自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

文迪羊 發表於 21-3-4 09:14
年紀大左,無新野發生,自然會講下以前,我開心同唔開心的舊事都會提下,我女都唔鐘意聽,當我知道就忍口無 ...

係,屈住起心無人傾訴仲難受,而且會有受冷落/不被關心既感覺,可能令原本已經唔開心既情緒再加添多D

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lingw. 發表於 21-3-4 10:32
有D人鐘意沉醉在自己好可憐的世界,要做到全世界最慘,好似她的經歷係唯佢獨有咁

你肯聽佢就講多D,佢 ...

如果佢媽真係咁,作為子女,係唔係要正視,要揾方法令佢放下同釋懷呢?

而唔係嫌棄佢、埋怨佢嘛。對嘛?

而你,若自知問題,我相信你都想有人可以令你釋懷架嘛,對嗎?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

聚一齊時佢一開始回憶你地咪講下將來, 減少佢重複的篇幅
多D講D新嘢佢聽, 可能阿媽圈子太細個腦只得自己的回憶
年紀大都可以去多D社區中心上堂識朋友, 佢有新生活就會講少D以前

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

人老咗就只會記得"舊事", "新事"反而唔記得, 你問佢昨天早餐食過乜, 佢可能都要諗一陣.

只會記得以前唔開心的事, 即係有怨氣, 好心刻, 無辦法, 唯有佢一講, 你哋就講笫二樣野搽開個話題.

P.S. 我奶奶 & 我亞娘都係, 好仲意講當年.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呻下就聽下咁囉

珍珠宮

繼續聆聽
老人家可能開始有腦退化,根本唔知道自己講過
我99成日都重複那幾個故事,每次我都當新故仔聽、問佢問題,留意下佢腦退化嘅情況,下次複診可以報告俾醫生知

公爵府

2024年龍年勳章

你只需要做好一個聆聽者嘅角色,左耳入右耳出就搞掂曬

公爵府

2024年龍年勳章

我阿媽仲慘,成日諗番打日本仔啲恐怖野

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

公爵府

2024年龍年勳章

小傑媽媽 發表於 21-3-4 11:21
咁呢段經歷又真係一世都抹唔甩
至麻煩係影響埋佢睡眠,周不時成晚坐喺廳度

琥珀宮

shirley784 發表於 21-3-4 00:06
阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...

當佢唱歌

已刪除用户

子爵府

虎到金來勳章

阿媽一心情唔好 , 就會講番佢以前唔開心既經歷 , 例如細個時好窮要去做小販 , 工作/生活既唔開心事 , 每一 ...
绝对明白,我呀媽以前都系咁,走咗 lu

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

同我阿娘一摸一樣,佢一講就轉話題,總之唔搭爹或者即刻做其他野,等佢無對象講或者比佢知道我地唔鐘意聽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我99都係咁,我仔都識背!依家腦退化,唔記得今日見過咩人,但一講舊屎就滔滔不絕,聽佢講得咁順,唔講唔知佢有病!

公爵府

2024年龍年勳章

小傑媽媽 發表於 21-3-4 11:27
試下坐低同佢傾下,咁對佢身體有不良影响,同佢講叫佢去瞓覺先,抖足精神你再聽佢慢慢講,老人家就好似细 ...
我都想同佢傾多啲偈,不過佢得番半成聽力,差不多完全溝通唔到。連寫字俾佢都睇唔到

已刪除用户

侯爵府

Yee_ng 發表於 21-3-4 02:30
我都覺得似有抑鬱,如果唔係就係想你地對佢好d所以講到自己幾咁慘,想你地關心佢
...

我都想信係有抑鬱, 好似我奶奶咁, 每次開飯又話無胃口, 唔想食, 又話自己病; 真係聽到想嘔

男爵府

我媽媽以前都系甘,e+佢走左,我後悔冇多d陪她一起哦哦哦

首頁
34567...9

尾頁

跳至