自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

回覆 shirley784 的帖子

由得佢講, 佢講完就舒服D, 捱左咁多年, 養大仔女, 既然佢放唔低, 冇咩可以改變, 做仔女既俾D耐性聽佢呻, 係孝順既一種, 用忍耐作為對佢既愛。

伯爵府

其實人老左,很多都這樣,經常回憶過去,樓主可能都會這樣,咁樓主想家人怎樣對你?你就怎樣對她吧

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

我有時當故事聽, 聽完就話算啦....

其實你當佢懷緬過去咪得LAW.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

禁止訪問

大宅

牛年勳章

其實都只可以繼續聽,有D嘢係過去咗但佢個心同唔開心都一樣改變唔到。
如果真係太頂唔順,可以轉移視線,問下佢最近開心嘅嘢, 同佢plan D開心嘅活動。

象牙宮

回覆樓主:

無得點,一係叫佢收聲 我有時對住個仔都會提返起我爸爸,即佢阿公再世時既事

男爵府

老人家改唔到,如果佢無情緒問題就由得佢講。不斷回應:係係係、哦哦哦、原來係咁。同埋佢都想係認同佢,你又可以回應下:以前真係好辛苦喎。

男爵府

其實好多人年紀大就係咁, 我以前同我婆住, 佢都日日講佢啲仔女咁耐唔黎睇佢, 又由佢細個時幾慘走難開始講到家下... 日日如是... 咪由佢講, 唔係可以點? 間中應下佢哦咁囉... 係煩, 都無法, 可能自己老左都會咁呢?...
佢地有啲無乜細藝又唔太多朋友, 覺得悶, 想搵人聽下佢地講下野啫... 樓主放鬆心情包容下啦... 咁始終自己屋企人, 有時站佢地角度睇下都會理解佢地的... 得閒同朋友傾下計減下壓啦! 加油!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

曾經我都好煩厭我媽日日講以前點慘,但依家我再無可能聽到佢把聲,珍惜眼前人吧!

珍珠宮

好多長輩都好鐘意講上當年,點捱。我都一樣聽咗過千次。佢講完佢又舒服,我通常都係咁易應一下就做自己野。其實已經無乜為意佢地講野。

水晶宮

回覆樓主:

其實我都成日同囡講我嘅經歷,但我會講,捱過了,而家過得好好,所以我會好好珍惜!

大宅

Amy7802 發表於 21-3-4 10:27
年輕人講未來,老年人講回憶。

X2

男爵府

可能伯母感受唔到你哋比愛佢,如果佢有足夠叉電,未必會咁!

珍珠宮

回覆樓主:

.

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

佢心結自己唔解,你幫唔到架,咪扮聽囉。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

虎到金來勳章

Fion710 發表於 21-3-4 07:40
好似我老媽子,次次都講男家人阿嫲姑媽對佢唔好蝦佢,講完又講有幾千次了,但只會同我呻從不同仔講,負能 ...

我媽都係,所有呻野都淨係同我講,唔會同仔講,我同你反應一樣。我媽係日日都要做悲劇女主角

男爵府

年紀大就開始回憶以前啲野,我媽都係咁,日日都重複,唉...唯有「um...哦...um」囉,叫佢唔好講佢唔開心架

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

人老咗,就係咁。你將來老咗,都會係咁。你媽媽經歷既苦多於樂,自然吐苦水較多。你可以多講啲你細個時同父母一起經歷嘅開心事,等佢唔好淨係諗唔開心嘅事。

珍珠宮

薯圈 發表於 21-3-6 08:13
其實有無jm 們已經係老人家,但知道自己無長氣呢?係咪真係人老就一定長氣? 我成日提住自己切莫依依哦哦, ...

我婆,我嫲,我爺一啲都唔長氣,我媽3X歲已經超級長氣。

公爵府

好多老人家都係咁。我呀媽都係咁,陳年往事重覆 N 次。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁
45678...9

尾頁

跳至