自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一個經歷我都聽過過百次 , 我兄弟姐妹返黎食飯 , 佢又會講 , 講到大家都叫佢唔好再講 , 但下次又講 , 佢腦子應該充滿住呢 d 記億

我地同佢講 , 過左去就算 , 但佢都係咁 , 我都明有 d 經歷係好難忘記 , 但咁樣你自己會開心嗎 , 你講出黎 , 你舒服左 , 聽既人會舒服嗎 ... 咁樣係咪自私 ?

佢係一個非常努力刻板生活既人 , 值得專敬 , 但我地一聽到呢 d 經歷就覺得好煩 , 點解要俾唔開心既過去困住自己

佢好介意有 d 事佢過去做得唔好

我可以點做

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咪哦哦哦囉
我爸都係不停重複講佢行船d嘢,講到我老公都識背,我哋咪繼續哦哦哦咁囉
無需要俾佢影響情緒

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

無得點做,佢講你咪聽囉
我媽都講左幾十年,我心情好時咪認真聽佢講、陪佢講。
心情唔好時咪係咁意應佢囉。

我都成日話聽左幾十年,倒返轉都識背,佢係睇唔開咪由佢呻到夠。

男爵府

我奶奶又係咁架
成日話當年

男爵府

回覆樓主:

唯有訓練自己左耳入右耳出,唔好影響自己,我知好難

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

其實你出嘅 po,來來去去都差唔多,差不多識背(當然我自己都會"沉" 氣)

但我哋都有繼續睇&繼續留言支持你喎!

小詠    發表於 21-3-4 11:02
海之風    發表於 21-3-4 08:24

男爵府

左耳入 右耳出

侯爵府

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

有抑鬱

男爵府

幾多歲?
我99最後幾年(8x)都係甘,長期病患食得藥多思路不清 + 行動不便凈返把口,新野吾記得,每日回帶舊嘢。
我哋總動員輪流做聽眾,兩個工人受得最多,之後係同住家人,因為我老公一人負責曬99開支,佢弟妹只係出力,都吾敢吾聽99電話,我99有本電話簿,佢每日都會叫工人or我女幫佢打電話俾仔女、親友、舊街坊,但係佢又吾係好聽得到,好彩屋企有細路(我女),佢哋會一齊睇電視(講下劇情),聽下麻麻講古仔(細路吾覺煩)。

子爵府

回覆樓主:

我奶奶都係咁 但佢又會話樓下老婆婆成日同佢講以前唔開心d野 好搞鬼

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

老人家係咁!我老豆同99都好鍾意想當年,講到我都識背,咪照聽,聽完就算!

男爵府

capricornbb 發表於 21-3-4 00:26
其實你出嘅 po,來來去去都差唔多,差不多識背(當然我自己都會"沉" 氣)

可能有其母,必有其女

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我亞媽都係咁, 講左幾十年.
到我依家開始發覺我都會講比我個仔聽, 我個仔未來幾年十有排聽
你老左都會係咁架, 年紀大就會想當年架啦, 將就下啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

聽完就算

伯爵府

回覆樓主:

大部分老人家都係咁,不停想當年,
佢地嘅歷史,我都聽到識背咁滯
無他嘅,往事總是回味,無論喜與悲.

男爵府

回覆樓主:

我都覺得似有抑鬱,如果唔係就係想你地對佢好d所以講到自己幾咁慘,想你地關心佢

男爵府

我姨媽都係咁,成日攞番以前d野黎講,又話自己點幫屋企又冇人幫番佢咁。事實佢係大女早出身有份幫手養家,但後來佢要錢買屋,其實我媽同阿姨都有幫佢。但係佢只會記住佢以前點為屋企付出,覺得個個欠左佢。開開心心視象拜年又攞出黎講,鬧人,攪問人人都怕左佢

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有邊個老人家唔係成日想當年,我99夠日日以前佢d野,差唔多佢出生到而家我仔都識講哂出黎。

首頁
12345...9

尾頁

跳至