時政擂台

跳至

首頁
34567...16

尾頁

伯爵府

Png 發表於 21-3-4 02:14
相信教授退下前線
仍可以將畢生所學傳下去
例如做顧問

好多人都講佢應該退落黎比後輩上位
但佢無霸住個位wo
亦唔係留戀權位
佢只係兼職教授
連人工都係佢搵贊助出
如果港大比佢教
佢唔收錢都肯

伯爵府

sheepsheepvo 發表於 21-3-4 02:19
樓主,支持你。雖然我認為佢唔應該有政治表態,我同佢既政治立場亦唔同,但我都好欣賞同佩服佢對醫學界既 ...

終於有人可以持平咁講喇

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-3-4 01:15
香港仲有好多好叻嘅學者,例如盧煜明教授,可能佢吾太出名,但係宜家所有大肚媽媽一定係受惠者

佢利用大肚 ...

醫科大學教授有好多人, 唔係一個人教曬, 人體有咁多個器官, 唔係一個教授可以代替另一個

醫科分好多門專科, 比喻家庭醫學, d醫科生要去不同的診所(個醫生係有榮譽教授嘅職銜), 醫科生坐係附近, 睇住位醫生點問症, 學睇病徵, 點斷症, 有時醫生仲會叫醫科生問病人d問題, 從中指導, 所以即使有好多好叻嘅學者, 都唔可以互相替代

公爵府

BK Milk勳章

taiwoon 發表於 21-3-4 02:27
好多人都講佢應該退落黎比後輩上位
但佢無霸住個位wo
亦唔係留戀權位

如果佢係身體同年紀原因唔續約都唔奇,一個醫生已經7x幾歲精神體力都會差左好多。

大宅

親子王國15週年勳章

劣幣驅逐良幣

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

見過教授在瑪麗 block E 出現,見過佢捉精靈,有時帶住班人,大家都好尊敬佢。

我是患者之一

男爵府

KTKTKT5 發表於 21-3-4 02:50

醫科大學教授有好多人, 唔係一個人教曬, 人體有咁多個器官, ...

支持樓主! 教授不穫續任是香港人尤其是醫科生的重大損失

男爵府

taiwoon 發表於 21-3-3 23:33
的確大把醫生
但佢世界權威
唔好淨係話香港

100% 認同!絕對係香港同港大醫學院嘅損失。
無論你認唔認同黎教授嘅政治觀點,大家冇可能就咁否定教授去人類,醫學及港大醫學院嘅貢獻。

水晶宮

不談政治,但佢係因為政治原因不獲續約
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

畀面勳章

黎青龍自己都講左,不獲續約與年紀有關,港大慣例不會和年過70的教授續約。又話港大醫學院有意推薦他擔任「榮休教授」。
當事人解釋得咁清楚,仲要討論d咩呢?港大不應對教授有年齡限制?唔明點解當事人講得咁清楚,都仲係有人扯去講正字,如果不相信港大同當事人的說話,根本再討論都冇價值,講黎講去都係要正字。
日日是好日

男爵府

回覆樓主:

Extend左咁多年都應該退位讓賢啦,唔通要比佢做到90歲咩!如果學術界個個都係咁,後面嗰啲永遠冇得上位,咁就吸引唔到世界各地人材啦。
講真有本事嘅教授去到邊都會有人欣賞,既然你都話係港大嘅損失啦,唔洗咁婉惜喎

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 21-3-4 01:49

真係好煩, 乜嘢都分黃又南

係養和做就冇醫德?

人哋定額收費啫,瑪麗醫院一樣都有私人病房

如果因為正字影響斷症,鋼珠、催淚彈不分
都吾好講到仁心仁術、縣壺救世咁

伯爵府

唔通叫佢做到100歲咩 ??佢教咗咁耐應該都陪訓到醫生出嚟接班

男爵府

bluestar3000 發表於 21-3-4 00:37
好奇問下,以前有人提過黎教授巡房嘅時候會搽香水,咁你撞到佢有冇聞到香水呀?
...

無喎!

同一架lift 都聞唔到,但有戴口罩。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

年紀大, 始終都係要退返落黎既

男爵府

mother904 發表於 21-3-4 06:37
黎青龍自己都講左,不獲續約與年紀有關,港大慣例不會和年過70的教授續約。又話港大醫學院有意推薦他擔任「 ...

睇左5頁……係你最心水清

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢衣著都好突出!

子爵府

2024年龍年勳章

mother904 發表於 21-3-4 06:37
黎青龍自己都講左,不獲續約與年紀有關,港大慣例不會和年過70的教授續約。又話港大醫學院有意推薦他擔任「 ...

係吖,我都覺得連本人都已聲明不獲續約同政治無關,點解有人係都要主觀認為係政治原因導致?
教授學術上嘅專業同成就冇人質疑,不獲續約係遺憾,但不會聯想其它。

首頁
34567...16

尾頁

跳至