自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

ASUS_JT 發表於 21-3-4 13:31
除左塑化劑,仲有地溝油,當年仲專程來香港買工業用豬油番台灣制造食品。
https://www.bbc.com/zhongwen/tr ...

這家公司在元朗逢吉鄉, 已存在數十年, 人家賣的是工業用油.
被無良商人扮食用油轉賣去台灣.

瑪瑙宮

Sumyeema1 發表於 21-3-4 10:14
之前睇過tw報紙講: 因為tw E療保障做得好, 所以洗腎人口比例高
...

咁牽強都得?將因果調轉。

珍珠宮

平平常常 發表於 21-3-4 17:27
臺灣要同美國貿易,被逼購買大量美國基因改造玉米及黃豆。

幾年前臺灣媒體已經披露,臺灣超過99%玉米是基 ...

乜係架咩

大概十年前我去流水嚮某個農莊參觀

莊主標榜佢D木瓜品種來自台灣

非基因改造 有機種植 $30/磅

我妹買咗個來食, 發現冇乜特別! 我媽種嘅仲好味

佢有木瓜樹苗出售

仲記得佢當時講台灣係唯一一個堅持唔輸入"基因改造"植物種植嘅樂土.

如果要種植有機木瓜, 種出來嘅木瓜唔可以留種來種, 必須向佢購買

否則不能話自己種嘅係"有機木瓜"

所以我一直以為台灣嘅食物全部都係有機

子爵府

2021勳章

我都好耐好耐未飲過珍珠奶茶,應該有兩年未飲過。間唔中一杯半杯都ok既, 佢地可能一日幾杯。

公爵府

2021勳章

ian723 發表於 21-3-4 20:18
這家公司在元朗逢吉鄉, 已存在數十年, 人家賣的是工業用油.
被無良商人扮食用油轉賣去台灣.
...

有一間香港公証行報告造假,將香港工業用油假冒食用油出口去臺灣,然後臺灣加工製作地溝油後,假扮豬油賣返比香港。當時香港好多公司以為臺灣野靠得住,信佢,點知就出大事。當年我地好多香港人都應該食過呢D臺灣製造地溝油。

子爵府

[email protected] 發表於 21-3-4 17:48
依家仲要全民菠蘿,咪仲大鑊

菠蘿高糖份,高糖易有脂肪肝。我都戒吃高糖份水果

公爵府

2021勳章

SandyKL 發表於 21-3-4 20:39
咁牽強都得?將因果調轉。

臺灣洗腎平,可能都會吸引一班腎虧得厲害的病人移居去當地享受「福利」。臺灣消費指數低,都算系腎病病人養老的好地方。

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

但我記得好似因為台灣水質有問題,先會令台灣人咁易有腎病,有錯請指正

瑪瑙宮

平平常常 發表於 21-3-4 21:10
臺灣洗腎平,可能都會吸引一班腎虧得厲害的病人移居去當地享受「福利」。臺灣消費指數低,都算系腎病病人 ...

為洗腎移居去台灣?就算有,都唔會推到數字成為世界冠軍啩?而大腸癌都世界數目最多,由此可見台灣係本地飲食文化出問題。

大宅

2021勳章

yiu_mimi 發表於 21-3-4 20:08
台灣我諗最好食都係芋圓同牛肉麵,其他麻麻

夜市真係唔太吸引!最有印象係個後生女燒日式年糕,佢好有心機 ...

牛肉麵好吃但一般味過濃,芋圓亦被揭發過加入過量塑化劑

男爵府

成杯珍珠奶茶都係化學野 唔洗腎才怪

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢地太多味精, 太多炸野。。。

珍珠宮

平平常常 發表於 21-3-4 21:05
有一間香港公証行報告造假,將香港工業用油假冒食用油出口去臺灣,然後臺灣加工製作地溝油後,假扮豬油賣 ...

原來反銷本港,我都忘了

我都喜歡豬油, 間日自己買肥肉回家自己炸.
好詳細, 謝謝

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

近來睇好多醫學節目,都有講糖係對身體健康損害很大,過多的糖會轉化為脂肪,所以盡量少食添加糖份。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢哋D嘢食,調味超多添加劑, 化學嘢! 好似味精咁,唔洗錢咁落好多,我次次去餐館食完嘢都超口渴,確喉 !

茶類愛好者    發表於 21-3-5 15:12

男爵府

2021勳章

台灣好多野食高糖, 高鈉, 高脂 + 腌製食物

水晶宮

2021勳章

Carmen8080 發表於 21-3-5 06:16
成杯珍珠奶茶都係化學野 唔洗腎才怪

x2

珍珠宮

2021勳章

mercurycc 發表於 21-3-4 10:24
睇夜市d食物又濃味又炸野又高糖。

仲有, 好似話台灣出街食平過自己煮, 所以都高油鹽糖...

珍珠宮

2021勳章

yk2 發表於 21-3-5 03:45
牛肉麵好吃但一般味過濃,芋圓亦被揭發過加入過量塑化劑

原來芋圓都有塑化劑

公爵府

2021勳章

MKma 發表於 21-3-5 10:08
近來睇好多醫學節目,都有講糖係對身體健康損害很大,過多的糖會轉化為脂肪,所以盡量少食添加糖份。
...

其實最大問題是果糖(fructose),係七十年代一個日本仔發明,因為價格比白糖便宜很多,所以之後大量工業化加工食品飲料取代。呢樣野係現代人癡肥以及糖尿病的主要原因。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊