自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2021勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 16:41
起碼泰國岩食d, 沙灘酒店都靚d.
好小返大陸十年都係2-3次,
上次成班朋友跟美食團,

泰國多蔬菜沙律食,近年少左食肉,所以岩胃口d,至緊要係平呀
大陸團我1年去1,2次啦,團餐係少味精既,不過自己上去食飯行街就多d,可能我唔識揀掛

mercurycc    發表於 21-3-4 17:38

侯爵府

2021勳章

bobomia 發表於 21-3-4 10:41
唔係點賺錢?香港果d,應該都有向台灣好好學習。。。

記唔記得十年前嘅台灣塑化劑事件?

仲有黑心油
呢單除左糕餅店都受牽連,好多食品都殃及,好記得睇新聞,民眾大把掌無辜店員同辱罵佢地,店員們已經躬身道歉了……仲有不少提告
睇到我登店員慘,打份工仲要比人打一巴掌

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我覺得台灣夜市好難食, 唔知係咪唔啱口味定點, 旺角掃街好食好多....

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

臺灣要同美國貿易,被逼購買大量美國基因改造玉米及黃豆。

幾年前臺灣媒體已經披露,臺灣超過99%玉米是基因改造,基因改造食品已經涵蓋臺灣食物的方方面面,例如珍珠奶茶的「珍珠」,含糖飲料的糖漿,玉米油,糖果之類。天天泡在這樣的環境,被基因改造食物餵養,不病才怪。

公爵府

2021勳章

平平常常 發表於 21-3-4 17:27

幾年前臺灣媒體已經披露,臺灣超過99%玉米是基 ...

還有臺灣的黃豆,也有成98%是基因改造。涉及的食品層面非常廣,例如食用油,醬油,豆漿,豆腐,豆皮,素食食品,納豆,味增等。

伯爵府

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-4 10:14
之前睇過tw報紙講: 因為tw E療保障做得好, 所以洗腎人口比例高
...

邊位嘅研究結果咁特別呀⋯⋯

琥珀宮

2021勳章

平平常常 發表於 21-3-4 17:33
還有臺灣的黃豆,也有成98%是基因改造。涉及的食品層面非常廣,例如食用油,醬油,豆漿,豆腐,豆皮,素食 ...
香港好多食素既,喜歡買台製豆製品。

公爵府

2021勳章

我就覺得,台灣黑心食物都唔少架!

別墅

2021勳章

廷廷媽 發表於 21-3-4 17:23
我覺得台灣夜市好難食, 唔知係咪唔啱口味定點, 旺角掃街好食好多....

台灣夜巿啲野食落好多味精,化學劑,色素,莫講話難食就算係好食都冇搞我。好地地食生果都要落化學梅粉,早幾年個台灣朋友話好多人要洗腎我先知點解

旺角掃街雖然唔健康煎炸野但起碼冇落化學劑先,而且係真好食,唔係靠味精

大宅

2021勳章

回覆樓主:

依家仲要全民菠蘿,咪仲大鑊

大宅

2021勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 17:39

哎呀!剛剛買咗無下次了

公爵府

2021勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 17:39

我記得香港電視台起碼十年前已經有紀錄片講過,當時臺灣有超過九成黃豆係基因改造,所以我知道好多臺製素食食品都牽涉其中,也就避開不買了。

別墅

2021勳章

平平常常 發表於 21-3-4 17:53
我記得香港電視台起碼十年前已經有紀錄片講過,當時臺灣有超過九成黃豆係基因改造,所以我知道好多臺製素 ...

台灣嗰啲所謂素制品,好多化學原料色素防腐劑,唔好以為素就好健康,其實好多係人造野黎

要食素買番原型食物最實際

公爵府

2021勳章

selinako^^ 發表於 21-3-4 13:59
其實會上癮
10幾年前 我都好中意 珍珠奶茶.乜類型既茶都飲

越係化學製品,好似越易上隱咁,令人係咁食,好恐怖

大宅

2021勳章

回覆樓主:

公爵府

2021勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 14:26
記得日日收唔同垃圾,
話左可能要等幾日先可以收。

日本都系甘樣。

因為日本人口老化,好多老人獨居,有老人癡呆症,倒垃圾變左對佢地記性大考驗。試過日本有獨居老人去世之後,發現屋內成堆垃圾。

男爵府

2021勳章

平平常常 發表於 21-3-4 17:27

幾年前臺灣媒體已經披露,臺灣超過99%玉米是基 ...

又基因大豆,又有瘦肉精,咁大陸唔駛攻打呆灣,佢地都自取滅亡了

珍珠宮

2021勳章

台灣我諗最好食都係芋圓同牛肉麵,其他麻麻

夜市真係唔太吸引!最有印象係個後生女燒日式年糕,佢好有心機慢慢燒,好多人等佢、佢好有禮貌

珍珠宮

2021勳章

Grace9999 發表於 21-3-4 17:56
台灣嗰啲所謂素制品,好多化學原料色素防腐劑,唔好以為素就好健康,其實好多係人造野黎

要食素買番原型 ...

係!其實素肉個啲食落真係好多味精,又貴

公爵府

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-4 10:14
之前睇過tw報紙講: 因為tw E療保障做得好, 所以洗腎人口比例高
...

睇嚟要謝主隆恩先得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊