少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

呀仔而家中五, 啲數學不嬲都唔係咁好, 試過比錢佢去補習社,呀仔話同學校老師都差唔多.... 之前有請過個姐姐幫佢補,呀仔覺得好少少,但又真係貴過補習社好多..... 唉, 究竟仲有咩辦法,我自己又唔識教 聽公司D同事講,話而家有D網上補習平台都OK,我都唔知試唔試好,等陣又係掉錢落海,唉,真係好灰心!!

男爵府

bobo1980 發表於 21-3-3 23:41
呀仔而家中五, 啲數學不嬲都唔係咁好, 試過比錢佢去補習社,呀仔話同學校老師都差唔多.... 之前有請過個姐 ...
我未去過補習社唔知係點, 但補習社應該唔係一對一 。私補一定會好好多, 因為可以針對唔明白嘅逐步教。 同埋選擇私補老師都好緊要。 學歷高唔一定教得好。 你講嘅補習平台係咪一對一?如果唔係其實都唔係好有用。

洋房

ckmammy 發表於 21-3-4 11:28
我未去過補習社唔知係點, 但補習社應該唔係一對一 。私補一定會好好多, 因為可以針對唔明白嘅逐步教。 同 ...

之前搵過個姐姐幫呀仔私補,效果好過補習社, 但係都真係唔平,同埋之後個姐姐都越嚟越忙唔係咁得閒補,再換過個老師又唔一定教得好, 呀仔又要再重新適應

補習平台應該都唔係一對一,同埋有D係就咁自己睇片學,我估呀仔都冇咁易吸收到

你小朋友係咪淨係補私補? 補幾多科? 貴唔貴?

男爵府

bobo1980 發表於 21-3-4 13:26
之前搵過個姐姐幫呀仔私補,效果好過補習社, 但係都真係唔平,同埋之後個姐姐都越嚟越忙唔係咁得閒補,再 ...

我仔都係一直私補數學,但唔係補學校既數, 學校數佢自己應付到,主要係學奧數。 前前後後都試過幾個導師, 你都要搵幾個導師試一堂再問阿仔覺得佢教成點。 但你個仔而家中五,我唔建議揾讀緊大學嘅姐姐教 。搵啲大學畢咗業幾年或年紀再大d 既呀sir 經驗會好啲。我仔而家中一,150蚊一個鐘。

洋房

ckmammy 發表於 21-3-4 14:10
我仔都係一直私補數學,但唔係補學校既數, 學校數佢自己應付到,主要係學奧數。 前前後後都試過幾個導師 ...

你就好啦仔仔咁叻,我個仔如果搞掂學校教個D都好好喇。

讀緊大學嘅姐姐都唔平,仲要搵畢咗業嘅實好貴, 都唔知要洗幾多錢先供到佢入大學

男爵府

bobo1980 發表於 21-3-4 20:54
你就好啦仔仔咁叻,我個仔如果搞掂學校教個D都好好喇。

讀緊大學嘅姐姐都唔平,仲要搵畢咗業嘅實好貴, 都 ...
其實讀緊大學嘅姐姐同畢咗業幾年嗰啲價錢相差唔多。補中五預 $180/hr 都揾到個畢咗業幾年嗰啲。 而家幫我個仔補緊嘅五十幾歲阿sir,佢自己數學好叻攞好多獎,都係收百五蚊一個鐘。 你個仔嚟緊都升中六,一年時間仲有得追。

我細個中小學成績都好麻麻, 個個都睇死我入唔到大學, 比阿媽日鹅夜鹅。我真係臨到考大學嗰年先勤力追, 最後考入加拿大最 top 嗰幾間大學。數學老師好緊要,搵一個識教就掂曬。

洋房

ckmammy 發表於 21-3-4 21:29
其實讀緊大學嘅姐姐同畢咗業幾年嗰啲價錢相差唔多。補中五預 $180/hr 都揾到個畢咗業幾年嗰啲。 而家幫我個 ...

好啦,唯有再試下搵過個老師教下呀仔,好似都係私補效果好D。唉,肉痛都要畀啦
多謝你呀,希望呀仔都會好似你當年咁生性啦

禁止訪問

洋房

mandywongmandy 發表於 21-3-5 16:49
你之前去邊類型嘅數學補習社?我兩個仔補嗰間係小班上,每次上堂要做一份卷,數學要好真係要做,去補習社 ...

都係一般中小型補習社啦,一班十幾人左右。你仔仔上小班一班大約幾多人?幾錢一個月?我估可能呀仔之前上嗰度十幾人太多,missy分身唔嚟

網上平台我見有D係zoom,有D睇預錄教材。zoom嗰D我諗都唔掂㗎喇,呀仔都係咁講,話用zoom完全跟唔到missy講乜 預錄嗰啲就冇試過,唔知好唔好

禁止訪問

洋房

mandywongmandy 發表於 21-3-6 02:05
一班8個人,一個sir一個miss,1000左右一個月,仔好鐘意呀sir ,話sir好勁,學校老師好廢有時我見 ...

補習社嚟講1000一個月都唔平喎
唉,係囉,呀仔都係咁講,話學校老師教得唔好,轉咗zoom之後就更加學唔到嘢
咁你仔仔嗰度聽落都唔錯,但係唔睇成績嘅話點知道補得好唔好?

男爵府

mandywongmandy 發表於 21-3-6 02:05
一班8個人,一個sir一個miss,1000左右一個月,仔好鐘意呀sir ,話sir好勁,學校老師好廢有時我見 ...
$1000 一個月有幾多堂? 每堂幾多個鐘?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

mandywongmandy 發表於 21-3-6 21:02
每星期一堂,每個月4堂
話就話一個鐘頭15分鐘
但係要做完先走得
咁都唔平喎, 如果一班八個人,私補可能仲抵d 喎

洋房

mandywongmandy 發表於 21-3-6 21:02
每星期一堂,每個月4堂
話就話一個鐘頭15分鐘
但係要做完先走得

係囉,呢個價錢應該已經請到個私補老師? 點解唔考慮私補嘅?我覺得補習社小班應該都唔夠私補好?

禁止訪問

禁止訪問

洋房

mandywongmandy 發表於 21-3-7 16:39
私補如果老師學歷高啲應該會好貴?
如果大學生就不了
可能我地唔好彩之前試過質素都唔係好好

攞bonus question 啫係點?啫係做第一可以有多D題目做?又會咁都好爭嘅

咁阿sir出D題目同學校嗰D或者書局買嗰D練習又有咩分別?我都想呀仔做多D練習,但買練習畀佢佢又成日懶懶閒唔想做 唔知係咪要有人篤住先肯做

男爵府

mandywongmandy 發表於 21-3-7 16:39
私補如果老師學歷高啲應該會好貴?
如果大學生就不了
可能我地唔好彩之前試過質素都唔係好好
我係自己買練習或者上網搵題目比私補呀sir 教。呀sir 唔會咁得閒自己出题目㗎。中一$150/hr 一對一算ok 啦。

首頁

尾頁

跳至