自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

my005 發表於 21-3-4 08:40
有得聽佢地呻,有得聽佢地講以前,有得聽佢地流利咁講野,某程度上其實係一種幸福。

若有愛,若還愛,就會 ...

我以前後生時成日聽老竇講二戰時期,佢點辛苦;當時真係冇心機聽,而家想聽都冇得聽喇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,不斷重複以往,可能係老人家腦既退變黎。

佢地可能自己唔係想重複講,有時係唔記得自己講過,或者係個腦諗到咩就直接講咩啫。

請記住,自己都會有老既一日,自己都可能有咁既變化。你今日點對阿媽,他日後人點對你。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆樓主:

由佢講,我以前亞嫲都係咁,但我d 父母姑姑叔叔伯伯,冇理佢,繼續自己吹水,正宗你有你講,佢有佢傾。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

對住個不停放負嘅人係好難頂,佢哋嘅負能量好似無窮無盡咁既,放幾十年都放唔完

伯爵府

如果唔係日日聽到佢講就忍下啦,老人家成日講以前,可能平時悶冇人同佢傾計,講出來都係一種發洩,佢自己舒服D或者同佢傾第二個話題分散下

男爵府

回覆樓主:

佢要宣洩嘅途徑,而你聽就算啦

大宅

回覆樓主:

有一些輔導技巧可以幫助伯母跳出過去的陰影,將當日的不快,轉為正向的回憶。

公爵府

唔好理佢,我選擇性失聰,
唔俾佢講又唔得,因為呢啲通常係抑鬱或情緒病。

男爵府

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

其實我爸都係咁,講黎講去都係幾十年前嘅事。咁佢講,我就聽,佢都係想要個聆聽者。係有啲煩的但我都會照聽,有時除左聽會問下佢問題咁囉,怕只係聽佢會無癮。

侯爵府

年紀大左,無新野發生,自然會講下以前,我開心同唔開心的舊事都會提下,我女都唔鐘意聽,當我知道就忍口無講,放係個心,但唔係好事,真係會屈住,你地做仔女可以同佢傾多的而家呢個世界發生緊的事,老人家主要係想搵人傾下計,唔好覺得煩,一陣佢走左你地想聽都無得聽。

子爵府

有個精神科醫生教
你已講咗好多次。我已經知道。唔需要重覆再講
跟著同佢講吓其他話題

男爵府

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

其實年紀大咗 佢未必記得自己講過 反而你可以諗下啲問題 如做小販時見過咩奇怪客呀 考考佢 等佢能不時用下腦

男爵府

我奶奶又係咁。不過我姑仔帶佢返教會,等佢有些寄托。不過有時骨子裏嘅怨念,好難搞。

水晶宮

回覆樓主:

我1星期聽4次1年聽192次,聽聽吓就慣架la, 你而家仲覺得煩的感覺因為你仲未慣,聽多d就冇問題

yeung_ma    發表於 21-3-6 10:40
RAA    發表於 21-3-4 10:28

翡翠宮

回覆樓主:

我老公阿嫲都係咁
我只可以哦哦…哦

子爵府

由佢law,仲可以點

侯爵府

牛年勳章

年輕人講未來,老年人講回憶。

男爵府

回覆樓主:

公爵府

my005 發表於 21-3-4 08:53
仲有,不斷重複以往,可能係老人家腦既退變黎。

佢地可能自己唔係想重複講,有時係唔記得自己講過,或者係 ...

有D人鐘意沉醉在自己好可憐的世界,要做到全世界最慘,好似她的經歷係唯佢獨有咁

你肯聽佢就講多D,佢不停講對佢自己都係折磨

(利申:我有時都係咁,唯有叫自己唔好)

公爵府

回覆樓主:

我會聽,聽完安慰下佢幾句,如果講完佢個心會舒服D,我會由佢講

首頁
23456...9

尾頁

跳至