自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

SKLH 發表於 21-3-4 10:35
飲品全部化學野溝出黎

唔係點賺錢?香港果d,應該都有向台灣好好學習。。。

記唔記得十年前嘅台灣塑化劑事件?
https://tw.appledaily.com/headline/20110524/2FA7W3MF5IT63RPWGXMFBSH5GA/

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 21-3-4 10:14
之前睇過tw報紙講: 因為tw E療保障做得好, 所以洗腎人口比例高
...
E療做得好就多人洗腎? 佢地係咪傻架, 係有病先要洗腎, 同醫療做得好有乜關係?? 好人好姐得閒又會去洗腎既??

yuyueng    發表於 21-3-4 15:36

珍珠宮

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 10:22
台灣大腸癌都係第一位,
睇下d夜市食物就知點解。

謝謝分享!
台灣大腸癌真的是世界第一位

https://www.canceraway.org.tw/page.asp?IDno=3301

象牙宮

bobomia 發表於 21-3-4 10:34
聽講佢哋啲夜市食品好平,裡面係用d咩料,就自己諗下囉。
係n年前第一次去台灣食過下夜市某d野食,之後去都唔會去夜市食野,
成日比人話去台灣唔食夜市食品唔識食。

珍珠宮

回覆樓主:

台灣茶餘飯後都飲一杯,慢性毒害自己!
我起碼十幾年無飲過

子爵府

回覆 bobomia 的帖子

thanks for the information, 記低好有用。

翡翠宮

畀面勳章

之前睇過tw報紙講: 因為tw E療保障做得好, 所以洗腎人口比例高
...

同佢地話國外新冠肺炎測試過份敏感,所以台灣人出國會驗到陽性一說有異曲同工之妙
日日是好日

用戶要求終止服務

牛年勳章

shievelynn838 發表於 21-3-4 10:22
但香港都好似係㗎

台灣比香港更誇張
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

...

無需要都要洗。醫療好所以需要生癌。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太多奶茶店,
食物 亦多調味

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

...

因為醫療好,所以唔病就執輸

Ryanma    發表於 21-3-4 11:48

子爵府

親眼目睹台灣人用膠袋去裝熱湯(係滾熱果隻)......

所以洗腎no1 真係唔出奇.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

以前留學有個同學系臺灣人,佢聖誕假返黎就帶左一大袋做珍珠奶茶既珍珠,一大袋用透明膠袋裝住,然後放起洗碗盤下面個櫃,佢話等熱天做珍珠奶茶比大家飲,我問乜唔會變壞可以放甘耐咩,佢話好平常,臺灣店都系起街市買一大袋放埋一邊,唔洗放雪櫃。

MeiCheLin    發表於 21-3-5 14:51
qoo888    發表於 21-3-4 12:02

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

果D珍珠奶茶店既飲品全部化學野, 成本低, 糖份爆炸, 冇其他病都肥死

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我都勁喜歡飲珍珠奶茶,介唔到,只有盡量少飲,同埋走甜。。。

琥珀宮

bobomia 發表於 21-3-4 10:06
https://m.mamaclub.com/learn/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%B4%97%E8%85%8E%E7%8E%87%E4%B8%96%E7%95%8C%E7%AC%A ...

可以叫無糖

象牙宮

zola 發表於 21-3-4 11:26
我都勁喜歡飲珍珠奶茶,介唔到,只有盡量少飲,同埋走甜。。。
之前新聞台,攞珍珠奶茶去化驗,走糖都係有糖份的。

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-3-4 10:53
台灣茶餘飯後都飲一杯,慢性毒害自己!
我起碼十幾年無飲過

周杰倫講自己每日要飲兩杯珍珠奶茶

大宅

依家香港賣台式飲品既舖頭越開越多, 仲好多人排隊買, 見到都

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 11:33
之前新聞台,攞珍珠奶茶去化驗,走糖都係有糖份的。
知道,其實盡量介緊

首頁
12345...8

尾頁

跳至