自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

capricornbb 發表於 21-3-4 00:26
其實你出嘅 po,來來去去都差唔多,差不多識背(當然我自己都會"沉" 氣)

伯爵府

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

其實當耳邊風即可,我婆婆自我懂事那刻已重覆講她的經歷幾十年,既然尊重佢就由佢講,講下講下就是她的一生了!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

我99都係咁,成日話邊個邊個對佢唔好,佢仲嬲緊佢99同佢自己呀爸大佬佢哋bye bye左廿幾三十年,到依家仲嬲?佢咁負面情緒都冇辦法,我老公心情好咪哦哦哦囉!心情唔好佢就爆佢佢即刻唔再講

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Moti 發表於 21-3-4 08:00
你奶奶有咩唔開心,你比佢更唔開心更誇張,佢鬧邊個,你更激動咁鬧,你愈激動,佢下次可能提都唔敢再提。
...

唔會! 你傻喇! 佢會覺得自己嬲得啱, 於是更加感懷身世

放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 21-3-4 08:14
唔會! 你傻喇! 佢會覺得自己嬲得啱, 於是更加感懷身世
...

你未夠激動。我就係試過激動到不得了,幾乎爆血管咁滯,之後當時人冇再呻過任何一樣嘢。我一激動佢就驚。

公爵府

阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

個個老野都係咁㗎啦 聽完咪算
佢地邊有咁多新話題喎 身活圈細嘛

象牙宮

老人家多數都係咁第日你都可能係咁

琥珀宮

佢又無要求你地補償佢,點解連呻下都唔可以。
老人家講出嚟覺得舒服d,咁叫自私?講野都無自由?!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

gilgilgilgil 發表於 21-3-4 07:54
哦哦哦吾夠架!要講出佢嘅感受

同意,佢重覆講,大機會係覺得你地唔明白佢想法,感受。所謂唔明講到明。

有時聽後捉緊某些情境,試下簡單回應,例如佢講:後生時朝早做好家務趕返工,放工又即趕回來煮飯揍仔,可回應
你嗰段時間日做夜做真係好辛苦
你又要返工,又要揍細佬,顧住頭家真唔容易

有人明白,條氣順d, 負能力慢慢釋放,情況希望好轉

公爵府

牛年勳章

認同佢感激佢,今日的我們,全赖有妳,媽,我們一定會孝順妳,知道妳當年和爸爸,為左我們這個家........, 你們的付出,我們係感受到的,好好享福,妳以後會幸福的,吾冼再早起,受氣,焦慮錢,擔心仔女,害怕下雨了,妳做多d 開心的嘢,想吃什麼就吃什麼

大宅

961123 發表於 21-3-4 08:22
老人家多數都係咁第日你都可能係咁

無錯我大仔最直接說:媽子你將來老咗重難頂過婆婆重衰過佢,吹賬無言以對人老咗就係咁!

水晶宮

capricornbb 發表於 21-3-4 00:26
其實你出嘅 po,來來去去都差唔多,差不多識背(當然我自己都會"沉" 氣)

咁咪同佢亞媽差唔多

珍珠宮

回覆樓主:

同老人家計較,小唔小氣啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有得聽佢地呻,有得聽佢地講以前,有得聽佢地流利咁講野,某程度上其實係一種幸福。

若有愛,若還愛,就會明。當失去左,可能會後悔點解當日唔由得佢講,點解當日唔聽多啲呢!不斷重複講以往,其實真係好小事黎。

珍惜眼前人呀!
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

StellaIp0706 發表於 21-3-4 08:33
無錯我大仔最直接說:媽子你將來老咗重難頂過婆婆重衰過佢,吹賬無言以對人老咗就係咁!
...

其實唔奇㗎,不論男女性格都會變,到你亞仔老咗可能一樣咁長氣

公爵府

回覆樓主:

只係呻下咪聽,可能咁樣係佢唯一抒發出來的方法,而仔女都唔洗太上心,輕輕回應明白,知道果D算

大宅

20162016 發表於 21-3-4 08:40
其實唔奇㗎,不論男女性格都會變,到你亞仔老咗可能一樣咁長氣

無錯根本就是一代一代咁巡迴旋轉?所以做人要睇通睇透睇化,婆婆剛剛2月17号走了!無啦以後想聽都冇啦?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實好多老人家係咁... 等佢地講下LOR

侯爵府

肥嘟媽 發表於 21-3-4 08:31
同意,佢重覆講,大機會係覺得你地唔明白佢想法,感受。所謂唔明講到明。

有時聽後捉緊某些情境,試下簡 ...

你演繹得好好。
希望多啲人學識有同理心,現今社會太幸福,太少人有喇

大宅

回覆樓主:

唔比反應,當透明直至佢放完負為止。

首頁
12345...9

尾頁

跳至