自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我奶奶在生時都係咁,有時講2,3個鐘,就算我同細路溫緊書佢都打電話來係咁講,不過,我又覺得無乜點,可能我同佢平時傾得來,覺得佢好悶先係咁講以前,咁佢講我就聽....

琥珀宮

capricornbb 發表於 21-3-4 00:26
其實你出嘅 po,來來去去都差唔多,差不多識背(當然我自己都會"沉" 氣)

大宅

回覆樓主:

咁似我62 前幾年佢講都會哦哦哦應下佢, 近年佢講大家都照食飯傾計無人啋佢。安慰開解都試過講足十幾年, 已經比唔到其他反應。

男爵府

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

我媽都係,性格悲觀,記憂不記喜。但我同佢一起長大的呀姨容易相處好多,因她性格開朗,記喜不記憂,同我呀媽相反。

水晶宮

lastpass 發表於 21-3-7 01:37
我媽都係,性格悲觀,記憂不記喜。但我同佢一起長大的呀姨容易相處好多,因她性格開朗,記喜不記憂,同我 ...

樂觀性格始終係受歡迎啲嘅,人生在世都係求開心啫

公爵府

capricornbb 發表於 21-3-4 00:26
其實你出嘅 po,來來去去都差唔多,差不多識背(當然我自己都會"沉" 氣)

X 2

珍珠宮

阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

同佢睇下心理醫生

公爵府

腦退化

公爵府

我老豆都係,佢份人超負面,講嘅永遠係以前唔開心野,例如一提起某個親戚,一定講佢青年喪夫中年喪子,從來唔講開心野 (例如我地帶佢地去歐美旅行嘅事)

伯爵府

bobo88hk 發表於 21-3-4 00:47
我奶奶都係咁 但佢又會話樓下老婆婆成日同佢講以前唔開心d野 好搞鬼
...

Same to my 99. 佢成日話其他做人99 既唔化,成日怨, 但佢自己咪一樣,成日怨其他人,好似全世界都係衰人欠咗佢同佢老公仔女咁。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我自己都成日對仔女講自己未結婚和生仔前嘅激心、激氣野,尤其係佢地激嬲我嗰陣時。所以佢哋識趣嘅,就最好唔好成日激嬲我

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Moti 發表於 21-3-4 08:00
你奶奶有咩唔開心,你比佢更唔開心更誇張,佢鬧邊個,你更激動咁鬧,你愈激動,佢下次可能提都唔敢再提。
...

試過,果位係長輩唔係自己父母,佢鬧新抱,我話咁又係差啲,點知對方立刻返轉豬肚,鬧返我話佢點點點差都比你好

心諗,原來佢鬧得,我同意佢講的都唔得,重話點差都比我好,xyz,咁你以後比新抱蝦唔好搵我呻,把幾火

珍珠宮

greenpea 發表於 21-3-7 19:07
試過,果位係長輩唔係自己父母,佢鬧新抱,我話咁又係差啲,點知對方立刻返轉豬肚,鬧返我話佢點點點差都 ...

呢啲口是心非嘅人講自己家事,仲要你係外人,真係唔好搭咀。我識有個女人又係咁,不斷搵人呻佢老公,呻咗幾年,佢好友就話:「你離婚嘅,幫你擺幾圍慶祝,祝你之後再搵個好男人。」之後佢就同呢個好友人前friend,背後勁憎呢個好友,勁講佢壞話。而佢好友係唔知嘅。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

標準答案:唉,你真係慘 係囉 係呀 係咩
太慘啦 好辛苦喎 好彩你肯挨咋 你真係唔話得
總之講到佢好偉大咁就得啦
好多呢啲人係想搵人傾訴下搵認同感喇
咁大年紀好難改
呢啲性格都好難放低啲唔開心嘅事
自己阿媽自己贊下
一邊答下一邊碌下BK
下次你哋試吓

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

哈!同我奶奶一樣 不段重覆 講廿年前 既事

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

PingWu_FB 發表於 21-3-7 19:24
標準答案:唉,你真係慘 係囉 係呀 係咩
太慘啦 好辛苦喎 好彩你肯挨咋 你真係唔話得
總之講到佢好偉大咁 ...

唔答佢 等佢自己講會好啲,你一回應 佢仲有排講

大宅

回覆樓主:

Del

子爵府

回覆樓主:

只有聽

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實佢係經常無重複又重複佢地以往的經歷,我哋唯有聽完又聽當佢哋無講過

男爵府

長輩個個都會同人分享自己的經歷,係正常㗎,因為確實係佢地嘅記憶

首頁

尾頁

跳至