• 再減耶穌受難節(一定是星期五),有薪年假再增加 1 日;

• 再減耶穌受難節翌日(一定是星期六),有薪年假再增加 1 日;

所減的 5 日銀行假最少有 1 日是星期六,最多有 3 日,換言之對於星期六不用上班者來說,最多可以多 3 日假期,最少亦會多 1 日假期。另一方面則最少多 2 個股票交易日,最多多 4 個股票交易日,可以有多些印花稅收入。何樂而不為呢?

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%AF%80%E6%97%A5%E8%88%87%E5%85%AC%E7%9C%BE%E5%81%87%E6%9C%9F

好多國家都無咁多紅日㗎!美國就無。

公爵府

redhot 發表於 21-3-3 21:18
本地勞工加假日我冇意見,外傭加假日我就覺得太過份,根本現行假日都已太多啦,仲加?!:an ...

非常同意!請外傭就係為咗分擔家務、照顧家人。我哋放、佢哋又放,咁做乜要請佢地?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

莫失莫忘 發表於 21-3-4 15:50
同意大家都係人,不論本地/外地人都需要放假休息。我地用咩準則判斷本地人就需要放假而外傭就係太多假?一 ...

僱主可否要求僱員在法定假日工作?
答4.
可以。如果僱主要求僱員在法定假日工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。

公爵府

莫失莫忘 發表於 21-3-4 15:50
同意大家都係人,不論本地/外地人都需要放假休息。我地用咩準則判斷本地人就需要放假而外傭就係太多假?一 ...

同意

1星期放1日再加勞工假期 好多咩??!!

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-4 18:23
非常同意!請外傭就係為咗分擔家務、照顧家人。我哋放、佢哋又放,咁做乜要請佢地?

...

即是你工作日要做,放假都要做囉!

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 21-3-4 14:33
佢地唔係請工人係請奴隸
講真比幾千蚊有個人24小時 standby係屋企比佢地點,仲要覺得已經係高薪 ...

講到權益呢樣嘢,係咪理應係雙向架呢?但而家工人就樣樣都話爭取權益,反而僱主硬食喎!就講有工主嚟到唔夠兩個月就跳工,害僱主白唔見幾萬蚊,呢啲就夠唔公平啦!

子爵府

回覆 redhot 的帖子

其實一定要同本地工人比, 最公平就係計每週工作時數, 我唔知有無僱主只要工人一日工作8小時, 我所知每日工作超過12小時好平時常, 唔通僱主要日日計OT畀工人, 包工人食宿請工人前所有僱主都一清二楚, 如果4千幾請個工人每日工作超過12小時, 不包食宿, 你估有無外傭會做呢? 睇怕交咗租每日要食西北風, 外傭只不過跟本地勞工假期, 又不是特別厚待她們, 有何問題?

珍珠宮

tuenmunoasia 發表於 21-3-4 19:24
回覆 redhot 的帖子

其實一定要同本地工人比, 最公平就係計每週工作時數, 我唔知有無僱主只要工人一日工作 ...

sorry喎,喺僱主同外傭不對等嘅僱傭關係之中,唔只係厚待咗佢地,簡直係政策傾斜晒佢地!

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-3-4 18:23

...

你唔想佢放法定假期正日, 其實可和工人商議安排佢放閒日, 但問題係無論佢放紅日或閒日你屋企都一定係無人做嘢架啦, 唔通你想請個工人一年365日年中無休? 工人假期家裡工作點安排僱主請佢之前無理由無諗過點安排掛?

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-3-3 21:33
認同啊。而家妹仔大過主人婆

係呀,做係耐D,年假多過我 重未計勞工假

首頁

尾頁

跳至