時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

唔止鳳梨,另一出口大陸水果釋迦都屢次發現介殼蟲。
台灣自家新聞都有報導。。。

https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=589169

大宅

DoReMi媽媽 發表於 21-3-4 09:09
咪玩啦!台灣學者先話,唔緊要的,台灣人每人每日食18斤菠蘿就搞得掂,台灣約2千5百萬人口,包括BB同老人 ...
錯喇,係每人每日食18公斤,18KG啊我屋企隻肥狗都係得10KG,要差唔多兩隻先夠稱

大宅

czl115 發表於 21-3-4 09:39
報導話現在香港市面上絕大部分係菲律賓菠蘿,因為菲律賓天氣炎熱,產量穩定,而家所講嘅台灣菠蘿,還只是 ...
尋日同老公去百佳,見到全部係菲律賓菠蘿,同老公講:陰公囉,連李生都唔幫襯手足

kolun    發表於 21-3-4 13:52

大宅

babyf 發表於 21-3-4 08:11
我都唔明,原來大陸一直同台灣做緊蝕本生意,至少有許多向台灣入囗的產品,我相信大陸本身一定可以自己生產 ...

呢個係 兵法黎架,管仲買鹿之謀, 不戰屈人之兵。

伯爵府

thatswai 發表於 21-3-4 13:19
呢個係 兵法黎架,管仲買鹿之謀, 不戰屈人之兵。

問題係小台灣唔受呢套

侯爵府

whywhite22 發表於 21-3-4 08:46
食得多脷唔舒服

食得太多, 濕氣重, 會痾爛屎添架baby
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

子爵府

櫺囹桼 發表於 21-3-4 12:57
小豬都係入左二百箱,估計只係幾百隻...最慘 係有人發起及號召美國華僑認購...但美國係禁止台灣菠蘿入境的. ...

唔緊要嘅,台灣人咁有錢,經濟又咁好,曲

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

波蘿之麻!
生果嚟啫,自己食囉,有益健康,整多D鳳梨酥囉!!

伯爵府

2024年龍年勳章

maynjune 發表於 21-3-4 13:39
食得太多, 濕氣重, 會痾爛屎添架baby

下一步又搶厠紙

kckammy    發表於 21-3-4 14:13

侯爵府

2024年龍年勳章

fayefa 發表於 21-3-4 12:31
唔係架!網上話呆灣果啲叫鳳梨,唔係菠蘿黎架,無事架

Fine! 佢哋大量食下咪知道有冇事囉

侯爵府

回覆 mother904 的帖子

希望是開始啦..好記得2019年武漢有新冠肺炎下令不可出口口罩到中國. 中美貿易戰時亦禁止出口芯片, 台胞要返台就設3卡, 5卡, 呢D 是什麼政俯, 又是什麼中國人... 台灣的自私... 有目共睹
kckammy

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ARabbit 發表於 21-3-4 08:39
以前一直冇太在意,而家盡量都唔會再買台灣食品尤其豬肉乾果D...

me2

子爵府

ASUS_JT 發表於 21-3-4 13:12
唔止鳳梨,另一出口大陸水果釋迦都屢次發現介殼蟲。
台灣自家新聞都有報導。。。

瑪瑙宮

yuyueng 發表於 21-3-4 10:48
黑暴之後其實我已經再無買呆灣產既野,水果都唔會買,其實呆灣野黑心食品唔少,打個乜乜有機又賣貴幾倍。支 ...

我一向無買呆灣野.

伯爵府

台灣唔抵可憐,質量好嘅菠蘿出口日本,次級有蟲嘅賣俾大陸。

呆灣農委會果個陳吉仲真攪笑,佢話台灣鳳梨有啲係有蟲,蒸燻吓就可以殺掉。P你個K啦,你賣啲有蟲菠蘿俾人冇問題,殺蟲責任在買方? 老實。。。大陸都有問題,惠台縱慣哂的呆蛙!

大宅

回覆樓主:

又話香港有水果商拍心口支持嘅!我無係市面包括街市或超市見有呆灣菠蘿賣喎!期貨嚟架?

大宅

回覆樓主:

一人食 18公斤菠蘿,我到好期待睇吓,但如果咁食法,其他食物又會少食D,咁米拆東牆補西牆,到時救得邊邊

伯爵府

2024年龍年勳章

Pooh529 發表於 21-3-4 12:51
之前去台灣,第一日買咗3個菠蘿,食到走時一家人都食唔晒,已經得閒就食,最後食剩差不多一個,18KG真係唔 ...
味道係幾好,可惜好濕毒,而家大陸仲禁埋蓮霧,有排玩

珍珠宮

櫺囹桼 發表於 21-3-4 07:56
大陸俾你禁止380多項農產品進入台灣(基本上所有農產品都不能進入台灣市場;入得口嘅只有中藥:台灣 ...

一向都係咁無賴㗎啦,呆彎勾尾禁人就得,調返轉人地禁佢,就典地話人唔公平。。。。從來唔檢討下自己做得有幾衰格。自己出左100式陰招又唔講,人地出1招就哎救命。

大宅

美國又搞事啦,剔出香港,澳門自由經濟體。 又開始聯盟對抗中國,點解美國一定要做大佬,見有競爭對手就禁底人。

首頁
45678...9

尾頁

跳至