論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

今日發現阿女的英文工課的字體很整齊,跟著叫阿女寫一篇英文給我看X,發現原來工課都不是阿女做,是姐姐幫佢做,後來再看現在二年級至一年級的英文工課,大部份都是姐姐寫,我和老婆都要返工,放工回家便教阿女其他工課,英文工課便交給姐姐教,我覺得姐姐是想快些幫阿女寫完工課,去玩手機。
我一家人都對佢好好,點解要講大話,她使我太失望,我應該怎樣做?

大宅

HarryChow008008 發表於 21-3-3 23:19
今日發現阿女的英文工課的字體很整齊,跟著叫阿女寫一篇英文給我看X,發現原來工課都不是阿女做,是姐姐幫 ...

恕我直言,教學的事絕不能寄望工人幫手,她們的英文水準真的好水平,自己跟返英文吧!

民房

five555 發表於 21-3-4 02:14
恕我直言,教學的事絕不能寄望工人幫手,她們的英文水準真的好水平,自己跟返英文吧!
...

之前問過姐姐,佢話可以教到阿女英文,我同姐姐講如果到你教不到的時候,你可以同我講,我會請補習老師。

子爵府

姐姐個工作範圍根本就唔應該包括教書

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

民房

bivian_bivian 發表於 21-3-4 20:50
樓主。。。你個女學業應該你自己跟返會好啲!姐姐只係幫手做下清潔之類,我屋企人請左姐姐十幾年,無要求要 ...

佢如果有同我講教不到阿女功課,我便請補習老師教,但佢幫阿女做功課,我覺得佢希偏我們,亦都會害了阿女(emoji)

大宅

你自己小朋友只有你會緊張,誰會幫你緊張?快d揾番個補習老師睇番功課啦,如果工人可以代替,邊個會請補習老師?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢仲同你講, 佢以前僱主比佢出去訓, 出7千人工。

功課父母唔得閒, 就揾補習。 工人同你女做, 一定穿煲, 因佢地D所謂英文? 仲教錯晒D發音。又教壞你女, 知可以請槍。

仲有理工人係女人嘅事。 做乜你老婆唔理?

首頁

尾頁

跳至