時政擂台

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 21-3-4 09:25
講真,以中國嘅國力,中國入口嘅嘢,真係冇辦法自己出產咩?台灣另有學者都話,點解中國要用高價入口台灣鳯 ...

澳洲唔會入啦,澳洲、美國怕引入害虫,點會捉虫入米缸

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

下次試吓禁豬,等盲撐果班友全部抬晒啲豬返屋企

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

CHUIPING 發表於 21-3-4 09:14
運輸$$加要自己批皮,麻煩

佢地吃的是民主自由

侯爵府

牛年勳章

禁得好

男爵府

我也拒絕買台灣貨品,黑心食品

kckammy    發表於 21-3-4 14:20

瑪瑙宮

自己食囉. 食多 d 睇多 d 醫生, 比醫生賺埋一份.
食多 d 菠蘿, 睇多 d 醫生, 全民振興經濟, 突破 GDP , 咁樣叫內循環呀

伯爵府

czl115 發表於 21-3-4 08:34
新聞話香港人接貨喎
等睇某D人一日三餐食菠蘿

要一日食7個菠蘿喎, 要一日五餐先頂得住

子爵府

佔全年生產量好少之嘛
鬼殺咁嘈
欠咗佢咁

大宅

babyf 發表於 21-3-4 08:11
我都唔明,原來大陸一直同台灣做緊蝕本生意,至少有許多向台灣入囗的產品,我相信大陸本身一定可以自己生產 ...

你觀點好似特朗譜,小家計盡,大國要有大將之風,唔係邊有人聽你話,一帶一路邊個同你玩,小小甜頭都唔捨得卑人

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mongng 發表於 21-3-4 09:52
澳洲唔會入啦,澳洲、美國怕引入害虫,點會捉虫入米缸

美國搞啲曱甴出嚟放落人哋國家

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

多謝樓主分享,原來我唔知好多嘢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

黑暴之後其實我已經再無買呆灣產既野,水果都唔會買,其實呆灣野黑心食品唔少,打個乜乜有機又賣貴幾倍。支持中國唔買呆灣野,以前系伸出友誼之手啫,
黑暴事件看清原來一廂情願,誤會一場,既然都反面就唔使再比面,小人系要打唔系拜。

kckammy    發表於 21-3-4 14:21

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冰震奶茶 發表於 21-3-4 10:30
你觀點好似特朗譜,小家計盡,大國要有大將之風,唔係邊有人聽你話,一帶一路邊個同你玩,小小甜頭都唔捨 ...

一帶一路係雙贏,唔係中國要人聽話,中國亦從來不講霸權,為周邊小國打通運輸,才能帶動當地經濟貿易,當然,一帶一路喺為各小國打開運輸貿易的同時,亦為中國破馬六甲海運一旦被掣肘的困局

珍珠宮

佢地自己食多啲啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

出口去外國,先唔講水果幾乎要空運,運費幾貴?外國好多對農產品入口好嚴格,尤其澳洲,邊有可能比入口,仲要而家因為大陸發現菠蘿有害蟲。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 21-3-4 09:45
手足唔食菠蘿,只識掟菠蘿,有國安法後,香港啲手足唔敢,唔知走咗嗰啲敢唔敢喺外國掟菠蘿呢?
...

拎起個菠蘿都已經命都冇

DoReMi媽媽    發表於 21-3-4 11:01

象牙宮

babyf 發表於 21-3-4 09:39
這個菠蘿不公平貿易,明明台灣自己之前受盡利益,現在報應不爽,仲好意思大鑼大鼓扮受害者,完美演繹人無耻 ...

唔同佢買嘢就係受害人,幾搞笑

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自找啦

子爵府

czl115 發表於 21-3-4 08:34
新聞話香港人接貨喎
等睇某D人一日三餐食菠蘿

好似話呆灣人每人每日食唔知幾多公斤,兩星期就可以清曬D貨喇,唔係問題嘛,駛鬼接貨咩

子爵府

yuyueng 發表於 21-3-4 10:52
出口去外國,先唔講水果幾乎要空運,運費幾貴?外國好多對農產品入口好嚴格,尤其澳洲,邊有可能比入口,仲 ...
yes ah. 入境澳洲連鞋底嘅泥尘都要整走。如果佢哋認為D菠蘿有虫?菌?,幾乎冇可能入到澳洲境lor.

首頁
23456...9

尾頁

跳至