時政擂台

跳至

首頁
23456...16

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

taiwoon 發表於 21-3-4 00:32
係我講得唔清楚
佢係醫生教授
所以佢係會巡房架

是否要放棄一個咁有能力嘅人?? 我估並唔係所有醫科生都受過佢教育 , 例如中大畢業嗰啲 ,相信都唔會有好大缺失掛, 呢個 pt 係好難再討論落去, 唔係你問題, 係再講我就會變成咗講政治
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 21-3-4 00:42
是否要放棄一個咁有能力嘅人?? 我估並唔係所有醫科生都受過佢教育 , 例如中大畢業嗰啲 ,相信都唔會有 ...

我估並唔係所有醫科生都受過佢教育 , 例如中大畢業嗰啲 ,相信都唔會有好大缺失掛--> 唔會係大缺失嘅, 都做到醫生嘅

如果換個角度演譯, 你問一個係普通琴行學鋼琴而又鍾意彈琴嘅小朋友, 李雲迪唔係你鋼琴老師會唔會有大缺失, 真係有兩面睇嘅, 佢可能會答: (1)冇大缺失, 唔係李雲迪教都考左演奏級 (2)未到缺失, 但一定有損失, 我想有佢咁叻

點答法係睇個小朋友想行幾遠

伯爵府

鴨鴨比 發表於 21-3-3 23:43
我想問下有冇jm見識過黎教授巡房?

平心而論,我坐瑪麗內科咁多次,我未見過

你試下去瑪麗個pokemon搭到睇下見唔見佢

珍珠宮

香港仲有好多好叻嘅學者,例如盧煜明教授,可能佢吾太出名,但係宜家所有大肚媽媽一定係受惠者

佢利用大肚媽媽驗血抽查唐氏綜合症bb

我睇過佢嘅訪問,佢哋成個中大團隊做研究係日以繼夜,日頭工作完成瑞士團隊就接力,佢哋話根本冇時間休息

黎教授真係頂得住日以繼夜式做研究?始終人係有極限

珍珠宮

taiwoon 發表於 21-3-4 01:03

佢哋瑪麗好特別,醫生搭電梯係1/F藥房後面
反而我呢啲平民百姓、醫務助理係搭出面大電梯
醫科生就努力爬樓梯
連canteen 醫生同平民都係分開坐
所以除咗巡房、診症真係好少見到醫生
同埋佢呢啲神級吾會見我呢啲凡夫俗子
去曬私家病房

珍珠宮

taiwoon 發表於 21-3-4 01:03

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

KTKTKT5 發表於 21-3-4 01:03
我估並唔係所有醫科生都受過佢教育 , 例如中大畢業嗰啲 ,相信都唔會有好大缺失掛--> 唔會係大缺失嘅, 都 ...

我冇貶低黎醫生嘅意思, 就算 再叻嘅人都唔會 教得曬所有學生, 其他冇畀佢教過嘅學生將來一樣有人會大放異彩, 你嗰番說話 顯得太執著啦
總有離別的時候

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-3-4 01:20
醫科生就努力爬樓 ...

你見唔到佢巡房, 唔代表佢只去私家病房, 黎醫生係兼職教授, 唔係一個星期有五日睇症嘅醫生, 而且都有時間係課室/ hall講理論

伯爵府

Chowying 發表於 21-3-4 01:25
我冇貶低黎醫生嘅意思, 就算 再叻嘅人都唔會 教得曬所有學生, 其他冇畀佢教過嘅學生將來一樣有人會大放 ...

你講得岩的確唔會教得晒
佢教左咁多年都係教左9千多個學生
不過係佢仲有能力亦有志去教
可以教多幾d點都唔係壞事

珍珠宮

講咩醫德,支持黑護罷工唔見得幾有醫德wor

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-3-4 01:15
香港仲有好多好叻嘅學者,例如盧煜明教授,可能佢吾太出名,但係宜家所有大肚媽媽一定係受惠者

佢利用大肚 ...

邊個話佢仲日以繼夜咁研究? 佢花好多時間捉pokemon㗎

伯爵府

鴨鴨比 發表於 21-3-4 01:20
醫科生就努力爬樓 ...

黎醫生最令我尊敬嘅地方
係佢係咁神級嘅醫生
佢都唔係為權為搵錢
佢一心只係想教書
亦有好深嘅情意結係港大
所以佢唔會淨係係私家病房睇症
佢自己有講過佢為搵錢
出去做星球人完全無難度

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 21-3-4 01:30
你見唔到佢巡房, 唔代表佢只去私家病房, 黎醫生係兼職教授, 唔係一個星期有五日睇症嘅醫生, 而且都有時間 ...

仲有玩Pokemon

伯爵府

mcs74 發表於 21-3-4 01:33

都預左呢個po難免一定會提起政治
但我只可以講
佢表態係求封關
大家只係理念唔同
唔可以因為理念唔同
就抹煞佢所做嘅一切
就算理念唔一樣
佢一樣係一個好有醫德
好有心作育英才嘅人

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 21-3-4 01:37
邊個話佢仲日以繼夜咁研究? 佢花好多時間捉pokemon㗎

咁咪好囉!搵到佢志向做小精靈訓練員
唔好搞咁多正字
上次見佢遮曬眼咁,專業醫生應該睇得出鋼珠定催淚彈

高永文醫生就斷症快,一下睇得出

珍珠宮

mcs74 發表於 21-3-4 01:33

如果只有一件事係唔乎合標準就抹走所有貢獻? 你知唔知發明治乙型肝炎嘅藥係幫到全世界幾多人?

百彈齋主得把囗! 一學就識, 一做就廢.如果全世界最頂尖三人之一嘅肝臟權威係你眼内不屑一看嘅廢物! 咁請問你有乜嘢做到貢獻全世界兼改變未來?

坐係冷氣房嘅鍵盤戰士最正義! 最有品德! 對世界最有貢獻!

珍珠宮

taiwoon 發表於 21-3-4 01:42
都預左呢個po難免一定會提起政治
但我只可以講
佢表態係求封關

係, 佢只係要求封關
佢嘅方式係唔啱
但係封關都係為左香港嘅染疫人數可以受控

子爵府

2024年龍年勳章

taiwoon 發表於 21-3-3 22:51
佢而家只係兼職教授
大把學府會搵佢呢d
世界權威教授做榮譽教授

相信教授退下前線
仍可以將畢生所學傳下去
例如做顧問
著書立說等
始終要比機會後輩上位

男爵府

KTKTKT5 發表於 21-3-3 22:03
雖然過左退休年齡, 已經四度續約. 但以黎教授肝科世界級權威, 不獲續約唔單只係港大嘅損失, 港大醫科生嘅損 ...

支持

大宅

KTKTKT5 發表於 21-3-4 01:49

真係好煩, 乜嘢都分黃又南

樓主,支持你。雖然我認為佢唔應該有政治表態,我同佢既政治立場亦唔同,但我都好欣賞同佩服佢對醫學界既貢獻,唔係好多醫生會好似佢咁無私唔向錢看。但無奈而家香港政治問題雙方對立得好嚴重,感覺香港愈黎愈流失人才,真係好可惜。

首頁
23456...16

尾頁

跳至